Franţa susţine că aderarea Ucrainei în UE este un proces care ar trebui să implice şi R. Moldova şi Georgia

Franţa, ţara care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a afirmat luni că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex şi necesită “o conversaţie pe termen lung” care ar trebui să implice şi alte ţări, precum Republica Moldova sau Georgia, scrie tvrmoldova.md.

Un oficial de la Palatul Elysée a precizat luni că aderarea Ucrainei la UE ar trebui să facă parte dintr-o dezbatere mai amplă şi că aceasta va necesita timp, informează Politico Europe.

“Ucraina este o ţară în inima Europei, o ţară al cărei destin şi alegere democratică este importantă pentru noi… faptul este, de asemenea, că trebuie să fim atenţi să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a declarat oficialul în această seară reporterilor, menţionând totodată că dezbaterea privind aderarea este “o conversaţie pe termen lung” care ar trebui să implice şi alte ţări, precum Moldova sau Georgia.

Precizările Palatului Elysée vin şi în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron a vorbit, după ce Rusia a invadat Ucraina, cu preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei, arătând că Franţa va susţine Republica Moldova şi Georgia împotriva “oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”.

Cele trei ţări au semnat, în iulie 2021, o declaraţie comună supranumită “trio-ul de la Batumi” prin care au reafirmat ”angajamentul neclintit de a avansa procesul de integrare în UE prin reforme cuprinzătoare”.

România susţine pe deplin integrarea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană a firmat marţi şi preşedintele Klaus Iohannis.

“Locul acestor parteneri ai Uniunii Europene este în cadrul familiei europene, iar România va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca acest lucru să devină realitate”, a spus şeful statului.

Precizările preşedintelui privind o extindere a Uniunii Europene vin în contextul în care omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat luni cererea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. 

“Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt destul de sigur că este real”, a afirmat Zelenski, care mai devreme mulţumise preşedintelui Iohannis pentru că susţine aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene o procedură de urgenţă extraordinară pentru aderarea Ucrainei la UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ideea aderării Ucrainei la UE a fost evocată şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Tot Michel a continuat, precizând că aderarea la UE necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar actualmente există “opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect în rândul celor 27.

Extinderea reprezintă procesul prin care o ţară aderă la Uniunea Europeană, explică Consiliul Uniunii Europene într-un material informativ.

Orice ţară europeană care respectă valorile UE menţionate în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) şi care se angajează să promoveze aceste valori poate solicita să devină membră a UE.

Valorile Uniunii sunt menţionate la articolul 2 din tratat, care stipulează că “Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”.

Primul pas este îndeplinirea de către ţara în cauză a criteriilor de aderare. Aceste criterii au fost definite în cadrul unei reuniuni a Consiliului European, la Copenhaga în 1993, fiind adesea numite „criteriile de la Copenhaga”.

Criteriile de la Copenhaga stabilesc o serie de condiţii democratice, economice şi politice pentru ţările care doresc să adere la UE:

  • instituţii stabile, care să garanteze democraţia, statul de drept, drepturile omului şi respectarea şi protecţia minorităţilor
  • o economie de piaţă funcţională, precum şi capacitatea de a face faţă concurenţei şi forţelor pieţei în UE
  • capacitatea de a-şi asuma şi de a implementa în mod eficace obligaţiile aferente statutului de membru, inclusiv adeziunea la obiectivele uniunii politice, economice şi monetare

La rândul său, UE trebuie să aibă capacitatea de a integra noi membri

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Meteo: Vreme de iarnă pentru începutul lunii martie. Temperaturile vor coborî până la -7 grade celsius
Articolul anterior
Drama unei badante ucrainene din Italia care a aflat despre moartea fiului ei în război
Articolul următor