Haos pe aeroporturile din Europa. Zboruri anulate din lipsă de personal

Mii de curse aeriene în Europa au fost amânate sau chiar anulate din cauza lipsei de personal și cererii mari. La haosul de pe aeroporturi contribuie și grevele tot mai dese, dar și problemele cu bagajele pierdute ori cu documentele de călătorie.

Haos pe aeroporturile din Europa: Zboruri anulate din lipsă de personal

Doar în România, de la începutul vacanței, 500 de familii au fost nevoite să își anuleze planurile, pentru că cei mici nu aveau actele necesare pentru a zbura, transmite digi24.ro.

Aeroportul Otopeni, cel mai mare din România, a înregistrat de la începutul anului peste șapte mii de întârzieri și aproape 300 de zboruri anulate anulate. Motivele sunt cele care afectează și alte aeroporturi din Europa.

George Dorobanțu – reprezentant aeroport: În ultima perioadă din ce mai multe zboruri au fost anulate din motive de lipsă de personal, ceea ce înseamnă că dacă ar fi să ne uităm pe ultima săptămână 50 dintre zborurile care erau programate săptămâna trecută au fost anulate din lipsă de personal.

Astfel de situații tot mai frecvente aduc o serie de obligații pentru companiile aeriene.

Cristian Anghel – agent turistic: Fie că vor procura un bilet de avion către altă companie, fie vor oferi un zbor în aceeași zi sau a doua zi. În cazul în care este a doua zi, compania aeriană ar trebui să asigure pasagerilor și cazare, chiar un voucher cu servicii de masă.

-Ținem cont de faptul că se tot vehiculează de ceva vreme probleme în toate marile aeroporturi din Europa probabil că toată lumea vine cu inima îndoită să nu pățească asta. Momentan suntem în grafic.

Dincolo de aglomerație, unii călători ratează zborul pentru că nu au toate actele în regulă. Peste 500 de copii nu au putut pleca în vacanță cu părinții, în ultimele trei săptămâni, asta pentru că nu aveau documentele necesare. Cele mai frecvente situații au fost cele în care copiii fie nu aveau actele valabile, fie nu aveau acordul din partea ambilor părinți pentru a părăsi țara.

Pentru a evita astfel de probleme polițiștii de frontieră le recomandă celor care pleacă în vacanță să verifice din timp dacă toate documentele sunt în regulă.

Cătălin Rusu – reprezentatul Poliției de Frontieră: În cazul în care minorul se prezintă cu o terță persoană însoțitoare în afară de părinți, atunci acea persoană, conform procedurilor legale în vigoare, trebuie să prezinte extrasul de cazier judiciar. Este un document care se eliberează extrem de simplu, pe loc, în 5-10 minute. Este păcat să pierdem o vacanță, să pierdem un bilet de avion pentru lipsa acestui document.

Unii oameni spun că nimic nu poate fi mai rău decât să îți pierzi bagajul, să ți se anuleze zborul sau să nu ai documentele valabile chiar înainte de vacanță pentru că întreagă procedură e o bătaie de cap.

-Am venit la check-in și la check-in ne-au spus că zborul este anulat.

-Mergeți de la un ghișeu la altul, toată ziua ne-am plimbat, chiar nu știm ce să facem.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat la Digi24 care sunt cauzele întârzierilor.

Adina Vălean: Unele companii s-au pregătit mai bine, altele mai puțin. Personalul e mai puțin, deci se lucrează ore mai multe, mișcări sindicale, adica greve ale personalului feroviar și cel de linii aeriene.

Pe aeroportul Otopeni, numărul de călători a ajuns la 80% din nivelul înregistrat înainte de pandemie.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Caz șocant! O echipă de pe ambulanță a fost agresată de o pacientă beată, după ce a fost trezită din somn

În timpul misiunii de serviciu, cu o echipă de asistență medicală urgentă s-a produs un incident neplăcut la data de 8 ianuarie. Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat un apel la ora 16:17 pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei doamne de 35 ani, pe motivul ,,traumă la cap”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipa SAMU Botanica a intervenit la domiciliu, unde a fost întâmpinată și condusă în apartament de prietenul femeii, care a solicitat ambulanța, spunând că aceasta fiind în stare de ebrietate a căzut de la propria înălțime și s-a lovit la cap. Pacienta dormea în pat și a fost trezită de prietenul său, neîntemeiat aceasta a devenit agresivă.

La tentativa echipei AMU de a examina, pacienta a lovit cu piciorul asistenta medicală și a împins infirmierul, sărind la bătaie, imediat echipa AMU a solicitat ajutorul poliției, care a sosit în scurt timp și urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

În acest sens, colaboratorii IMSP CNAMUP condamnă orice act de violență și vin cu un îndemn către cetățeni să fie mai buni și mai receptivi față de cei, care-și supun viețile unui risc enorm și intervin prompt la fiecare urgență medicală! Astfel de comportamente agresive pun în pericol nu doar sănătatea și siguranța echipelor AMU, dar și calitatea serviciilor medicale prespitalicești oferite comunității!

Lentile progresive – îmbină trei perechi de ochelari în una
Articolul anterior
Prețuri uriașe pentru mâncare și transport în Turcia. Inflația a ajuns la 80%, cea mai mare în 20 de ani
Articolul următor