Marile orașe din Rusia au fost împânzite de afișe uriașe prin care populația este îndemnată să urmărească discursul lui Putin, programat marți în Duma de Stat, la un an de la declanșarea „operațiunii speciale”. „Granițele Rusiei nu se termină nicăieri”, este scris pe o parte dinter afișe, alături de dată de 21 februarie, când va avea loc discursul lui Putin.
„Privește și ascultă”, este scris pe alte afișe.
Președintele rus Vladimir Putin își va susține discursul anual despre starea națiunii în fața camerelor reunite ale Adunării Federale (Duma de Stat, camera inferioară, și Consiliul Federației, camera superioară) la 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei.
„La 21 februarie, președintele Federației Ruse se va adresa Adunării Federale”, a anunțat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că, în discursul sau, Vladimir Puțîn va aborda „situația actuală”, în special ofensivă rusă în Ucraina și situația economică a țării.
De dată această, președintele rus își va susține discursul despre starea națiunii în „Gostinnii dvor”, o sala de congrese situată în apropiere de Piață Roșie și la 150 de metri de Kremlin.
În mod tradițional, Vladimir Putin pronunță în fiecare an un discurs despre starea națiunii în față parlamentarilor ruși, în care face bilanțul pe anul care s-a scurs și stabilește noi direcții strategice.
În 2022, acest discurs a fost însă anulat, în urmă invaziei armatei ruse împotriva Ucrainei.
Dmitri Peskov a indicat că soldați ruși care participa la operațiunile din Ucraina vor fi „cu siguranță” invitați la discursul din 21 februarie.
După discurs, Kremlinul ar pregăti un „mega-miting-concert” cu participarea lui Vladimir Putin, care ar putea avea loc în dată de 22 februarie pe stadionul Lujniki, au declarat portalului RBK trei surse familiare cu discuția despre organizarea acestui eveniment.
Un amplu miting-concert a avut loc anterior la Lujniki în 18 martie anul trecut, la aproape o luna de la declanșarea războiului în Ucraina. Ministerul rus de Interne a indicat că atunci au participat 200.000 de persoane, dintre care cei mai mulți erau angajați din sectorul public și studenți, notează The Moscow Times.
După cum a sugerat Peskov, Putin ar putea organiza apoi un alt eveniment care fusese amânat, dialogul anual televizat denumit „Linia directă” cu poporul, în cursul căruia răspunde în direct la întrebări din partea publicului.