Restricțiile impuse de autoritățile germane în cadrul carantinei parțiale vor rămâne în vigoare până după sărbătorile de iarnă, a anunțat cancelarul Angela Merkel, după o discuție cu reprezentanții celor 16 landuri.
Astfel, hotelurile, restaurantele, sălile de sport, teatrele şi cinematografele rămân închise. În schimb, în perioada 23 decembrie – 1 ianuarie, vor fi relaxate reglementările cu privire la contactele sociale, transmite realitatea.net.
”Landurile își continuă reglementările până la 10 ianuarie, ceea ce înseamnă că, în principiu, situația rămâne așa cum este în prezent, cu excepția reglementărilor de Crăciun. Dacă toate eforturile depuse sunt zădărnicite de un comportament nerezonabil acasă, aceasta va fi o nouă sursă majoră de infecție”, a transmis Merkel. Cancelarul german a insistat asupra faptului că țara sa este ”încă foarte departe” de datele așteptate în urma impunerii carantinei parțiale și a avertizat că, în unele regiuni, numărul deceselor este la un nivel îngrijorător.
Accesul în magazine rămâne limitat la un anumit număr de clienți, în funcție de suprafață.
Numărul persoanelor care participă la reuniunile private, în prezent limitat la cinci, va crește la zece, copiii de sub 14 ani nefiind luați în calcul în acest caz. Unele regiuni, printre care și Berlin, mențin restricția inițială.
În ceea ce privește vaccinul anti-COVID, Merkel a anunțat că, dacă cele produse de companiile Moderna și Pfizer/Biontech vor fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului până la finalul anului, țara sa ar putea primi, în primul semestru din 2021, aproximativ 70 de milioane de doze.
La o zi după tarifele lui Trump! China anunță că a început discuțiile cu UE
Ministerul chinez al Comerțului a declarat joi că China și UE au convenit să reînceapă discuțiile privind angajamentul ce are în vedere prețul minim pentru vehiculele electrice chinezești cât mai curând posibil, scrie mediafax.ro
Acțiunea vine după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat „tarife reciproce” la nivel mondial cu scopul de a face „să renască” industria americană şi a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite. Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia.
Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, și șeful comerțului din UE, Maros Sefcovic, au convenit, de asemenea, săptămâna trecută, să comunice în mod regulat la nivel ministerial și să consolideze schimburile privind principalele probleme economice și comerciale, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, He Yadong, în cadrul unei conferințe de presă.
Comisarul european pentru comerț și securitate economică a vizitat capitala chineză în perioada 27-28 martie, la doar câteva zile după ce s-a oprit la Washington pentru a se întâlni cu omologii săi americani.
La Beijing, Šefčovič s-a întâlnit cu o delegație formată din vicepremierul He Lifeng, ministrul comerțului Wang Wentao și ministrul vamal Sun Meijung. Discuțiile s-au axat pe îmbunătățirea și reechilibrarea relațiilor comerciale și de investiții dintre UE și China.
În ciuda necesității ca UE să își conducă nava în ape limpezi și departe de uraganul care suflă dinspre Washington, un steag alb către China pare puțin probabil. Cu toate acestea, o relație pragmatică oferă avantaje.
Šefčovič și Wang au convenit să mențină contacte periodice pentru a asigura progrese în ceea ce privește principalele preocupări legate de accesul pe piață și politicile comerciale și s-au angajat, de asemenea, să poarte un dialog privind lanțul de aprovizionare cu vehicule electrice pentru a spori competitivitatea europeană.
Între timp, Šefčovič și Sun au decis să înființeze un grup de lucru privind accesul pe piața agroalimentară și să analizeze revizuirile la Acordul de cooperare vamală și asistență reciprocă UE-China din 2024.
Vicepremierul He a declarat că China dorește să colaboreze cu UE pentru a consolida dialogul și schimburile, pentru a gestiona în mod corespunzător diferențele comerciale și economice și pentru a promova o dezvoltare „sănătoasă și stabilă” a relațiilor economice și comerciale.
De asemenea, el a subliniat necesitatea de a rezista împreună unilateralismului și protecționismului, protejând în același timp sistemul comercial multilateral, toate acestea în contextul celei de-a 50-a aniversări a relațiilor diplomatice dintre China și UE.
În raportul publicat de Ministerul chinez al Comerțului, Šefčovič a menționat că China este un partener important pentru UE și și-a exprimat acordul cu privire la faptul că diferențele ar trebui soluționate prin dialog și consultare.
Rezolvarea problemelor comerciale
Deși China rămâne un partener comercial esențial pentru UE, balanța comercială este dezechilibrată, cu un deficit tot mai mare în comerțul cu bunuri din cauza subvențiilor ilegale date de China. Părțile nu sunt de aceeași părere în ceea ce privește vehiculele electrice și produsele lactate.
