Ghiozdanele elevilor vor fi mai ușoare! Nu vor putea cântări mai mult de 10% din masa corporală a elevului

Un ghiozdan plin cu manuale, caiete, rechizite nu va putea cântări mai mult de 10% din masa corporală a elevului. Ministerul Educației a elaborat un proiect de hotărâre în acest sens – documentul fiind înaintat pentru consultări publice, scrie deschide.md.

Potrivit autorităților, ghiozdanul greu purtat de elev în fiecare zi este o problemă care preocupă în ultima perioadă părinții, cadrele didactice, medicii și cercetătorii din diverse domenii, fiind realizate tot mai multe studii cu privire la această situație.

Greutatea excesivă a ghiozdanului este un lucru extrem de neplăcut și incomod pentru majoritatea elevilor, deoarece raportează dureri de spate și un nivel crescut de oboseală, provoacă un disconfort la nivelul gâtului si al umerilor, astfel, creează premise pentru dezvoltarea unor afecțiuni legate de sănătatea corporală și, nu în ultimul rând, un disconfort psihologic”, precizează MEC.

În acest sens, susțin reprezentanții ministerului, volumul și masa manualelor, caietelor, rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de studii, duse în spate zilnic de elev, trebuie adaptate la capacitățile de efort fizic corespunzătoare vârstei elevului.

Pentru o protecție mai bună a spatelui elevului, în special a elevilor din învățământul primar si gimnazial, se recomandă folosirea ghiozdanelor ortopedice… Un ghiozdan plin cu manuale, caiete, rechizite etc. nu trebuie sa cântărească mai mult de 10% din masa corporală a elevului”, se arată în document.

Totodată, autoritățile vor să interzică ghiozdanele de tip troler din cauza poziției pe care trebuie să o adopte elevul: „Ei sunt supuși unei presiuni suplimentare pe coloana vertebrală în momentul în care sunt nevoiți să-l ridice pe bordură sau pe trepte”.

La fel, ar urma să fie interzis rucsacul din pânză, deoarece acesta se poate deforma sub greutatea rechizitelor și pune presiune inegală pe coloana vertebrală.

În acest sens, la proiectarea activităților în procesul educațional, cadrele didactice vor respecta prevederile Planul-cadru la disciplinele de studiu și vor pune accent pe manualele, caietele si suplimentele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, pentru a nu supraîncărca ghiozdanul elevului.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.” Roberta Metsola salută startul oficial al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, salută faptul că astăzi, 25 iunie, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și susține că „această zi va rămâne în istorie.”, scrie tvrmoldova.md.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Republica Moldova în vederea aderării.Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie.Viitorul nostru comun începe acum”, transmite Roberta Metsola, într-o postare pe X.

Astăzi, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE – Moldova.

Moldova a înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere din UE. Ce spune Avocatul Poporului Ceslav Panico

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, într-un raport tematic – Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier, atenționează că  în anul 2022, Republica Moldova înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE (83 decese la 1 milion de locuitori), fiind depășită doar de România, scrie stiripesurse.md.

,,Gravele accidente rutiere ce au afectat societatea pe parcursul anului 2023 au demonstrat atât ineficiența prevederilor care reglementează răspunderea pentru încălcările în domeniul circulației rutiere, cât și a sistemului de sancționare a conducătorilor auto vitezomani și celor aflați în stare de ebrietate. Aceste aspecte au contribuit la creșterea alarmantă a sentimentului de insecuritate în traficul rutier”, potrivit lui Ceslav Panico.

Mai multe accidente rutiere grave care au avut loc în 2023, au bulversat societatea, printre care: i) Accidentul rutier, care a avut loc pe drumul național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România (Bahmut), în care a fost tamponat o căruță, iar ca rezultat 4 peroane au decedat (inclusiv un copil de doar 3 luni), iar altele 2 au fost rănite grav; ii) Accident rutier grav în Sângera din mun. Chișinău, în care o fostă angajată a Poliției, în stare de ebrietate alcoolică, a tamponat 3 pietoni. o persoană a decedat, iar 2 au primit leziuni grave corporale ; iii) Accident rutier grav, în care au fost tamponați 2 bicicliști (copii), dintre care unul a decedat, iar altul s-a ales cu grave leziuni corporale (traseul Stăuceni); iv) Accident grav lângă Aeroport. 2 persoane decedate.

În acest context,  Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a sesizat ex officio pe parcursul anului 2023 în mai multe cazuri privind accidentele rutiere grave și a inițiat o analiză sistemică a problemei, din perspectiva respectării și protecției dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier.

Astfel, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 a fost elaborat un Raport tematic complex ”Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”. Scopul acestui raport a fost să identifice cauzele și problemele sistemice care contribuie la accidentele rutiere și cum acestea afectează viața, sănătatea, siguranța și securitatea persoanelor în trafic.

Analiza situației existente

Traficul rutier în țară prezintă riscuri semnificative pentru viața și sănătatea populației. Accidentele rutiere reprezintă o cauză majoră de decese și răniri atât în rândul persoanelor angajate în trafic în calitate de șoferi, pasageri, bicicliști și pietoni, cât și al celor neangajate în trafic.

,,Conform analizelor de specialitate, cauzele accidentelor rutiere includ o combinație de factori, cu cei mai importanți fiind factorul uman, condițiile drumului și caracteristicile vehiculului.”

În ce privește calitatea drumurilor, Republica Moldova ocupa în anul 2024  ultimul loc din țările Europene, cu doar 2,6 puncte (comparativ cu 6,4 pentru Țările de Jos – cea mai bine clasată țară europeană) .

Moldovenii vor ca un bulevard din Capitală să poarte numele lui Spiridon Vangheli

Moldovenii vor ca bulevardul Moscova din Capitală să fie redenumit și să poarte numele regretatului scriitor Spiridon Vangheli. Internauții propun ca să fie lansată și o petiție online. Mai multe postări în acest sens au fost distribuite în utimele zile pe o rețea de socializare, scrie stiripesurse.md.

Reprezentanții Primăriei Chișinău spun însă că, există anumite proceduri legale care trebuie respectate pentru a fi modificată denumirea unei străzi.

Mai mult de atât, este necesar să existe demersuri din partea unor grupuri de inițiativă.

„Mereu când pleacă dintre noi o personalitate marcantă se discută despre atribuirea numelui unor străzi sau instituiții. În mediul online acuma totul se petrece. Dar există niște proceduri legale pentru a atribui numele unei străzi. Este necesar să existe demersuri din partea unor grupuri de inițiativă, după care consultări/dezbateri și avize ale consiliilor urbanistice la acest subiect. După care decizia finală este adoptată de Consiliul Municipal Chișinău”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu.

Maestrul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la data de 21 iunie 2024, la vârsta de 92 ani.

Anterior au mai existat inițiative referitoare la redenumirea bulevardului Moscova. Se propunea ca acesta să fie „botezat” bulevardul Unirii, bulevardul Ștefan Petrache sau chiar bulevardul Chișinău.

Veaceslav Platon, dezvăluiri despre cum a început relaţia cu Natalia Morari „солнышко”
Articolul anterior
Accident matinal în Capitală: Șase automobile, avariate
Articolul următor