Guvernarea pregătește un mecanism de compensare la gaz pentru sezonul rece

Cetățenii urmează să primească compensații la gaz pentru sezonul rece, iar până la sfârșitul lunii iulie urmează să fie aprobat proiectul de Guvern. Despre asta, a anunțat deputatul, Radu Marian în cadrul unei emisiuni televizate de la TV8.

Comment l'exécutif va prolonger le gel du prix du gaz jusqu'à fin 2022 |  Les Echos

Deputatul PAS susține că se pregătește un mecanism de compensare a cetățenilor la gaz pentru sezonul rece.

„Astăzi, inclusiv și Guvernul a publicat proiectul de lege, vor fi șase categorii de gospodării în funcție de vulneribilitatea lor energetică. Noi pregătim deja acest concept. Urmează să votăm în Parlament până la sfârșitul lunii iulie mecanismul de compensare, deoarece o să fie în baza cererii, iar oamenii o să cunoască cum pot beneficia de ajutor,” a spus Radu Marian.

Totodată, Radu Marian a spus că iarnă trecută s-a compensat aproximativ 3500 de lei pe tot sezonul rece per gospodărie, însă nu toate persoanele au avut nevoie de acest ajutor. Acesta susține că acum o să fie un pic mai diferit, o să fie ajutați mai mult persoanele care au nevoie.

„Prin urmare, au primit bani și anumite gospodării, care eventual nu aveau nevoie de așa multe fonduri, foarte mulți oameni care își permiteau au primit și ei compensații destul de mari. Așteptăm decizia ANRE-ului, dar de la Moldovagaz așteptăm să vedem auditul Curții de Conturi pentru a vedea cum se cheltuie banii acolo,” a mai declarat deputatul PAS.

sursa: www.protv.md

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Aeroportul Chișinău și-a reluat activitatea. Cea de-a doua alertă cu bombă este falsă
Articolul anterior
Ședința de mâine a Guvernului se va desfășura la Bălți: „Se regăsesc mai multe decizii importante”
Articolul următor