Guvernul României a aprobat noul pachet de sprijin pentru Republica Moldova

Guvernul României a stabilit continuarea ajutorului pentru alimentarea cu energie a Republicii Moldova, printr-o ordonanță de urgență, adoptată ieri, în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro, semnat în anul 2022. De asemenea, Guvernul României va sprijini autoritățile de la Chișinău pentru dotarea structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale, scrie radiochisinau.md.

„Astfel, actul normativ prevede ca, în cazurile în care Republica Moldova nu poate să își asigure consumul național de energie electrică prin producție proprie, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de bioxid de carbon, după caz. Iar energia electrică vândută în aceste condiții va acoperi exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.

Următoarea măsură de susținere a țării vecine este circumscrisă acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil, în valoare de 100 de milioane de euro. Acest acord a fost semnat, vă reamintesc, la Chișinău, în data de 11 februarie 2022. În consecință, pentru reconstrucția căminului studențesc al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul,

Guvernul român va contribui cu 11,5 milioane lei, fondurile vor fi transferate către Cancelaria de Stat din Republica Moldova până la finalul anului, în trei tranșe, în funcție de stadiul execuției acestor lucrări. Detaliile au fost stabilite prin hotărârea de Guvern adoptată astăzi, la care fac referire.

O altă latură de sprijin pentru Republica Moldova – este și oferit tot în cadrul acordului de 100 de milioane de euro – este pentru consolidarea capacităților de gestionare a situațiilor de ordine publică. În consecință, Guvernul României va sprijini autoritățile de la Chișinău cu suma de 12,7 milioane lei, pentru dotarea structurilor de ordine și securitate publică cu mijloace de mobilitate și mijloace speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Mihai Constantin.

Maia Sandu participă la Summitul pentru pace în Ucraina, care are loc în Elveția

Președinta Maia Sandu participă, astăzi, la Summitul pentru pace în Ucraina, alături de Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy și Președinta Elveției, Viola Amherd, gazda evenimentului. 

Șefa statului a menționat că, în Elveția, împreună cu liderii din 100 de țări și organizații internaționale discută despre cum să fie restabilită pacea în Europa.  

„Pacea nu înseamnă capitulare în fața agresorului, renunțare la apărarea propriilor cetățeni sau acceptarea ocupației străine. Pacea este când copiii se joacă și nu sunt bombardați sau răpiți; mamele și tații se bucură alături de copiii lor, nu plâng la mormintele acestora; școlile și spitalele se construiesc, nu sunt distruse”, a subliniat Președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a mai specificat că pacea e atunci când granițele sunt respectate, iar fiecare popor își decide propria soartă. „Pacea în Ucraina înseamnă și pacea în Moldova. Pacea noastră a tuturor”, a conchis Președinta Maia Sandu. 

Topul celor mai prestigioase universități cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți

Statele Unite găzduiesc peste 700 de miliardari, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că mulți dintre aceștia au absolvit universitățile de top. În 2024, Forbes a publicat un clasament al universităților cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți. Universitățile Ivy League au dominat clasamentul, șapte dintre cele opt instituții având peste 11 miliardari absolvenți. Cu toate acestea, Brown University este o excepție notabilă, scrie playtech.ro.

Harvard deține recordul pentru cei mai mulți miliardari absolvenți, cu 29. Printre aceștia se numără Nathan Blecharczyk, cofondator și director tehnic al Airbnb, care a absolvit în 2005 cu o diplomă în informatică. Alți absolvenți miliardari includ Tom Werner, cofondator și președinte al Fenway Sports Group, și Jim Koch, fondatorul Sam Adams.

Universitatea din Pennsylvania, renumită pentru Wharton School of Business, este alma materul lui Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o valoare netă de 211,1 miliarde de dolari. Musk a studiat economie și fizică la Penn. Alți absolvenți notabili includ fostul președinte Donald Trump și moștenitorii Estée Lauder: Leonard, William, Aerin și Ronald Lauder.

