Grecia înăsprește regulile pentru așa-numitul program Viza de aur

În încercarea de a soluţiona criza imobiliară, Grecia a înăsprit duminică regulile pentru aşa-numitul program „viza de aur”, care acordă cetăţenilor non-europeni permise de şedere în schimbul unor investiţii în proprietăţi imobiliare, informează Agerpres.

Potrivit modificărilor prezentate de Ministerul de Finanţe la 22 martie, valoarea investiţiei necesare pentru a participa la acest program, care a fost lansat în 2014, în timpul crizei greceşti, când preţurile imobilelor erau în scădere, iar construcţiile erau în declin, a fost majorată de la 250.000 de euro la 800.000 de euro.

În zonele populare, cum ar fi Attica (regiunea din jurul Atenei), Salonic, Mykonos, Santorini şi insulele cu o populaţie de peste 3.100 de persoane, suma ajunge la 800.000 de euro. Potrivit ministrului de finanţe Costis Hatzidakis, „aceste măsuri fac parte din politica guvernamentală în domeniul locuinţelor, care urmăreşte, în cooperare cu sectorul privat, să asigure locuinţe de calitate şi la preţuri accesibile pentru toţi cetăţenii, ţinând cont de necesitatea de a continua investiţiile în condiţii mai echilibrate”.

Potrivit Ministerului Migraţiei, cererea pentru acest program a fost fără precedent în 2023, cu 10.214 cereri de obţinere sau prelungire a programului. Şi anul trecut au fost eliberate 5.701 de vize, în valoare totală de un miliard de euro.

Modificările aduse de guvern la viza de aur au atras critici din partea unor investitori. „Consecinţele pentru investiţii (…) vor fi dramatice”, a deplâns Asociaţia elenă a Societăţilor şi Întreprinderilor cu Răspundere Limitată, într-o scrisoare adresată ministrului economiei Costis Hatzidakis şi ministrului dezvoltării Costas Skrekas.

Potrivit Băncii Greciei, chiriile au crescut cu 20% de când ţara a ieşit oficial din criza economică de un deceniu, în 2018, reducând puterea de cumpărare a gospodăriilor. Ca răspuns la această criză imobiliară, Ministerul de Finanţe a introdus, de asemenea, măsuri pentru a încuraja transformarea unor clădiri în spaţii rezidenţiale, pentru a proteja clădirile istorice şi pentru a interzice închirierea pe termen scurt a proprietăţilor achiziţionate prin programul viza de aur.

Până în prezent au fost acordate aproximativ 20.000 de permise de şedere permanentă investitorilor imobiliari, în principal de naţionalitate turcă, israeliană şi chineză, conform datelor Asociaţiei Societăţilor şi Întreprinderilor cu Răspundere Limitată din Grecia.

Şi alte ţări din sudul Europei afectate de criză – Cipru, Spania şi Portugalia – au recurs la programe similare pentru a atrage investiţii.

Cetăţenii înstăriţi din afara spaţiului european pot obţine, prin aceste programe, dreptul de şedere în UE şi în spaţiul Schengen.

Un avion de pasageri rusesc a luat foc la aterizare, în Turcia

Un avion de călători rusesc a luat foc imediat după aterizarea pe aeroportul Antalya de pe coasta mediteraneană a Turciei. Toți pasagerii au fost evacuați, scrie adevarul.ro.


Aeronava rusească Suhoi Superjet 100, aparţinând companiei aeriene ruse Azimut, a aterizat pe pistă, iar la scurt timp a luat foc unul dintre motoare. Pompierii aeroportului au intervenit rapid să stingă incediul izbucnit. Toți cei 95 de pasageri ai avionului, 89 de călători şi şase membri ai echipajului, au fost evacuaţi în siguranţă din aeronavă. Aceasta venea din staţiunea rusă Soci, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Operaţiunile de zbor pe aeroportul din Antalya au fost reluate după o scurtă întrerupere.

Aeronava a prezentat în mod repetat în ultimii ani probleme tehnice. Azimut, cu sediul în Krasnodar şi Rostov-on-Don, susţine pe site-ul său că operează 20 de aeronave de acest tip.Mai multe videoclipurile partajate pe rețelele sociale au arătat cum pompierii acționează asupra incendiului, stropind motorul din partea stângă pentru a-l răci.

Euro coboară sub pragul de 19 lei

Moneda unică europeană începe săptămâna curentă cu o ieftinire de 17 bani. Ca rezultat, euro coboară sub pragul de 19 lei și are un preț oficial de 18 lei și 98 de bani, transmite MOLDPRES.

Pe de altă parte, dolarul se scumpește. Acesta adaugă doi bani și ajunge la nivelul de 18 lei și 22 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Leul românesc se ieftinește cu trei bani și are o valoare de 3 lei și 81 de bani. Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani. Pentru rubla rusească, BNM a anunțat o cotație de 17 bani, în scădere cu un ban.

Agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, îl numește pe favoritul alegerilor din România Călin Georgescu drept „candidatul aliniat Rusiei”

Ria Novosti, agenția rusă de presă deținută de stat, transmite informații despre alegerile prezidențiale din România, pe canalul de Telegram, scrie hotnews.ro

Agenția rusă a scris mai întâi, într-un mesaj publicat în jurul orei 21.00, că Elena Lasconi, lidera USR „suporteră a politicilor anti-Rusia” conduce alegerile din  România în fața lui Marcel Ciolacu, citând date inițiale ale autorităților electorale.

Jurnaliștii Ria Novosti au revenit, câteva ore mai târziu, într-un nou mesaj pe Telegram anunțând că „premierul Ciolacu și candidatul aliniat Rusiei Georgescu avansează în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor paralele după numărarea a peste 75% din voturi”. 

„Suporter al alăturării cu Rusia, Georgescu îl surclasează pe premierul Ciolacu”, anunță din nou agenția, pe Telegram, citând datele după numărarea a peste 82% din voturi. 

Informația a fost transmisă inițial de jurnalistul Adrian Ursu, în direct la Antena 3 CNN.

O navă de croazieră s-a izbit de un zid pe Dunăre, în Austria. 11 oameni au fost răniți
Articolul anterior
Jocurile Olimpice de la Paris: 180.000 de controale de securitate efectuate, 800 de persoane respinse
Articolul următor