Mii de curse aeriene în Europa au fost amânate sau chiar anulate din cauza lipsei de personal și cererii mari. La haosul de pe aeroporturi contribuie și grevele tot mai dese, dar și problemele cu bagajele pierdute ori cu documentele de călătorie.
Doar în România, de la începutul vacanței, 500 de familii au fost nevoite să își anuleze planurile, pentru că cei mici nu aveau actele necesare pentru a zbura, transmite digi24.ro.
Aeroportul Otopeni, cel mai mare din România, a înregistrat de la începutul anului peste șapte mii de întârzieri și aproape 300 de zboruri anulate anulate. Motivele sunt cele care afectează și alte aeroporturi din Europa.
George Dorobanțu – reprezentant aeroport: În ultima perioadă din ce mai multe zboruri au fost anulate din motive de lipsă de personal, ceea ce înseamnă că dacă ar fi să ne uităm pe ultima săptămână 50 dintre zborurile care erau programate săptămâna trecută au fost anulate din lipsă de personal.
Astfel de situații tot mai frecvente aduc o serie de obligații pentru companiile aeriene.
Cristian Anghel – agent turistic: Fie că vor procura un bilet de avion către altă companie, fie vor oferi un zbor în aceeași zi sau a doua zi. În cazul în care este a doua zi, compania aeriană ar trebui să asigure pasagerilor și cazare, chiar un voucher cu servicii de masă.
-Ținem cont de faptul că se tot vehiculează de ceva vreme probleme în toate marile aeroporturi din Europa probabil că toată lumea vine cu inima îndoită să nu pățească asta. Momentan suntem în grafic.
Dincolo de aglomerație, unii călători ratează zborul pentru că nu au toate actele în regulă. Peste 500 de copii nu au putut pleca în vacanță cu părinții, în ultimele trei săptămâni, asta pentru că nu aveau documentele necesare. Cele mai frecvente situații au fost cele în care copiii fie nu aveau actele valabile, fie nu aveau acordul din partea ambilor părinți pentru a părăsi țara.
Pentru a evita astfel de probleme polițiștii de frontieră le recomandă celor care pleacă în vacanță să verifice din timp dacă toate documentele sunt în regulă.
Cătălin Rusu – reprezentatul Poliției de Frontieră: În cazul în care minorul se prezintă cu o terță persoană însoțitoare în afară de părinți, atunci acea persoană, conform procedurilor legale în vigoare, trebuie să prezinte extrasul de cazier judiciar. Este un document care se eliberează extrem de simplu, pe loc, în 5-10 minute. Este păcat să pierdem o vacanță, să pierdem un bilet de avion pentru lipsa acestui document.
Unii oameni spun că nimic nu poate fi mai rău decât să îți pierzi bagajul, să ți se anuleze zborul sau să nu ai documentele valabile chiar înainte de vacanță pentru că întreagă procedură e o bătaie de cap.
-Am venit la check-in și la check-in ne-au spus că zborul este anulat.
-Mergeți de la un ghișeu la altul, toată ziua ne-am plimbat, chiar nu știm ce să facem.
Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat la Digi24 care sunt cauzele întârzierilor.
Adina Vălean: Unele companii s-au pregătit mai bine, altele mai puțin. Personalul e mai puțin, deci se lucrează ore mai multe, mișcări sindicale, adica greve ale personalului feroviar și cel de linii aeriene.
Pe aeroportul Otopeni, numărul de călători a ajuns la 80% din nivelul înregistrat înainte de pandemie.