Grecia deschide terasele, cafenelele şi restaurantele, după o pauză de 6 luni

După o pauză de şase luni în care au rămas închise, cafenelele şi restaurantele din toată Grecia şi-au redeschis terasele, luni, într-o zi marcată de temperaturi specifice sezonului estival, informează AFP.

În piaţa Kolonaki, situată într-un cartier luxos din Atena, terasele s-au umplut treptat cu clienţi luni, o zi de sărbătoare în Grecia, după Paştele ortodox sărbătorit duminică, transmite Agerpres.

Aşezat la o masă a cafenelei Da Capo, Andreas Riminiotis s-a declarat bucuros că a putut să îşi reia astfel „obiceiurile” şi „o viaţă normală”.

„Înainte de închiderea cafenelelor în noiembrie, veneam în fiecare dimineaţă să îmi beau cafeaua aici şi să discut cu prietenii. Era modul meu preferat de a îmi petrece timpul, remediul meu pentru toate grijile!”, a dezvăluit acest pensionar grec, care a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Pfizer, în urmă cu câteva săptămâni.

„Astăzi, am impresia că trăiesc din nou, că am fost readus la viaţă”, a glumit el, făcând trimitere la Paştele ortodox, celebrat în Grecia weekendul trecut.

Yannis Karagiannakis, care este chelner, s-a declarat uşurat că a putut să îşi reia activitatea profesională. „Eram în şomaj de şase luni, mă învârteam în cerc, eram deprimat”, a mărturisit el.

Cel puţin 330.000 de persoane lucrează în Grecia în acest sector de activitate. Potrivit preşedintelui sindicatului din industria restaurantelor, Yorgos Kavvathas, zeci de restaurante, baruri şi cafenele au fost deja închise definitiv în centrul Atenei şi în Salonic. Şase unităţi din zece din această industrie sunt ameninţate cu închiderea definitivă.

„20% din stabilimente nu dispun de terase”, a precizat Yorgos Kavvathas, care se declară îngrijorat pentru supravieţuirea acestor unităţi.

Redeschiderea teraselor a avut loc luni cu respectarea unor măsuri stricte: angajaţii vor trebui să facă autoteste COVID-19 o dată pe săptămână şi să poarte măşti sanitare. Cel mult şase persoane sunt autorizate la fiecare masă, iar închiderea teraselor este prevăzută la ora locală 23:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare la nivel naţional.

Grecia intenţionează să cheltuiască 11,6 miliarde de euro în acest an pentru a compensa efectele negative ale pandemiei de COVID-19, după cele 24 de miliarde de euro cheltuite în acelaşi scop în 2020.

Guvernul elen mizează mai ales pe relansarea turismului, începând din 15 mai, pentru a-şi redeschide economia. Peste un sfert din PIB-ul Greciei depinde de acest sector de activitate.

„Avem noi aliaţi: vaccinarea, autotestele şi vremea caldă, care ne fac să sperăm că această aventură fără precedent se va termina în curând”, a declarat în urmă cu câteva zile prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul de la Atena a accelerat campania de vaccinare în ultimele zile, permiţând şi persoanelor cu vârste de peste 30 de ani să devină eligibile pentru vaccinare. Până în prezent, peste 3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în Grecia.

Grecia, o ţară cu o populaţie de 10,8 milioane de locuitori, a raportat peste 345.000 de cazuri de coronavirus şi un bilanţ de peste 10.400 de decese asociate maladiei COVID-19 de la începutul pandemiei.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei alimentare”, cu sprijinul Uniunii Europene

Pe 26 noiembrie, Banca de Alimente a organizat prima ediție a evenimentului ,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente”. Acțiunea este realizată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”.

La eveniment a participat Excelența Sa,      Ambasadorul      Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precum și reprezentați ai mediului de afaceri din domeniul agro-alimentar, manageri de servicii sociale, autorități și alți parteneri ai Băncii de Alimente.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:

„Reducerea risipei alimentare și a pierderii de alimente sunt două dintre obiectivele principale ale UE pentru a atinge o economie circulară până în 2050. Mă bucur că împreună, am reușit îmbunătățirea cadrului legal al Republicii Moldova în domeniul prevenirii risipei alimentare și am consolidat capacitățile de funcționare a Băncii de Alimente. De asemenea, doresc să-mi exprim recunoștința față de toți donatorii de alimente – companii, fermieri, parteneri și voluntari – precum și față de cetățenii care susțin demersul de prevenire a risipei de alimente și promovare a solidarității. Doar prin eforturi comune și mobilizarea noastră a tuturor, putem oferi șanse reale la o viață mai bună celor care astăzi sunt neajutorați”,

Banca de Alimente reprezintă un mecanism practicat la nivel internațional prin care surplusul de produse alimentare sigure pentru consum, ce riscă să fie aruncate de către operatorii din lanțul agro     alimentar sunt recuperate. Ulterior, Banca distribuie aceste produse către serviciile sociale care deservesc persoane din grupuri vulnerabile.
Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente:,,Gala este un eveniment de valorificare a efortului oamenilor și echipelor care au susținut, în mod special, demersul de prevenire a risipei și promovare a solidarității      printr-un angajament constant de implicare și responsabilitate socială. Grație sprijinului Uniunii Europene, din anul 2022, a crescut capacitatea de recuperare a tuturor categoriilor de alimente, au fost realizate acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în domeniu și au fost implementate instrumente inovative și eficiente în procesul de funcționare a Băncii de Alimente.  În rezultat,  până în prezent, am recuperat 316516 kg de alimente de la 61 de operatori din domeniul agro     alimentar. Aceste alimente au fost distribuite în 78 de servicii sociale din toată țara, care asistă  9635 de beneficiari.”

În semn de înaltă apreciere, în cadrul evenimentului, șapte operatori din domeniul agro     alimentar, care s-au remarcat prin implicare constantă și aport semnificativ în colaborarea cu Banca de Alimente, au fost premiați cu Trofeul Galei Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente

Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia”. 

Proiectul este implementat în perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, având o valoare totală de circa 1,3 milioane de euro.

Troleibuze și autobuze decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă, pe străzile Capitalei

Pentru al 5-lea an consecutiv, municipalitatea continuă tradiția decorării troleibuzelor și autobuzelor în spiritul sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest an, numărul unităților decorate a crescut la aproximativ 60, acestea urmând să circule pe mai multe rute municipale, acoperind toate sectoarele capitalei și oferind o atmosferă festivă pentru locuitori. Troleibuzele retro, care vor putea fi admirate pe data de 1 decembrie în centrul orașului, oferind un omagiu tradiției transportului public. Troleibuzele turistice, parte a proiectului special „Cunoaște Orașul alături de Moș Crăciun,” care vor transforma fiecare călătorie într-o experiență inedită pentru copii și adulți.

37 de troleibuze clasice decorate, realizate cu sprijinul mai multor agenți economici, cărora le adresăm mulțumiri pentru contribuția esențială.

19 autobuze decorate cu luminițe și decor în spiritul sărbătorilor.

Începând cu 01.12.2024, toate unitățile de transport decorate vor circula pe străzile capitalei, transformând călătoriile zilnice într-o experiență specială.

Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor pentru călătorii din afara Uniunii Europene. Care sunt condițiile
Articolul anterior
Copil de 5 ani, împuşcat mortal de fratele mai mare la picnic
Articolul următor