Hackerii s-au mutat pe Instagram. Ce tehnici folosesc pentru a fura datele bancare ale utilizatorilor

În ultima perioadă, utilizatorii Instagram au reclamat faptul că au primit numeroase mesaje prin care au fost înștiințați că au câștigat un premiu, iar pentru revendicarea acestuia, trebuie să urmeze anumiți pași.

Alții au fost etichetați în postări unde erau anunțați că au câștigat concursuri la care nici nu au participat. Experții în securitate cibernetică au avertizat utilizatorii să nu acceseze astfel de pagini pentru că există riscul să fie lăsați fără bani sau fără date personale.

Premii false pe Instagram

Pentru a-și revendica premiul, utilizatorilor li s-a cerut să urmărească anumite pagini pe Instagram, să dea like la postări și să trimită mesaje private la anumite conturi. „Căștigătorii” unui Iphone 13 sunt îndrumați să acceseze un link unde își vor introduce datele cardului pentru asigurarea transportului telefonului.

Hoții virtuali îndrumă utilizatorii să intre pe o copie a paginii unui serviciu de curierat, o taxă mică va fi percepută, însă datele cardului bancar vor fi furate de către aceștia.

DNSC: Sfaturi pentru asigurarea protecției în mediul online

DNSC a transmis o serie de sfaturi pentru asigurarea protecției în mediul online.

„Atunci când completați un profil pentru crearea unui cont, nu furnizați decât informațiile necesare, unele pe care le puteți transmite cu toată încrederea. Utilizați setările de confidențialitate și securitate și dezactivați orice funcționalități de care nu aveți nevoie. Dacă aveți îndoieli, vă recomandăm să vă gândiți bine înainte de a crea un profil pe pagina respectivă.

Nu uitați că autorii atacurilor de tip scam utilizează rețele de socializare, site-uri internet și trimit mesaje pe telefonul dumneavoastră, pentru a vă fura informații, bani sau identitatea. Pentru a fi la adăpost, este suficient să evitați comunicarea de date cu caracter personal, să nu dați bani și să nu transmiteți numărul de cont decât dacă puteți verifica identitatea destinatarului prin alte mijloace de comunicare”, transmite DNSC.

Veste bună pentru moldovenii care vor să-și redobândească cetățenia română: Cazierul din România poate fi comandat și descărcat online, în mod gratuit

Cazierul judiciar poate fi eliberat online, începând de luni, așa cum a anunțat recent ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja. Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, același site unde taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii se pot plăti online, informează presa română

În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate doar pentru cei care nu au fapte penale. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat o vreme.

La ora actuală, însă din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

De asemenea, eliberarea cazierului este gratuită, se realizează pe loc, iar perioada de valabilitate este de 6 luni.

Oficialii au mai anunțat că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție.

Întrebat cum se va reuşi interconectarea prin ghiseul.ro cu hub-ul de servicii al MAI, anunţat că va fi operaţional din vara acestui an, ministrul Digitalizării a spus: “Prin foarte multă muncă şi printr-o excepţională colaborare între echipa Ministerului Cercetării şi echipa Ministerului Afacerilor Interne”. “Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. 

O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament. Şi iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca, din 1 februarie, cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja, citat de Agerpres.

Orhei: Polițiștii au oprit la trecerea de pietoni pentru a ceda trecerea unui minor. Mașina a fost tamponată din spate

Polițiștii din Orhei deplasându-se cu automobilul de serviciu pe strada 31 August din oraș au oprit la o trecere de pietoni pentru a ceda trecerea unui copil. După staționare, mașina de serviciu a fost tamponată din spate de către un VAZ 2109, care a fost la un pas de a lovi copilul și care după impactul cu mașina polițiștilor a accelerat părăsind locul accidentului rutier, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

Polițiștii au găsit automobilul abandonat în extravilanul mun. Orhei. Șoferul a fost localizat și escortat la Inspectoratul de Poliție Orhei.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 20 de ani, originar din Orhei. Fiind testat alcoolscopic s-a stabilit că acesta nu consumase alcool. Automobilul a fost ridicat și dus la parcarea specială.

Șoferul riscă să rămână fără permis după ce a provocat accidentul rutier, a părăsit locul, a încălcat regulile de circulaţie rutieră cu deteriorarea bunurilor materiale și pentru neacordarea de prioritate a pietonilor şi altor participanţi la traficul rutier.

Doi părinţi și-au abandonat copilul la check-in într-un aeroport, după ce au refuzat să cumpere bilet pentru el

Un cuplu și-a abandonat copilul la check-in pe un aeroport din Israel în timp ce încerca să se îmbarce într-un zbor Ryanair. Cei doi părinţi inconştienţi au refuzat să cumpere un bilet pentru copil.

Părinții cu pașapoarte belgiene au fost reținuți de poliție după ce și-au lăsat bebelușul la check-in-ul de la aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv.

Cuplul a vrut să călătorească la Bruxelles, dar nu aveau bilet pentru copilul lor. Ei au refuzat să plătească pentru unul și se pare că și-au lăsat copilul în cărucior în timp ce se îndreptau spre controlul pașapoartelor. 

Personalul aeroportului a observat ce s-a întâmplat și a contactat poliția, care i-a găsit pe părinți și i-a luat pentru interogatoriu.

Managerul biroului Ryanair a spus că toată lumea era în stare de șoc. „Nu am văzut niciodată așa ceva. Nu ne venea să credem ce vedeam”.

Potrivit Autorității Aeroporturilor din Israel, cei doi au ajuns târziu la Terminalul 1, după ce ghișeul de check-in a fost închis. Ei au vrut să treacă și pur și simplu și-au lăsat bebelușul pe banda rulantă din zonă, transmite Daily Mail.

Un negociator rus cere ca soldații ucraineni din Regimentul Azov să fie condamnați la moarte: „Nu merită să trăiască”
Articolul anterior
Zdob și Zdub și Frații Advahov, premiați cu distincții de stat
Articolul următor