Grădinițele vor putea organiza alimentația copiilor prin sistemul catering. Este vorba despre instituțiile de educație timpurie fără bloc alimentar propriu sau care au dificultăți la prepararea bucatelor. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat de Ministerul Sănătății pentru consultări publice, transmite IPN.
Autorii proiectului precizează că organizarea alimentației prin sistemul catering în cadrul instituțiilor de educație timpurie va oferi mai multe oportunități de alimentare a copiilor. Copiii petrec un număr mare de ore la grădiniță și tot la grădiniță aceștia consumă cea mai mare parte a aportului alimentar zilnic, iată de ce cantitatea și calitatea produselor alimentare și a băuturilor servite în grădinițe are un impact major asupra sănătății și bunăstării copiilor.
Potrivit proiectului, compania de catering care prestează servicii de alimentație trebuie să dețină autorizație atât pentru activități de catering,cât și pentru unitatea de transport a alimentelor, în conformitate cu prevederile legislative în domeniu.
Meniul zilnic de repartiție se va elabora de către personalul medical al instituției de educație timpurie în baza meniului model pentru 10 zile, coordonat cu bucătarul-șef, managerul grădiniței, în colaborare cu un specialist în nutriție, și aprobat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Meniul zilnic de repartiție va conține lista preparatelor culinare cu indicarea porției individuale în funcție de grupul de vârstă.
Bucatele gata vor fi transportate în recipiente alimentare permise de legislație cu asigurarea temperaturii bucatelor finite. De asemenea, este prevăzut că se vor colecta probe din toate bucatele finite consumate timp de 72 de ore și vor fi păstrate în spații frigorifice în instituția de educație timpurie și în cadrul companiei catering.