Generalul modest, care conduce de 12 zile rezistența ucraineană

Valeri Zalujni, este primul şef din cabinet ucrainean care nu a ieşit dintr-o academie sovietică, reuşind să transforme un corp improvizat într-o armată. În 2014, Ucraina a pierdut Crimeea aproape fără să tragă niciun foc. Ofiţerii de la Kiev şi-au schimbat tabăra chiar înainte de sosirea soldaţilor ruşi. Întregul lanţ de comandă crescuse în academiile Uniunii Sovietice. Vecinii lor de armă, tinerii cu care luptaseră alături în Afganistan sau Cecenia le deveniseră duşmani. Foarte greu pentru ucraineni să lupte contra foştilor camarazi.

Valeri Fiodorovich Zalujni, şeful de stat major care conduce rezistenţa ţării împotriva invaziei ruse, este exact opusul celor de dinaintea lui. În primul rând, este un occidental. S-a născut în Novohrad-Volynskyi, un oraş de tradiţie catolică şi influenţă poloneză, scrie Mediafax.

Dacă Ucraina înseamnă graniţă, graniţă între lumea ortodoxă şi cea catolică, între stepă şi continentul urbanizat, iar Zalujni este un copil al lumii de aici.

Dacă ar putea alege unde să rămână, cum ar fi cultura, contextul politic, relaţiile sociale, nu ar avea nicio îndoială: ar alege Europa, nu Asia. „Stelele de pe mânecă nu-mi dau dreptul să fiu arogant”, spune el frecvent.

Face parte încă dintr-o generaţie aflată la jumătatea distanţei dintre actorul-preşedinte, casual, tricou şi selfiuri, şi „mumiile” URSS. Este un general care ştie să zâmbească soldaţilor. A preluat funcţia cu mai puţin de un an în urmă, când preşedintele Zelenski şi-a dat seama că trebuie să aibă pe cineva în care să aibă încredere în această funcţie.

A animat o armată improvizată

În al doilea rând, el este primul şef din cabinet ucrainean care nu a ieşit dintr-o academie sovietică. Ţesătura rigidă a uniformei rămâne aceeaşi, aşa se explică pasiunea pentru o cantitate incomensurabilă de medalii. Chiar şi structura de comandă a armatei sale este în stil sovietic. Dar nu are prieteni şi cunoştinţe în tabăra cealaltă.

Dimpotrivă. Botezul său de foc ca tânăr ofiţer a fost tocmai secesiunea pro-rusă a Donbas-ului, în 2014. Datorită lui şi a multor alţi tineri ucraineni, primele cuceriri ruseşti s-au limitat la o porţiune din teritoriul regiunii. A tras, a luptat, dar mai presus de toate a reuşit să anime o armată improvizată, formată mai mult din voluntari şi miliţieni decât din profesionişti.

Secţia tinerilor rebeli racolaţi din Maidan, studenţi la Kiev cu păr lung şi pasiune pentru rock pe care Zalujni i-a adus în Donbas, a devenit legendară în Ucraina. Cu astfel de soldaţi, Ucraina a oprit apoi înaintarea separatiştilor pro-ruşi:

„A fost greu cu ei, uneori. Nu erau aşa cum sunt scrise în manualul soldatului. Dar cu vieţile lor, cu sângele lor, cu curajul lor, au făcut ceea ce trebuia făcut. Am oprit inamicul, am rămas în picioare să ne apărăm pământul”. Modelul este acelaşi pe care Forţele sale armate încearcă să îl reproducă în acest război, la scară naţională.

Recunoaşte valoarea tinerilor, îndrăgostit de Javelin

În al treilea rând, este un modernizator fără orgolii mărunte: „Tinerii care intră astăzi în Academie sunt diferiţi de cum eram noi. Sunt mai buni. Ei ştiu limbi străine, merg de la birou pe câmpul de luptă, luând cu ei priceperea cu gadgeturile electronice care au intrat în echipament”.

Generalul este pro-NATO. A fost cel care a insistat ca Ucraina să participe la tabere de antrenament cu americanii şi cu britanicii. Tot el a cerut compatibilitate între armele şi sistemele de comunicaţii ale NATO, chiar ştiind că intrarea în organizaţia militară va fi foarte dificilă.

Listele lui de cumpărături conţin drone, electronice, senzori. Este îndrăgostit de Javelin, o rachetă antitanc americană mortală şi uşor de folosit: tancul inamic nu are scăpare.

În al patrulea rând, generalul de formaţie anti-sovietică Valeri Fiodorovich Zalujni este un luptător de primă linie. Iar Ucraina are mare nevoie de curaj.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Trei moldoveni au murit, într-un grav accident în România, după ce o mașină și un TIR s-au ciocnit violent

Trei persoane din Republica Moldova au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit violent într-un TIR, scrie jurnal.md.

Accidentul s-a produs astăzi, pe DN26, la Foltești în județul Galați din România. Potrivit presei române, ambele vehicule implicate sunt din Republica Moldova.

Impactul a fost atât de violent, încât una din victime a fost aruncată din autoturism și proiectată într-un șanț de pe marginea șoselei.

Alte două persoane încarcerate au fost scoase dintre fiarele mașinii. S-au aplicat manevre de resuscitare, însă, din păcate, nu au dat rezultat.

Poliția Rutieră Galați face cercetări pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs accidentul.

Morţi în Coreea de Sud în urma unor ninsori-record

Ninsori-record s-au soldat cu trei morţi în regiunea Seul şi au perturbat peste o sută de zboruri şi legături cu feribotul, anunţă joi Ministerul sud-coreean de Interne, relatează AFP citat de news.ro.

Seulul, capitala Coreei de Sud, a fost acopeită miercuri cu un strat de zăpadă, după ce a înregistrat cele mai importante ninsori din luna noiembrie de la începutul înregistrării datelor, în urmă cu peste un secol, potrivit Agenţiei Mateorologice sud-coreene.

Ninsori continuau joi şi au antrenat anularea a 156 de zboruri, au perturbat 104 servicii de feribot şi au provocat 131 de întreruperi de elimentare cu electricitate în ţară, potrivit aceleiaşi surse.

Joi dimineaţa, stratul de zăpadă atingea până la 40 de centimetri în unele locuri în capitală.

O alertă de ninsori puternice a fost ridicată la Seul, însă rămâne în vigoare în alte regiuni din sudul ţării, potrivit Agenţiei Meteotologice.

Un moldovean riscă să fie cercetat, în Ucraina, pentru organizare migrației ilegale de persoane peste granița de stat
Articolul anterior
Katy Black și Cristi Cebotari la #stilunic:”Katy m-a învățat că mai important ca familia nu este nimic”
Articolul următor