Guvernatorul rus a cărui arestare a declanșat proteste uriașe anti-Putin, condamnat la 22 de ani de închisoare

Un tribunal din regiunea Moscova l-a condamnat, vineri, la 22 de ani de închisoare pe fostul guvernator Serghei Furgal, a cărui arestare în vara anului 2020 a provocat ample şi rare manifestaţii ale opoziţiei în Orientul Îndepărtat al Rusiei, scrie digi24.ro.

Furgal, care spune că este nevinovat, a fost condamnat pentru că ar fi ordonat două crime şi încă o agresiune între 2004 şi 2005, potrivit agenţiilor de presă rusești, care precizează că el va trebui să-şi ispăşească pedeapsa „într-o colonie cu regim sever”. Avocatul său, Boris Kojemiakin, a declarat agenţiei Ria-Novosti că clientul lui urmează să facă recurs.

Guvernator al imensei regiuni Habarovsk între 2018 şi 2020, Serghei Furgal, în vârstă de 52 de ani, se bucura de o mare popularitate în acest teritoriu. El a fost ales după ce a înfrânt un candidat din partidul lui Vladimir Putin.

Furgal a reprezentat partidul naţionalist LDPR, supus Kremlinului, dar ai cărui oficiali aleşi, în special în regiuni, pot fi uneori mai critici la adresa puterii. El a fost arestat pe 9 iulie 2020, declanşând demonstraţii pentru a i se obţine eliberarea, care au mobilizat mii de oameni timp de săptămâni, în principal la Habarovsk.

Susţinătorii săi afirmau că arestarea a fost politică. Un alt membru al partidului LDPR, Mihail Degtiarev, a fost numit guvernator al regiunii după arestarea sa.

Serghei Furgal, care a fost judecat la Moscova, la mii de kilometri de Habarovsk, este acuzat că a ordonat asasinarea a doi oameni de afaceri şi că a organizat un atac împotriva unui alt antreprenor între 2004 şi 2005.

Alţi trei bărbaţi, acuzaţi că îi sunt complici, au fost de asemenea condamnaţi vineri la pedepse cuprinse între nouă ani şi jumătate şi 21 de ani de închisoare, potrivit agenţiilor de presă rusești.

Manifestaţiile de amploare ale opoziţiei sunt foarte rare în regiunile ruseşti, unde autorităţile au tendinţa de a le reprima mai puţin brutal, de teamă să nu provoace furie departe de Moscova, scrie AFP, citat de Agerpres.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Un bărbat din Chișinău, atacat în plină stradă. A rămas fără bani și acte
Articolul anterior
Un bărbat s-a dat drept tatăl lui Mbappe și a ajuns după gratii. Cum a fost demascat
Articolul următor