Proiectul de lege în acest sens a fost discutat în cadrul unei ședințe la Cancelaria de Stat. Proiectul prevede că secretarul general va asigura activitatea cu ajutorul secretarilor de stat sau al secretarilor generali adjuncți ai Guvernului, scrie infomarket.md.
Secretarii generali adjuncți vor avea statut de funcționari de demnitate publică. Aceștia vor fi numiți și eliberați din funcție de guvern, la propunerea miniștrilor. Secretarul general adjunct va fi responsabil de implementarea activităților legate de implementarea cerinței de aderare a Republicii Moldova la UE; acordarea sprijinului ministrului în procesul de elaborare și monitorizare a implementării cerințelor pentru aderarea Republicii Moldova la UE, reprezentarea ministerului în relațiile cu instituțiile publice și structurile externe, etc.
Candidații pentru aceste posturi trebuie să aibă experiență profesională în domeniul integrării europene de cel puțin 3 ani, să cunoască fluent o limbă internațională de comunicare și să aibă cunoștințe de operare a calculatorului. În bugetul de stat vor fi necesari circa 3,4 milioane de lei anual pentru a achita celor 13 secretari generali adjuncți salariul lunar de 22 de mii de lei. În plus, de la 1 ianuarie 2023, se propune înființarea Cabinetului Secretarului General al Guvernului. Întreținerea acestuia (secretar de stat și încă 2 posturi) va necesita 0,6 milioane de lei anual. Proiectul trebuie aprobat de Parlament.