Harunjen vrea să revină în funcția de procuror general. Solicitare către Maia Sandu

Fostul procuror general Eduard Harunjen vrea să revină din nou la cârma Procuraturii Generale. În cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 10 noiembrie, el a anunțat că i-a solicitat președintei Maia Sandu să să anuleze ordinul de demitere semnat de precedesorul ei, Igor Dodon, scrie cotidianul.md.

Eduard Harunjen a solicitat Maiei Sandu să anuleze decretul din iulie 2019 prin care a fost destituit din funcția de procuror general al Republicii Moldova, semnat de Igor Dodon.

„Astăzi am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.

Potrivit lui Harunjen, cererea prealabilă a fost depusă conform prevederilor Codului administrativ, care prevede două etape în soluționarea acestor situații.

„Prima etapă este înaintarea cererii prealabile către autoritatea publică care a emis actul contestat și a doua etapă este adresarea în instanța de judecată, în cazul în care autoritatea publică refuză să-și anuleze actul contestat”, a explicat Harunjen.

El susține că a demisionat în 2019 din cauza „colapsului instituțional”.

„Anume acest fapt m-a făcut să fac acel pas și să înaintez președintelui cererea de demisie. Nu presiunea publicului sau a politicului, dar conștientizarea realității că avem o clasă politică care e gata să dea foc la tot doar pentru a atinge scopul Presiune politică asupra mea era în acea perioadă, evident”, a argumentat Harunjen.

„Ce m-a făcut să revin la situația din 2019, de ce acum, de ce 3 ani nu am făcut declarații? Vreau să vă întreb – vouă vă place ce se întâmplă acum în Procuratură?”, a spus Harunjen.

Harunjen a comunicat că nu intenționează să se lanseze în politică.

În iulie 2019, Eduard Harunjen și-a prezentat demisia din funcția de procuror general, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins sesizarea lui Andrei Năstase privind inițierea urmăririi penale pe numele acestuia.

Maia Sandu, atunci șefa Cabinetului de miniștri, a spus că, chiar dacă și-a prezentat demisia de la funcția de procuror general, Eduar Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Ea menționa în acea perioadă că Harunjen va trebui să răspundă pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, dar și pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.

Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește

Salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. În același timp, oficialul a precizat că sunt și mici excepții. Printre acestea se numără și majorarea salarială a miniștrilor, scrie nordnews.md.

Astfel, valoarea de referință a salariilor miniștrilor va creste de la 1400 la 1900 de lei, respectiv cu mai mult de 30%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Sunt câteva măsuri, care sunt targhetate. O să vă dau câteva exemple. În afară de această măsură de 1300 de lei, impactul ei este de 3,4 miliarde de lei și practic acoperă această creștere de 3,7 miliarde. Și alte măsuri cu mult mai targhetate cum este majorarea claselor de salarizare pentru angajații din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor – este o majorare de câteva clase. De asemenea, este majorarea claselor de salarizare pentru unii angajați de la CEC, majorarea claselor de salarizare pentru câțiva angajați din cadrul Consiliului Audiovizual. Aceste categorii sunt excepția la cei 1300 de lei”, a precizat Budianschi.

O femeie cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că îi ia mai mult timp să gătească un produs decât scrie pe ambalaj

O femeie din statul american Florida a dat în judecată un producător de alimente și cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că prepararea unui fel de mâncare la cutie durează mai mult decât scrie pe ambalaj, relatează NBC News, citează digi24.ro.

Femeia spune că prepararea pastelor cu brânză Velveeta la microunde durează mai mult de 3 minute și jumătate, chiar dacă pe ambalaj se spune că sunt „gata în 3 minute și jumătate”. În opinia ei, acest lucru este o „fraudă”.

„Pentru a oferi consumatorilor un produs care chiar să fie „gata în 3 minute și jumătate”, produsul ar trebui să fie gătit în cuptorul cu microunde timp de mai puțin de 3 minute și jumătate, astfel încât toți pașii de preparare să poată fi finalizați în cele 3 minute și jumătate”, se arată în plângerea depusă la un tribunal din Florida.

Femeia susține că dacă urmează cele 5 instrucțiuni de pe ambalaj – inclusiv îndepărtarea capacului, adăugarea de apă și plasarea în cuptorul cu microunde – timpul de preparare este mult mai mare.

„Consumatorii care văd „gata în 3 minute și jumătate” vor crede că acesta reprezintă timpul total necesar pentru prepararea produsului. Cu toate acestea, instrucțiunile prezentate mai sus arată că 3 minute și jumătate reprezintă doar durata de timp pentru a parcurge unul dintre pași. Eticheta nu precizează că produsul trebuie să stea 3 minute și jumătate în cuptorul cu microunde, ceea ce ar fi fost adevărat”, se arată în plângere.

În replică, producătorul de alimente a declarat într-un comunicat de presă: „Suntem la curent cu acest proces frivol și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor”.

Poleiul face victime: Fracturi, luxații și traumatisme! Peste 130 de persoane au ajuns la spital după ce au căzut pe gheață

Data de 6 decembrie poate fi numită ziua incidentelor. Peste 130 de persoane au ajuns la spitalul de urgență din Chișinău în ultimele 24 de ore după ce ar fi alunecat și căzut pe gheața formată pe străzi și trotuare. Unii dintre aceștia au fost internați în spital, scrie echipa.md.

DORINA ARSENE, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Pe parcursul ultimelor 24 de ore la IMU Chișinău au ajuns 131 de pacienți cu diverse traume din cauza timpului de afară. 32 de pacienți s-au adresat cu fracturi de gleznă, gambă sau umăr și au necesitat internare. Vârsta pacienților este de la 30 la 70 de ani. Toți pacienții au primit îngrijirile necesare, iar starea lor este de gravitate medie”.

Potrivit medicilor, ceilalți peste 100 de pacienți au investigați, după care, lăsați să meargă acasă pentru tratament ambulator. În acest context, medicii recomandă oamenilor să fie atenți pe străzi, mai ales atunci când urcă sau coboară treptele, pentru a evita căderile și traumatismele.

Amintim că în data de 6 decembrie, pe străzile din Chișinău s-a format polei, transformând șosele și trotuarele în adevărate patinoare. Ulterior, primarul capitalei a anunțat că pe parcursul nopții, toate arterele principale, secundare și accesele spre suburbii au fost prelucrate cu antiderapant.

Kadîrov, tolănit într-o canapea, spune că visează ca el și copiii lui să moară în ”războiul sfânt” din Ucraina
Articolul anterior
De ce își acoperă Sofia Vicoveanca gâtul cu mărgele
Articolul următor