Grâul, mai scump cu peste 40% faţă de acum un an

Prețul grâului, mai mare cu peste 40% decât în urmă cu un an.

Prețul grâului continuă să crească la nivel european și mondial. Săptămâna trecută, ultima zi de tranzacții încheiate a adus pe Bursa de la Paris o nouă creștere, până la un nivel de 254,50 de euro pentru grâul MATIF cu livrare în luna septembrie. Vinerea trecută, grâul din contractul cu livrare în septembrie a crescut cu 3,6% la MATIF până la 254,5 euro pe tonă, scrie agroexpert.md.

Raportat la anul trecut, grâul este mai scump cu 40,8%, numai în ultima săptămână fiind înregistrate aprecieri de preț de 10,9%, relatează agrointel.ro.

Prețul grâului poate ajunge la 300 de euro pentru o tonă

Prețul grâului la Bursa din Paris se află la cele mai înalte niveluri începând cu 30 aprilie anul acesta (maximul istoric atins a fost de 257,75 euro/tonă), analiștii vorbind chiar de un prag de 300 de euro pe tonă ce ar putea fi atins dacă aprecierea grânelor continuă în același ritm.

Un mare aport îl are și cel mai recent raport Agenției SUA pentru agricultură (USDA), care a redus semnificativ estimările privind recolta de grâu din Rusia și Canada, doi mari exportatori mondiali.

Pe Bursa de la Chicago, prețul grâului CBoT în contractul cu livrare în septembrie a crescut vineri cu 1,2%, ajungând la 280,04 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul de la un an la altul, cotațiile au crescut cu 53,4%. În ultima săptămână, grâul de pe bursa americană s-a scumpit cu 6,0%.

Prețul mai mare la grâu ar putea fi benefic pentru agricultorii din Moldova, care anul trecut au suportat pierderi enorme ca urmare a recoltei proaste din cauza secetei.

Recolta bogată

Pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318.000 hectare de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64.000 hectare de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020.

Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) arată că recolta de cereale este mai bogată decât în anul trecut, chiar dacă campania de recoltare a început mai târziu din cauza ploilor.

Şi estimările Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în acest an, recolta medie la majoritatea culturilor ar putea fi peste media anuală. Astfel, se prognozează că roada medie pe țară în anul 2021 va constitui 3,3-3,6 tone de grâu la hectar, în timp ce roada medie în ultimii 10 ani a constituit 2,9 tone.

În consecință, au fost deja reluate exporturile de cereale din țară.

Amintim că, anul trecut, din cauza secetei s-a strâns una dintre cele mai mici recolte de grâne din ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la apariția unor temeri privind o eventuală criză alimentară. Totodată, autoritățile au impus o serie de restricții la exportul de grâne.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Meciul dintre Moldova şi Austria, amânat din cauza jocului unui copil
Articolul anterior
Mai multe centre medicale, anchetate pentru eliberarea certificatelor de vaccinare și a testelor false
Articolul următor