Stanford, situată în centrul Silicon Valley, este un teren fertil pentru inovația tehnologică. Evan Spiegel, CEO-ul Snap Inc., este un absolvent miliardar care și-a fondat compania de succes. Spiegel a creat Snapchat împreună cu colegul său de la Stanford, Bobby Murphy, în 2011. Universitatea a produs și alți antreprenori tehnologici de succes, precum fondatorii DoorDash, Andy Fang și Stanley Tang.

Yale University a fost un catalizator pentru succesul a 19 miliardari, inclusiv membri ai familiei Mars, asociați cu branduri iconice precum M&M’s, Snickers și Twix. De asemenea, universitatea numără printre absolvenții săi de seamă pe fondatorul FedEx, Fred Smith, precum și pe cofondatorii Pinterest, Ben Silbermann și Paul Sciarra.

Sharon Stone, imagini de colecție cu cei trei fii ai săi, adoptați după 9 sarcini pierdute

La 66 de ani, Sharon Stone este o mamă împlinită și fericită, alături de cei trei fii ai ei, care au fost adoptați după ce actrița a pierdut nu mai puțin de 9 sarcini, scrie www.viva.ro.

Recent, Roan, fiul cel mare al lui Sharon Stone a împlinit 24 de ani, iar actrița a marcat momentul în social media prin intermediul unei postări emoționante la care a atașat fotografii de colecție cu el și cu frații lui, Laird, în vârstă de19 ani, și Quinn, în vârstă de 18, toți trei fiind adoptați pe actriță la începutul anilor 2000.

Actrița a devenit mamă pentru prima dată în 2000, când ea și soțul ei de atunci, Phil Bronstein, au adoptat împreună primul lor copil, pe Roan, acum în vârstă de 24 de ani. În 2005, Sharon Stone a adoptat al doilea fiu, pe Laird, în vârstă de 19 ani, urmat de, Quinn, în vârstă de 17 ani, un an mai tarziu.

Sharon Stone a fost întotdeauna deschisă cu privire la numeroasele tragedii pe care le-a îndurat de-a lungul vieții, atât înainte, cât și după ce a devenit mamă, inclusiv avorturi spontane multiple. „Noi, ca femei, nu avem un forum pentru a discuta profunzimea acestei pierderi. Am pierdut nouă copii din cauza avorturilor spontane”, a povestit actrița în social media în 2022.

„Nu este puțin lucru, fizic sau emoțional, totuși suntem determinate să simțim că este ceva ce trebuie să suportăm singure și în secret, cu un fel de sentiment de eșec”, a mai spus actrița. Sharon Stone a mers însă înainte, în pofida greutăților pe care le-a întâmpinat.

„Am supraviețuit tuturor, hărțuirea sexuală, avorturile spontane, o sângerare cerebrală, divorțul, o lovitură de fulger. Nu am timp să mă prostesc. Sunt aici pentru a fi un părinte sănătos și prezent, o fiică bună și un cetățean logodit. Orice altceva este doar o distragere a atenției”, a spus Sheron Stone într-un interviu pentru AARP.

Pe când fiul său avea 13 ani, actrița a vorbit cu sinceritate despre viața cu trei copii.

„Locuiesc în aceeași casă pe care o am de 25 de ani și mă simt fericită trezindu-mă în casa mea, cu copiii mei. Sunt la o vârstă minunată, când nu mai trebuie să avem dădacă. Mă pot trezi sâmbăta și să cobor, iar ei se joacă, înotăm, jucăm baschet, ne uităm la filme, e o dinamică familială minunată’, a povestit atunci actrița.

Cum arată Circul din Chișinău după renovare: UE a investit 2,2 milioane de euro
Articolul anterior
La mulți ani, Maiei Sandu! Șefa statului își sărbătorește azi ziua de naștere
Articolul următor