În 2024, deficitul comercial dintre UE și China a ajuns la 304,5 miliarde de eurp, în timp ce investițiile străine directe chineze în UE au atins un maxim al ultimilor cinci ani de 185 de miliarde, aproape egal cu investițiile UE în China.
Macron cere suspendarea investiţiilor în SUA după tarifele vamale impuse de Trump
Emmanuel Macron a cerut companiilor europene să-şi suspende investiţiile planificate în Statele Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat tarife globale radicale asupra importurilor americane, scrie mediafax.ro
„Avem nevoie de solidaritate colectivă”, a transmis președintele francez.La scurt timp după anunţul preşedintelui american făcut la Casa Albă, Emmanuel Macron a avut o întâlnire la Palatul Élysée cu reprezentanţi ai industriilor afectate de măsurile tarifare dezvăluite de Statele Unite. A fost o ocazie pentru şeful statului de a transmite un mesaj de fermitate şi de a chema europenii la unitate.
„Cred că ceea ce este important, şi acesta este un efort care care trebuie făcut pe sectoare, este ca investiţiile care urmează să vină sau investiţiile anunţate în ultimele săptămâni să fie suspendate până când lucrurile sunt clarificate cu Statele Unite.
Care ar fi mesajul dacă mari actori europeni ar investi miliarde de euro în economia americană, în momentul în care ei ne lovesc? Avem nevoie de solidaritate colectivă”, a transmis președintele Emmanuel Macron.
Preşedintele francez a declarat că deocamdată nu este exclus niciun răspuns şi a sugerat utilizarea mecanismului anti-coerciţie, răspunsuri care vizează serviciile digitale şi analizarea mecanismelor de finanţare a economiei americane.
Macron a estimat că răspunsul la tarifele reciproce va fi „mai amplu” decât represaliile anterioare la tarifele americane pentru oţel şi aluminiu.
De asemenea, Macron a numit taxele vamale „un șoc pentru comerțul internațional” , și nu doar pentru Uniunea Europeană sau Franța .Lista dezvăluită miercuri seara de Trump include teritorii franceze „de peste mări” precum Reunion şi Saint-Pierre şi Miquelon, vizate de „tarife exorbitante”, potrivit lui Emmanuel Macron.
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, despre conflictul transnistrean: Poziția Kievului rămâne neschimbată
Ucraina își menține sprijinul pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Paun Rohovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Potrivit diplomatului, poziția Kievului privind acest conflict înghețat rămâne neschimbată, iar rezultatul final al procesului de reglementare trebuie să fie reintegrarea Republicii Moldova sau, cel puțin, restabilirea controlului juridic deplin al autorităților de la Chișinău asupra raioanelor din stânga Nistrului.
Diplomatul a precizat că forma de organizare a regiunii din stânga Nistrului: fie că va fi zonă autonomă sau vor fi raioane obișnuite – este o decizie care aparține exclusiv autorităților de la Chișinău: „Nu are absolut nicio importanță. Este o treabă internă a Republicii Moldova. Ceea ce contează este ca integritatea și suveranitatea statului, în granițele recunoscute internațional, să fie păstrate. Acesta este punctul forte al reglementării. Bineînțeles, totul va depinde inclusiv de rezultatul și consecințele acestui război”.
Întrebat dacă viitorul dosarului transnistrean va depinde de pacea din Ucraina, ambasadorul Rohovei a afirmat că nu cunoaște despre acest lucru: „Deocamdată nu s-au purtat discuții și nu s-au pus pe masa negocierilor astfel de inițiative. Reieșind din faptul că acest teritoriu este parte a Republicii Moldova și este o chestiune internă a acestui stat, dar având în vedere că în statul vecin, Ucraina, are loc o agresiune militară din partea Federației Ruse, bineînțeles că există tangențe. În primul rând, liniștea și lipsa provocărilor în regiunea transnistreană sunt în interesul nostru”.
Cu referire la speculațiile precum că țara vecină ar dori să invadeze regiunea transnistreană, Paun Rahovei a precizat că „Ucraina este un stat de drept care respectă dreptul internațional și nu va intra niciodată pe teritoriul altui stat. Aceste teze, probabil, au fost învățate la Moscova și de asta le pronunță”.
Prezența trupelor ruse în Transnistria reprezintă un „risc și un pericol”, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, susține Paun Rohovei. Potrivit lui, o condiție importantă pentru soluționarea acestui conflict este demilitarizarea regiunii și gestionarea munițiilor aflate la Cobasna.
„Un alt punct foarte important care va fi necesar de a-l realiza pe viitor este transformarea actualei misiuni de „pacificare”. Sunt un grup de militari aflat sub controlul Moscovei. Noi vedem transformarea acestei misiuni într-una civilă, nu militară, aflată sub egida unei organizații internaționale”, a reiterat Rohovei.
Diplomatul a mai spus că Ucraina nu va accepta niciodată să se așeze la masa negocierilor cu un stat agresor, care – încă de la începutul invaziei – anunța, cu o cinism incredibil, că „russkiy mir” va ajunge până în Transnistria.