Germania oferă Moldovei 37 milioane de euro la pachet cu sprijinul pentru Ucraina

Germania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nou în valoare de 37 milioane de euro în cadrul unui pachet mai larg oferit Ucrainei aprobat recent de Bundestag. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de premierul Dorin Recean și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Domeniile de sprijin pentru țara noastră vor fi discutate suplimentar cu autoritățile de la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Prim-ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul acordat de Germania, menționând că această țară este unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, care a răspuns de fiecare dată la apelul autorităților de la Chișinău. Premierul s-a referit la cele cinci ediții ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova – o inițiativă comună a Germaniei, Franței și României, accentuând că fiecare ediție a fost esențială pentru stabilitatea și modernizarea țării noastre.

„Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin inițial solid și parteneriate puternice. Acest ajutor l-am cerut partenerilor noștri – ca să construim drumuri și spitale, școli și locuri de muncă. Tot ce facem este pentru oameni – pentru o viață mai bună aici, acasă. Și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate”, a spus șeful Executivului. 

Potrivit premierului, Germania este cel mai mare donator bilateral la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, cu 25% din contribuție, ceea ce înseamnă  33 de milioane de euro în anul 2025 și 40 de milioane în 2023. De asemenea, Germania sprijină modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă din Cahul, cu o investiție de aproximativ 8 milioane de euro, parte a unui program mai amplu de peste 54 de milioane de euro și o contribuție în eficiență energetică și infrastructură socială, precum școala din Doroțcaia sau grădinița din Miclești. 

Pe plan economic, Germania este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor ca volum de capital, cu peste 400 de companii în Republica Moldova, care oferă mii de locuri de muncă. „Moldova are un potențial uriaș. Chiar și cu un război la graniță, avem domenii și industrii care pot genera creștere și bunăstare pentru toți”, a subliniat premierul. 

Șeful Executivului s-a referit și la provocările întâmpinate de țara noastră, în contextul în care Rusia încearcă să deturneze calea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în martie 2025 a fost adoptat Planul de creștere economică pentru Moldova susținut de UE, cu un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro, din care 520 de milioane – granturi nerambursabile. Iar doar în 2025 vom primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare, ca să începem proiectele de modernizare.

Un alt sprijin important vine prin pachetul pentru reziliența energetică, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru compensații la energia electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Să protejăm ceea ce prețuim cel mai mult – libertatea noastră și viitorul nostru comun în marea familie europeană. Și, mai presus de toate, ceea ce aud de la fiecare om pe care îl întâlnesc în satele și orașele Moldovei – pacea. Pace justă pentru toți!”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean. 

Ministra Annalena Baerbock a reconfirmat susținerea Germaniei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, apreciind eforturile autorităților de la Chișinău în promovarea reformelor și apărarea democrației, în ciuda provocărilor de securitate din regiune: „Astăzi, Moldova este puternică și rezilientă, iar planul de agresiune rus nu a avut succes. Moldova se află pe calea sa de reformare și face progrese notabile”.

Liderul oficiului din Căușeni al Partidului Şor, trimis în judecată

Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a președintelui oficiului teritorial Căușeni al Partidului Politic „Şor”, fiindu-i incriminată complicitatea la acceptarea finanțării ilegale a partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost disjunsă în 2024 din cauza penală de bază pornită în anul 2022 în care se continuă investigațiile pentru a stabili întreg cercul de persoane vinovate în comiterea infracțiunilor de complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Politic „Şor” din partea unui grup criminal organizat, transmite Știri.md.

„Învinuitul, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Căușeni a Partidului Politic „Şor”, ar fi coordonat activitățile organizației, știind că Partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat.

Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea Partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, figurantul ar fi contribuit la acceptarea finanțării ilicite, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților Partidului în scopul transportării și remunerării persoanelor participante la protestele organizate de către Partidul Politic „Șor””, au explicat reprezentanții Procuraturii.

Totodată, autoritățile declară că în asemenea circumstanțe, învinuitul ar fi acceptat prin complicitate finanțarea partidului din surse ilicite, în valoare de peste 1.582.000 de lei, provenite de la grupul criminal organizat.

„Această finanțare ar fi fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, se arată în comunicatul PA.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 lei sau cu închisoare de la doi la șapte ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la doi la cinci ani. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare de aproximativ 400.000 de lei.

Notă: O persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când se dovedește vinovăția printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

O familie cu bebeluș de 3 luni, printre moldovenii răniți în accidentul de la Cluj. Noi detalii despre accidentul cu implicarea unui microbuz din Moldova

Ministerul Afacerilor Externe a făcut publice noi detalii despre victimele accidentului tragic produs în județul Cluj, România, cu implicarea unui microbuz înmatriculat în Republica Moldova. Potrivit MAE, cei cinci pasageri rămași în viață după impact, printre care o familie cu un copil de 3 luni, au fost transportați la spitalul Municipal din Dej, pentru îngrijiri medicale, scrie unimedia.info.

„Ministerul Afacerilor Externe comunică următoarele informații cu referire la tragicul accident rutier care a avut loc în județul Cluj, România, cu implicarea unui microbuz înmatriculat în Republica Moldova. Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile locale, microbuzul, care se deplasa dinspre Polonia, ar fi pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autocamion. În urma accidentului, 3 cetățeni moldoveni au decedat, iar ceilalți 5 pasageri, inclusiv un minor de 3 luni, au fost transportați la spitalul Municipal din Dej pentru îngrijiri medicale. Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact direct cu victimele tragicului accident, precum și cu autoritățile competente din România. Totodată, misiunea diplomatică este pregătită să acorde, la solicitare, asistența consulară necesară și va interveni, după caz, în vederea acordării sprijinului disponibil. MAE va reveni cu informații actualizate pe măsură ce acestea vor deveni disponibile”, a comunicat ministerul.

La scurt timp, MAE a informat că, „din cele 5 persoane rănite, două nu au necesitat internare în urma evaluării medicale. Familia cu copilul minor (3 luni) a fost transferată pentru investigații suplimentare la Spitalul Pediatric din municipiul Cluj-Napoca”.

Amintim că trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost răniți într-un accident în județul Cluj, România. Tragedia a avut loc în această dimineață, în urma unui impact frontal produs între un microbuz din R. Moldova și un autocamion.

O copilă, lovită de o mașină chiar în fața unui liceu din sectorul Râșcani al Capitalei

O copilă a fost lovită de o mașină, în preajma unui liceu din sectorul Rîșcani. Potrivit imaginilor postate pe rețele, la fața locului a intervenit poliția, iar oamenii din preajmă s-au apropiat pentru a ajuta fata, scrie unimedia.info.

Poliția nu a oferit deocamdată detalii pe acest caz.

Procurii au finalizat prezentarea probelor în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor” privind finanțarea electorală ilegală
Articolul anterior
Câți deținuți, condamnați pe viață, au fost eliberați în 2024 și în acest an
Articolul următor
Close menu