Hobby-uri care ne fac mai sănătoși

Majoritatea dintre noi au pasiuni. Iată că, de multe ori acestea ne bucură nu numai sufletul, ci corpul și mintea. Potrivit psihologilor, există unele hobby-uri care ne pot îmbunătăți sănătatea așa că, nu ar strica să ne orientăm către acestea.

separator
Dansul – un antrenament fizic distractiv
Dacă medicul iți sugerează să începi să practici sport pentru a reduce colesterolul din sânge și pentru sănătatea coloanei vertebrale, ori pentru a scăpa de kilogramele în plus, mai mult că sigur vei simți antrenamentul fizic ca pe o corvoadă. Însă atunci când dansezi, o faci pentru că îți place, iar efortul fizic nu mai este resimțit. Dansul este blând cu articulațiile, oasele și musculatura ta, însă totodată te face să arzi caloriile, fiind un antrenament cardio distractiv. Indiferent de greutatea avută, de posibilitățile financiare și de program, mai mult că sigur poți încerca să dansezi în timpul liber. Nu ai nevoie de echipament special, nu trebuie să te deplasezi la sala de fitness, tot ce trebuie să faci este să dai play melodiei favorite.

Grădinaritul – este relaxant pentru minte
Această activitate nu iți solicită prea mult musculatura, poate doar pe cea a brațelor, însă altele sunt beneficiile sale. Potrivit studiilor făcute în domeniu, grădinăritul este relaxant pentru minte, fiind asociat cu riscul scăzut de demență, precum și cu scăderea riscului de infarct sau atac vascular cerebral.

Scrisul – stimulent pentru minte
Cu toții ne dorim o minte sănătoasă, mai ales pe măsură ce înaintăm în varsta si incep sa apara micile probleme. Ei bine, potrivit specialiștilor, scrisul este secretul. Acesta este asociat cu o serie de efecte benefice de natură psihică, printre care și reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei ori combaterea tulburărilor de somn. Drept urmare, dacă îți face plăcere să scrii, fă-o cât mai des cu putință pentru ca sănătatea ta mintală va avea doar de câștigat de pe urma acestei pasiuni.

Muzica – medicament natural
Un studiu făcut în anul 2013 de către cercetătorii americani a descoperit faptul că, ascultatul muzicii îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. Specialiștii au ajuns la concluzia că muzica poate fortifica sistemul imunitar, poate reduce nivelul de stres, poate combate anxietatea și totodată poate trata depresia. Ascultând muzic=, nivelul de cortizol (hormon al stresului) din organism scade, ceea ce înseamnă că stresul este combătut, iar mintea și corpul se relaxează.

Gătitul – excelent pentru sănătatea digestivă
Mâncarea gătita acasă, din ingrediente naturale, este extrem de sănătoasă. Așadar, persoanele pasionate de gătit mănâncă mai sănătos și sunt mai sănătoase. Nivelul de colesterol „rău” ridicat din organism poate fi redus prin adoptarea unei diete sărace în grăsimi nesănătoase.

Yoga – sănătoasă pentru minte și inimă
Este o practică indiană cu o istorie de mii de ani, fiind benefică pentru minte și trup. Yoga sporește rezistența fizică, energizează corpul, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, dar și pe cea a sistemului respirator și, totodată combate stresul și ajută mintea să se liniștească.

Sursa

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Imagini virale. A devenit prezentatoare TV după ce a reușit să slăbească spectaculos!
Articolul anterior
Ce se întâmplă cu rochiile celebrităților după aparițiile pe covorul roșu?
Articolul următor