Granturi până la 20.000 de euro pentru întreprinderile agroalimentare din țară

20 de întreprinderi mici și mijlocii vor primi finanțare pentru achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Proiectul „EU4 Moldova Rezilientă – Stat sigur, comunități puternice” oferă granturi de până la 20.000 EUR pentru dezvoltarea infrastructurii de procesare agricolă, scrie agromedia.md.

Proiectul susține întreprinderile din zonele rurale și vizează stimularea economiei locale prin crearea locurilor de muncă și îmbunătățirea rezilienței comunităților locale. Prin intermediul prezentului apel sunt lansate oportunități de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova în scopul dezvoltării infrastructurii de procesare a producției agricole. În cadrul apelului se vor finanța activități de achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Se anticipează acordarea a 20 granturi în valoarea maximă de 20 

000,00 EUR fiecare, bugetul total al apelului fiind de 400.000,00 EUR. Sprijinind dezvoltarea lanțurilor valorice, proiectul își propune să contribuie la eforturile Guvernului pentru catalizarea creșterii economice durabile a întreprinderilor și comunităților rurale, creării locurilor de muncă, îmbunătățirea rezilienței și stimularea transformării pozitive în Moldova rurală.

Apelul este deschis pentru:
Întreprinderile agricole mici şi mijlocii clasificate în conformitate cu Articolul 4. a Legii Nr. 179 din 21-07-2016 care sunt înregistrate și activează în zonele rurale;
Întreprinderile care activează în conformitate cu Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM-2):

  • 10.1 Producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne;
  • 10.2 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
  • 10.3 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;
  • 10.4 Fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale;
  • 10.5 Fabricarea produselor lactate;
  • 10.6 Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon
  • 10.7 Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase;
  • 10.8 Fabricarea altor produse alimentare;

Întreprinderile care au minim 2 (doi) ani de activitate;
Întreprinderile care dispun de minim 50% de capital din costul total al proiectului.

Termenul limită de depunere a dosarului este 19 noiembrie 2024, inclusiv.
 
Mai multe informații privind apelul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare ale acestora pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneri și anexele acestuia.
 
Sesiunea de informare va avea loc online, pe 30 octombrie, la ora 11:00. Pentru a participa vă rugăm să vă înregistrați, completând următorul formular.

Doliu în familia marelui poet Grigore Vieru

Raisa, soția regretatului poet Grigore Vieru, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Catedralei Sfântei Teodora de la Sihla.

Potrivit acestora, slujba de priveghi va avea loc duminică, la ora 16:00, în incinta catedrelei. Ulterior, luni va avea loc prohodul.

La noapte Moldova trece la ora de iarnă

Țara noastră trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi, astfel ora 04:00 va deveni ora 03:00 , informează unica.md.

În fiecare an, Republica Moldova, alături de multe alte țări europene, efectuează două schimbări semnificative ale orei: trecerea la ora de vară și revenirea la ora de iarnă. Aceste modificări sunt menite să maximizeze utilizarea luminii naturale și să economisească energie, însă în ultimii ani s-a discutat din ce în ce mai des despre oportunitatea menținerii acestui sistem.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, unul dintre principalele avantaje ale trecerii la ora de iarnă este reducerea consumului de energie. 

„Ajustarea orei poate contribui la economii de energie electrică, deoarece necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață va fi redusă. De asemenea, având mai multă lumină dimineața, oamenii se simt mai energici și mai productivi, ceea ce poate îmbunătăți eficiența atât la locul de muncă, cât și în activitățile zilnice”, a declarat Daniel Vodă într-o conferință de presă.

Percheziții la o companie de telemarketing din Chișinău și la administratorul acesteia pentru evaziune fiscală de circa 18 milioane de lei

Ofițerii INI și SFS, în comun cu procurorii PCCOCS și mascații BPDS ,,Fulger”, anunță percheziționarea unei companii de telemarketing din Chișinău și administratorului acesteia, care ar fi ascuns de la stat impozite de peste 17.700.000 lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai mult, compania pretindea că-și desfășura activitatea în domeniul IT, astfel încât să beneficieze de reducerea impozitelor. Ulterior, administratorul ar fi cumpărat din acești bani tăinuiți mai multe imobile din Chișinău, astfel încât autoritățile de drept să fie induse în eroare și să nu-i fie deconspirată evaziunea fiscală. Așadar, urmare a acestei scheme implementate, acesta a comis și spălare de bani, în care a fost implicată și conducerea unui alt agent economic care prestează servicii de schimb valutar.

În cadrul perchezițiilor oficiului și domiciliului acestuia, au fost ridicate acte contabile, contracte și înscrisuri de ciornă (care dovedesc contabilitatea dublă), o armă de foc cu permis expirat, precum și sume de bani: peste 450.000 lei, 100.000 ruble rusești, ⁠peste 20.000 euro și ⁠aproape 7.000 dolari SUA.

Investigațiile continuă, timp în  care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doliu în familia marelui poet Grigore Vieru
Articolul anterior