Grecia a interzis zborurile în spațiul aerian al Moldovei până pe 24 mai

Autoritatea Aviației Civile Elene (ΥΠΑ) a impus o interdicție de trei luni privind utilizarea aeronavelor civile în spațiul aerian controlat de Moldova și Belarus. Trecerea aeronavelor civile în spațiul aerian al Moldovei și Belarusului este interzisă, relatează rua.gr, conform www.stiri.md.

Reprise post-Covid : Actualité Transport du 12 juin - Déplacements Pros

În urma notei publicate joi privind interzicerea zborurilor în spațiul aerian al Ucrainei, Autoritatea Aviației Civile anunță emiterea unei noi directive adiționale de aviație pentru interzicerea trecerii aeronavelor civile în spațiul aerian al Republicii Moldova și Belarus.

Tuturor aeronavelor civile le este interzisă intrarea în spațiul aerian al Moldovei și Belarusului din cauza riscului ridicat de desfășurare a activității militare în regiunea extinsă.

Potrivit Administrației de Stat a Aviației, interzicerea zborurilor este valabilă în perioada 24 februarie – 24 mai 2022. În Buletinul său de informații privind zonele de conflict cu privire la Ucraina, EASA notează că zona este în prezent o zonă de conflict activ.

Majorarea indemnizației la nașterea copilului a intrat în vigoare

Începând cu 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare o nouă majorare a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului, care a crescut cu 1.350 de lei, ajungând la suma de 21.350 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2024, au fost implementate noi reglementări care stabilesc automat acordarea unor indemnizații pentru părinți. 

Astfel, indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină sunt stabilite de către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), din oficiu, fără a mai fi necesară depunerea unei cereri din partea părinților. 

Acestea se acordă mamei copilului, iar în cazul în care mama nu întrunește condițiile de eligibilitate, indemnizația este acordată tatălui, pe baza datelor din Registrul de Stat al Populației.

Mai mult, CNAS îndeamnă părinții, imediat după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova. Aceasta va permite beneficiarilor să primească indemnizațiile direct în conturile lor bancare, facilitând astfel accesul rapid la ajutoarele financiare, indiferent de locația lor, chiar și din afacerea țării.

Și astăzi este aglomerație în vama Leușeni, la ieșire din Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a transmis, vineri dimineață, că la Leușeni se înregistrează trafic majorat de călători și mijloace de transport, pe direcția de ieșire din R. Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția de Frontieră vă recomandă:

Pentru evitarea aglomerației:

– PTFS „Leușeni-Albița”: Alternativa – PTFS „Leova-Bumbăta” (08:00-20:00) sau PTFS „Cahul-Oancea”.
– PTFS „Sculeni-Sculeni”: Optați pentru PTFS „Costești-Stânca” sau PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut”.
– PTF comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe”: Alternativa – PTFS „Tudora-Starokazacie”.

Pentru situația în timp real a punctelor de trecere a frontierei, accesați: https://border.gov.md/camere-web 

Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 

Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.

IMPORTANT: ANRE urmează să decidă azi majorarea tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina azi, la ora 11:00, solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor la energia electrică. Amintim că Premier Energy cere o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării, în timp ce FEE-Nord propune un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord, scrie omniapres.md.

În prezent, consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de compania Premier Energy, achită pentru lumină 2 lei și 34 de bani. Iar consumatorii din nordul Moldovei, deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice (FEE) Nord”, achită 2 lei și 84 bani/kWh.Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens.

Președintele Cehiei: Este necesar să-l izolăm pe nebun
Articolul anterior
Rețeaua internațională de hackeri Anonymous a declarat război autorităților ruse
Articolul următor