Heritage invită elevii să se înscrie în programul ,,Burse de studii Heritage” 2021-2022

Pentru elevii studioși, cu rezultate academice deosebite, care aspiră la o educație de nivel mondial, Școala Internațională Heritage lansează cea de-a treia ediție a programului „Burse de studii Heritage”. Sunt invitați să se înscrie cei mai sârguincioși și activi elevi din Republica Moldova, din orice instituție de învățământ, care vor concura pentru 8 burse de studii la Școala Internațională Heritage.

În fiecare an, programul „Burse de studii Heritage” oferă câștigătorilor, care devin bursieri Heritage, reducerea în proporție de 100% a taxei de școlarizare, precum și frecventarea cluburilor extracurriculare Heritage în mod gratuit. Astfel, și în anul academic 2021-2022, 8 dintre cei mai merituoși elevi vor avea șansa să studieze la singura Școală Cambridge din Moldova pentru un an academic deplin și să se bucure de oportunitățile unui program școlar internațional. Familiile elevilor beneficiari vor acoperi doar costurile aferente: uniforma școlară, alimentația, transportul, manualele necesare, participarea la excursii și activități în afara școlii.

Ina Pancenco, elevă în clasa a 9-a: „Când am aflat că am câștigat o bursă de studii la Școala Internațională Heritage, eram în al nouălea cer de bucurie. Această școală m-a impresionat și eram nerăbdătoare să îmi încep studiile și să fac cunoștință cu alți elevi și profesori internaționali. Fiind elevă la Heritage, am avut ocazia să studiez aprofundat limba engleză, să comunic cu vorbitori nativi și să capăt abilități oratorice. De asemenea, am început cursul Cambridge IGCSE, datorită căruia voi obține diploma Cambridge, recunoscută în peste 1000 de universități ale lumii. Îmi place mult și atmosfera familială din școală.”

Nicoleta Mardari, elevă în clasa a 9-a: „Heritage este o familie care te așteaptă cu brațele deschise și sunt foarte recunoscătoare pentru șansa de a face parte din această comunitate! Eu am câștigat bursa de studii Heritage doi ani la rând. Am avut parte de experiențe minunate, care mi-au adus fericire și încredere în forțele și cunoștințele mele de a reuși la următoarea etapă – universitate. Câștigarea burselor integrale la această școală este o oportunitate unică, oferită unui număr limitat de elevi, ceea ce face acest câștig și mai prețios. Heritage este una dintre școlile care urmărește dezvoltarea elevilor săi printr-un program bine pus la punct, profesori bine instruiți și pregătiți să împărtășească elevilor cunoștințe. În cei doi ani pe care i-am petrecut la Heritage am reușit să formez prietenii de durată, să mă implic în diverse proiecte școlare și extrașcolare, să particip la numeroase concursuri individuale și de grup și să capăt cunoștințe noi în diferite domenii – aspecte care-mi vor fi de mare folos pe viitor.”

Criteriile de participare la concurs

Pentru a se putea înscrie în Programul „Burse de studii Heritage”, candidații trebuie să respecte următoarele criterii:

  • ● să fie cetățeni ai Republicii Moldova, vorbitori de română, rusă sau engleză, elevi care urmează ca în anul academic 2021-2022 să studieze în clasa a VII-a, a VIII-a sau a IX-a;
  • ● cetățeni ai Republicii Moldova, vorbitori de engleză, elevi care urmează ca în anul academic 2021-2022 să studieze în clasa a X-a;
  • ● să aibă o reușită academică foarte bună (nota medie pentru ultimii 2 ani să nu fie mai mică de 9,5);
  • ● să prezinte confirmări de participare în diverse activități academice (olimpiade, concursuri naționale și internaționale);
  • ● să aibă o activitate extracurriculară bogată, inclusiv participarea la diverse activități de voluntariat, care poate fi confirmată prin documente oficiale;
  • ● să cunoască limba engleză la un nivel avansat.

Etapele concursului

Etapa I – Depunerea dosarului: până la 13 iunie 2021

Participanții vor depune dosarele online, prin transmiterea dosarului complet la adresa electronică scholarship@heritage.md. Dosarul va conține documente personale, dovezi confirmative ale reușitei școlare, ale realizărilor academice și non-educative extraordinare, scrisoare de intenție etc.

Părintele/tutorele candidatului va solicita printr-un mesaj la scholarship@heritage.md cererea de participare la concurs, pe care o va semna și o va expedia împreună cu dosarul de participare.

(Vezi lista completă a documentelor necesare: Regulamentul Programului)

Etapa II – Interviul (online): 24-30 iunie 2021

În această etapă a concursului vor accede candidații care au acumulat un punctaj mai mare de 90% în prima etapă a concursului. Participanții selectați vor fi invitați să se prezinte într-un mod inedit și creativ: sub forma unui joc, a unui monolog, a unui videoclip înregistrat etc.

În partea a doua a interviului candidații vor răspunde la un set de întrebări (pe baza informațiilor furnizate în dosar), pentru a evalua cunoștințele elevului, coerența discursului, originalitatea răspunsurilor, precum și nivelul cunoașterii limbii engleze.

(Vezi detalii despre pregătirea pentru interviu: Regulamentul Programului)

Rezultatele Programului „Burse de studii Heritage” 2021-2022 vor fi anunțate în data de 3 iulie 2021 prin publicarea pe site-ul www.heritage.md și pe pagina www.facebook.com/heritage.moldova

Pentru informații suplimentare vă rugăm să studiați Regulamentul Programului sau să apelați numărul de telefon 062022210.

Bursa este valabilă pentru un an academic. Beneficiarii vor putea să-și mențină bursele pentru anii de studii următori prin reconfirmarea anuală a reușitei academice și extracurriculare (prin prezentarea documentelor confirmative) și respectarea condițiilor concursului pentru fiecare an de studii.

Inițiativa „Burse de studii Heritage” se încadrează în programul de responsabilitate social-corporativă al Școlii Internaționale Heritage „GO Heritage”, care prevede: dezvoltarea și promovarea educației de calitate, încurajarea spiritului civic prin acțiuni de voluntariat, acțiuni de filantropie, dezvoltarea comunitară, protejarea mediului înconjurător, dezvoltarea comunității Heritage și dezvoltarea eticii de business.     

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați pagina: http://heritage.md/ro/noutati/scholarships-2021-2022/

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Un băiețel din Chișinău, salvat de un chirurg din România. A primit un fragment de ficat de la mama sa
Articolul anterior
Republica Moldova a primit încă un lot gratuit de vaccin anti-Covid-19
Articolul următor