„Frontierele Rusiei nu se termină“. Un panou publicitar cu Putin stârnește temeri

O pancartă care îl citează pe Vladimir Putin despre nesfârșirea frontierelor Rusiei a primit milioane de vizualizări pe rețelele de socializare, ceea ce a provocat speculații în rândul utilizatorilor cu privire la intenția mesajului.

„În această dimineață, un panou electronic în drumul meu spre serviciu afișează acest citat din Putin”, a declarat editorul BBC în limba rusă Steve Rosenberg pe X (fostul Twitter), alături de o imagine realizată cu semnul între drumuri aglomerate de trafic, potrivit newsweek.com citat de adevarul.ro.

Panoul publicitar are logo-ul agenției de știri de stat Tass și poartă comentariul lui Putin potrivit căruia „granițele Rusiei nu se termină nicăieri„, a scris Rosenberg.

Semnul spune că Putin a făcut comentariul în 2023 și pare să se refere la o întrebare care i-a fost adresată în timpul unei întâlniri a grupului de reflecție cu sediul la Moscova, Valdai Discussion Club, în octombrie.

Putin a răspuns că a făcut pentru prima dată comentariul în timpul unei întâlniri cu un fost președinte american, pe care nu l-a numit, la reședința sa Novo-Ogaryovo din regiunea Moscovei. „A fost spus în glumă, bineînțeles, când s-a uitat la harta Federației Ruse”, a spus Putin, explicând că fraza are o „semnificație civilizațională„, deoarece „lumea rusă are un caracter global”, cu cetățeni ruși și limba lor pe toate continentele.

„Rusia nu are granițe, dar nici alte civilizații nu au”, a spus Putin, referindu-se la India și China și la diasporele lor și la faptul că popoarele din multe țări „se suprapun și interacționează între ele”.

Cu toate acestea, postarea lui Rosenberg a stârnit o discuție animată, iar până marți a primit peste 2,6 milioane de vizualizări.

În decembrie, președintele american Joe Biden a avertizat că, dacă Putin va câștiga în invazia sa la scară largă în Ucraina, va privi mai departe și va ataca membrii NATO, un punct de vedere pe care președintele rus l-a respins ca fiind „un nonsens”.

În timp ce Occidentul dezbate dacă să continue sau nu nivelul său de sprijin financiar pentru Kiev, există îngrijorări cu privire la amenințarea mai largă pe care Rusia o reprezintă pentru Europa, mai ales că Putin a vorbit despre protejarea minorităților vorbitoare de limbă rusă din țările vecine, cum ar fi statele baltice.

Sub postarea lui Rosenberg, utilizatorul X Mell Hellem a scris cum a apărut un panou publicitar în orașul de frontieră rusesc Ivangorod, vizavi de orașul estonian Narva, care prezintă o imagine a lui Putin cu același citat. Ivan Shuskin a scris „Propagandă ilegală?”.

„Un memento oportun că Putin nu se va opri cu Ucraina decât dacă va fi oprit în Ucraina”, a scris utilizatorul pro-ucrainean Lev Havryliv. Între timp, redactorul-șef al ziarului rus independent Novaya Gazeta a scris: „Legile Rusiei nu sunt formulate nicăieri”.

Postul de știri de stat rus Lenta a relatat că Putin a folosit această frază în timpul unei ceremonii de premiere a Societății Geografice Ruse (RGS) în noiembrie 2016, după ce un elev a spus că granițele Rusiei „se termină prin strâmtoarea Bering cu Statele Unite”.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Moscova va deschide secții de votare în Statele Unite ale Americii
Articolul anterior
Michelle Obama împlinește 60 de ani. Imagini de colecție
Articolul următor