Asociaţia horticolă din Rusia îi cere premierului rus, Mihail Mişustin, să limiteze sau să interzică importul de mere din Moldova.
Potrivit Infotag, acest lucru se arată într-un mesaj al horticultorilor.
Publicaţia rusă „Kommersant” scrie cu această ocazie că „problema limitării sau interzicerii totale a importului de fructe străine în perioada recoltării în masă şi vânzării recoltei în interiorul ţării a fost discutată „la nivel guvernamental”, dar până acum „rămâne nerezolvată”.
În acest sens, grădinarii ruşi notează că „în 2022, a fost obţinută o recoltă record în Rusia, care este păstrată în depozitele de fructe şi va fi vândută până în vara anului 2023”.
Decizia de ridicare parţială a interdicţiei la importul de mere moldoveneşti introdusă pe 15 august 2022 a fost luată de Rosselhoznadzor pe 1 decembrie 2022.
Un total de 53 de companii moldoveneşti au primit deja permisiunea de a furniza fructe şi legume pe piaţa rusă.Publicitate
Rosselhoznadzor a explicat ridicarea interdicţiei prin faptul că „s-a făcut o analiză a produselor care intră pe teritoriul Rusiei de la întreprinderile moldoveneşti în privinţa cărora restricţiile temporare fuseseră anterior ridicate”.
În acelaşi timp, surse de la Asociaţia Moldova Fruct au declarat unui corespondent Infotag că Rosselhoznadzor a permis importul de mere moldoveneşti şi pentru că pe piaţa rusă lipsesc merele de calitate la un preţ accesibil.
În acelaşi timp, din cauza costurilor complexe de logistică şi transport, care au crescut de două-trei ori din cauza războiului din Ucraina, exportul de mere în Rusia a devenit mai puţin profitabil.
În octombrie, doar 17.000 de tone de mere au fost trimise pe piaţa din Rusia, de cinci ori mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat ieri că doar 105.000 de tone de mere dintr-o recoltă de 460.000 de tone au rămas în frigidere, în timp ce în martie mai erau peste 120.000 de tone din recolta de anul trecut.