Horticultorii ruși cer interzicerea importului de mere din Moldova

Asociaţia horticolă din Rusia îi cere premierului rus, Mihail Mişustin, să limiteze sau să interzică importul de mere din Moldova.

Mere moldova | Telegraph.md - Știri din Moldova

Potrivit Infotag, acest lucru se arată într-un mesaj al horticultorilor.

Publicaţia rusă „Kommersant” scrie cu această ocazie că „problema limitării sau interzicerii totale a importului de fructe străine în perioada recoltării în masă şi vânzării recoltei în interiorul ţării a fost discutată „la nivel guvernamental”, dar până acum „rămâne nerezolvată”. 

În acest sens, grădinarii ruşi notează că „în 2022, a fost obţinută o recoltă record în Rusia, care este păstrată în depozitele de fructe şi va fi vândută până în vara anului 2023”.

Decizia de ridicare parţială a interdicţiei la importul de mere moldoveneşti introdusă pe 15 august 2022 a fost luată de Rosselhoznadzor pe 1 decembrie 2022.

Un total de 53 de companii moldoveneşti au primit deja permisiunea de a furniza fructe şi legume pe piaţa rusă.Publicitate

Rosselhoznadzor a explicat ridicarea interdicţiei prin faptul că „s-a făcut o analiză a produselor care intră pe teritoriul Rusiei de la întreprinderile moldoveneşti în privinţa cărora restricţiile temporare fuseseră anterior ridicate”.

În acelaşi timp, surse de la Asociaţia Moldova Fruct au declarat unui corespondent Infotag că Rosselhoznadzor a permis importul de mere moldoveneşti şi pentru că pe piaţa rusă lipsesc merele de calitate la un preţ accesibil.

În acelaşi timp, din cauza costurilor complexe de logistică şi transport, care au crescut de două-trei ori din cauza războiului din Ucraina, exportul de mere în Rusia a devenit mai puţin profitabil.

În octombrie, doar 17.000 de tone de mere au fost trimise pe piaţa din Rusia, de cinci ori mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vladimir Bolea, a declarat ieri că doar 105.000 de tone de mere dintr-o recoltă de 460.000 de tone au rămas în frigidere, în timp ce în martie mai erau peste 120.000 de tone din recolta de anul trecut.

Lot comercial de produse chimice și de igienă, ascunse într-un camion, depistat la vama Cahul

Un lot comercial de produse chimice și de igienă, tăinuite într-un camion, au fost depistate la vama Cahul, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Cahul, după ce, pe sensul de intrare în țară, pentru verificări s-a prezentat un camion ce se deplasa din România, și care transporta marfă în adresa unui agent economic nerezident.

În rezultatul efectuării controlului fizic detaliat, în habitaclu și în spațiile special adaptate ale camionului, au fost depistate produse de igienă și chimice de uz casnic, în cantități comerciale, ce au fost tăinuite în scopul transportării ilicite.

Cantitatea mărfurilor nedeclarate este de circa 1400 de unități, cu volume de 500, 700 și 750 ml.

Pe caz este documentat șoferul, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 44 de ani. 

Valoarea lotului de marfă nedeclarat urmează a fi stabilită.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persona riscă să fie sancționată contravențional.

Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite vor fi recunoscute reciproc

Guvernul inițiază procedura de negociere privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere cu Emiratele Arabe Unite. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, o hotărâre în acest sens, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Proiectul prevede semnarea unui Memorandum de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va simplifica procesul de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere. Astfel, vor fi reduse formalitățile administrative, iar procedurile pentru cetățenii moldoveni aflați în Emiratele Arabe Unite vor fi accelerate.

În același timp, semnarea acordului va întări relațiile bilaterale dintre cele două state și va sprijini integrarea cetățenilor moldoveni din diasporă.

Republica Moldova mai are semnate tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Israel, Turcia, Albania, Spania, Lituania, Franța, Republica Elenă, dar și o declarație privind transcrierea permiselor de conducere cu Germania.

Un bărbat de 32 de ani, cercetat pentru comuiterea mai multor furturi în proporții din patru companii private din Răzeni

Un bărbat de 32 de ani a fost reținut de ofițerii de investigație din Ialoveni și este cercetat penal pentru comiterea mai multor furturi din patru companii private din Răzeni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.



Acesta a sustras panouri solare, peste 2000 de metri de cablu solar, corpuri de iluminat și peste 680 de metri de cablu electric. Bărbatul, acționa pe timp de noapte, ulterior apela la servicii de taxi sau persoane cunoscute, cu autoturismele cărora transporta bunurile sustrase și pe care ulterior le comercializa în Chișinău. Prejudiciul total a fost estimat la peste 100 000 de lei.

În rezultatul perchezițiilor de la domiciliul suspectului și concubinei sale din raionul Căușeni au fost ridicate mai multe bunuri dintre cele sustrase, precum și alte probe care demonstrează implicarea acestuia în săvârșirea infracțiunilor.

Bărbatul a fost anterior judecat pentru fapte similare, la moment fiind cercetat penal în stare de arest.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Viața unei tinere care are un picior mai mare decât întregul corp: „Nu mă împiedică să trăiesc clipa”. Ce diagnostic i-au pus medicii
Articolul anterior
Un bebeluș de 5 luni a suferit arsuri de gradul trei și patru după ce a căzut pe soba încinsă. Mama a cerut ajutorul medicilor abia după câteva zile
Articolul următor
Close menu