Gravida care a murit la Spitalul din Botoșani nu a beneficiat de îngrijiri medicale, timp de aproape şapte ore. Detalii revoltătoare din raportul Direcției de Sănătate Publică

Tânăra de 25 de ani care a decedat, vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. Alexandra a lăsat în urmă un soț îndurerat și 3 copii, o fetiță de 6 ani și doi băieței de 4, respectiv un an.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu ”sângerare pe căi genitale externe, dureri abdominale şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de ”sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară„.

Inspectorii sanitari au stabilit că ”de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă, potrivit presei române.

Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat că ”la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”.

Gravida de 25 de ani care a murit în spitalul din Botoșani a implorat medicii să o ajute

Alexandra s-a rugat de medici până în ultima clipă să o opereze. A trimis mai multe mesaje doctorului care a amânat intervenția, însă fără niciun răspuns din partea cadrului medical. 

În noaptea tragediei, tânăra le-a trimis mesaje, atât medicului de gardă, cât și medicului său care a monitorizat-o pe parcursul sarcinii. Femeia îi implora să o opereze deoarece nu mai făcea față durerilor. 

„Credeți că îmi puteți face chiuretajul noaptea asta? Nu mai rezist. Vă rog din suflet, simt că o iau razna!”, i-a scris Alexandra doctorului care a amânat operația, însă fără nicio reacție din partea lui.

„Dupa atatea implorari, de ce nu s-a dus nimeni s-o vada? Asta vreau sa stiu. I-a dat mesaj mamei ca a spus „Nu am aer” si asistenta i-a spus „Nu te mai alinta”, a spus Vlad Miron, fratele victimei. 

Oamenii cer ca cei vinovații pentru decesul tinerei de doar 25 de ani să fie trași la răspundere. O petiție a strâns deja peste 5.000 de semnături în mediul online. 

Raportul DSP

În urma decesului pacientei I. A. la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Direcția de Sănătate Publică Botoșani prin inspectorii sanitari s-a autosesizat declanșând o acțiune ad-hoc de inspecție încă din data de 18.08.2023, care a vizat modul în care au fost asigurate serviciile medicale pacientei decedate de către personalul medical.

Reprezentanții legali ai unității sanitare le-au pus la dispoziție foaia de observație clinică generală a pacientei în copie, graficul de gărzi al medicilor, registrele întocmite la camera de gardă și nota de relație întocmită de medicul de gardă. La data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri.

Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.

În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.

Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.

Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Grup de lucru condus de ministrul Sănătății, la Botoșani

În urma tragicului deces al unei paciente gravide la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, oficialii din domeniul sănătății și autoritățile competente au luat măsuri urgente pentru anchetarea cazului și identificarea eventualelor nereguli în furnizarea asistenței medicale.

După ce informații despre decesul pacientei gravide I.A. au fost făcute publice în presă, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani au efectuat verificări la sediul Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati”. Aceste verificări au scos la iveală mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul medical prezent în unitatea spitalicească în ziua incidentului.

„În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză. 

Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.

Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/2010”, potrivit Ministerului Sănătății.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală

19 persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat la un restaurant din capitală. Medicii suspectează că au facut toxiinfectie alimentară din cauza alimentelor infestate cu Salmonella. Responsabilii de la ANSP anunță că a fost deschisă o anchetă, fiind preluate mai multe probe, iar o concluzie finală va fi  anunțată în urma analizelor specialiștilor, transmite Protv.md.  

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică până în prezent au solicitat asistență 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8 și 48 de ani. Dintre acestea, opt încă mai sunt internate în spitalele din capitală, celelalte primesc tratament acasă. La internare, persoanele aveau febră, frisoare, dureri abdominale, grețuri dar și vomă. Simptome pe care le-a avut și Ana, una dintre persoanele intoxicate, care a oferit un comentariu pentru NewsMaker.  

Ana MAZÎL, VICTIMĂ: „Am mâncat un fel de mâcare din cartofi și la desert am comandat „Cușma lui Guguță” asociez intoxicația cu el. Am simțit un disconfort în stomac, apoi a început să crească temperatura corpului.”

Responsabilii de la spitalul Toma Ciorbă au spus că în instituția lor sunt internate 4 persoane iar starea acestora este favorabilă. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților restaurantului, specialiștii de la ANSA au identificat prezența bacteriei Salmonella.

Reprezentanții localului unde s-ar fi produs acest caz de intoxicație, nu au vrut să comenteze.

Un autobuz cu 46 de pasageri, implicat într-un grav accident la Căușeni. O persoană a decedat

Un grav accident rutier s-a produs în raionul Căușeni, în seara zilei de 26 aprilie. Un autoturism s-a ciocnit cu un autobuz, care avea la bord 46 de pasageri. În urma coliziunii, o persoană a decedat, iar altele 16 au fost transportate la spital. Informațiile au fost raportate de Pro TV, care face trimitere la datele poliției. 

Accidentul rutier a avut loc între localitățile Grigorievca și Baccealeia, raionul Căușeni.

Potrivit informațiilor, un automobil de model Nissan a ieșit la depășire, fără să se asigure, și s-a ciocnit cu un autobuz. Ulterior, autobuzul a ajuns pe acostament și s-a răsturnat. În autobuz se aflau 46 de angajați ai Muzeului Național de Istorie, care se întorceau dintr-o excursie.

În urma impactului, șoferul Nissan-ului a murit la fața locului. De asemenea, 16 persoane au fost rănite în accident. Acestea au fost transportate la spital de ambulanțe.

Verificați online statutul certificatului medical! Precizările Casei Naționale de Asigurări Sociale

Casa Națională de Asigurări Sociale amintește tuturor cetățenilor despre posibilitatea de a verifica online statutul certificatului medical.

Pentru a utiliza acest serviciu electronic urmează să introduceți în câmpul respectiv seria şi numărul certificatului (după cum se vede din imaginile de mai jos). 

Acest serviciu electronic permite beneficiarului să verifice statutul certificatului de incapacitate temporară de muncă.

Datele din certificatele de incapacitate temporară de muncă pot avea următoarele statute afişate pe ecran:

Mai multe informații utile referitor la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă puteți găsi AICI.

Un copil, tamponat violent de un taxi în curtea unui bloc din Capitală. Imagini cu puternic impact emoțional
Articolul anterior
11 moldoveni, implicați în două accidente unul după altul în Polonia. Cinci răniți
Articolul următor