Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat miercuri seară un plan de relansare economică în valoare de 130 de miliarde de euro pentru anul acesta și 2021. Planul, menit să stimuleze economia afectată de pandemia de Covid-19, are în vedere și reducerea TVA la 16% timp de 6 luni.
„Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal”, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă. Decizia vine după două zile de discuţii între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale, transmite Agerpres.
„Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională”, a afirmat Merkel.
Printre măsurile economice anunţate figurează reducerea pentru 6 luni a TVA, începând din iulie, De asemenea, TVA în sectorul turismului va coborî la 7%, urmând să mai scadă cu două puncte procentuale pe aceeași perioadă. Costul reducerii TVA este de 20 miliarde de euro, potrivit Reuters.
De asemenea, datoriile comunelor vor fi transferate statului federal, va fi acordată o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil și noi ajutoare pentru firmele în dificultate.
Ministrul de Finanțe, Olaf Scholz, a explicat că pachetul va fi parțial finanțat de împrumuturi suplimentare.
Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto, închis de mai multe luni.
Social-democraţii, care se opuneau oricărei subvenţionări a maşinilor poluante, par să fi avut câștig de cauză. La final, membrii „Marii Coaliţii” s-au pronunţat împotriva unei pirme de cumpărare pentru maşinile pe benzină sau motorină cu emisii scăzute.
În schimb, prima pentru cumpărarea unei maşini electrice va fi dublată, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.
Germania își permite să facă cheltuieli mai mari, având în vedere că a avut un buget echilibrat din 2014 și un raport între datorii și venituri mult sub țări din Zona Euro, precum Italia, Spania, Franța.
Acest plan de relansare se adaugă altui plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie.