Inteligența unui om nu se măsoară doar la nivelul cunoștințelor pe care le are, titluri sau diplome de onoare. Manifestarea inteligenței se arată printr-un sistem de valori complex. De fapt, inteligența înseamnă în aceeași măsură a oferi din ceea ce știi și totodată să fii modest.
Oamenii inteligenți au o perspectivă asupra vieții care îi inspiră și pe ceilalți, iar cei care intră în contact cu ei, iși descoperă la rândul lor, capacitățile maxime și deschiderea față de lume.
Așadar, cum să recunoaștem oamenii inteligenți? Iată, zece caracteristici care îi definesc:
1. Oamenii inteligenți nu vorbesc foarte mult, ei știu că a asculta este la fel de important cu a-ți exprima ideile. Nu simt nevoia să demonstreze că „știu” sau să iasă în evidență.
2. Cunosc și sunt interesați de mult mai multe lucruri decât specializarea lor. Ei au darul unei minți deschise. Le place să fie stimulați în mod constant de noi și noi idei. Sunt foarte curioși în privința altor domenii.3. Reușesc în mod surprinzător să fie foarte prezenți în tot ceea ce fac, fie că este vorba despre muncă, proiecte și viața personală. Reușesc să se descurce pe mai multe fronturi pentru că mereu fac, cele mai bune alegeri, să se strecoare cu abilitate și să găsească cele mai convenabile soluții. Pare că fac acest lucru fără prea mult efort.
4. Sunt, ca toți ceilalți, antrenați în social-media (Facebook, blogging, etc.) dar pentru ei, acestea nu sunt decât unelte prin care reușesc să se îmbogățească din punctul de vedere al cunoașterii. De asemenea, acestea sunt unelte prin care reușesc să se conecteze cu oameni ce au aceleași interese și pasiuni.
5. Chiar dacă lucrurile în jurul lor merg rău, încearcă totuși să zâmbească. Oamenii inteligenți nu se lasă copleșiți, pentru că prin gândurile lor iși oferă mereu și alternativă ca totul se va sfârși cu bine.
6. Oamenii inteligenți se auto-conștientizează ca fiind așa, dar niciodată nu țin neapărat să demonstreze unei audiențe acest lucru. Mai degrabă scopul lor este acela de a împărtăși cu ceilalți din cunoașterea lor, inspirându-i și deschizându-le orizonturile.7. Dacă se află în poziții de management, vor face toate eforturile de a-i stimula pe oamenii din echipa lor, de a-i provoca să scoată la iveală tot ce au mai bun. Știu că inteligența poate fi și sinergetică – ca într-un organism viu, membrii echipei aduc calități unice care compun un întreg.
8. Oamenii inteligenți au abilități ascunse pe care le demonstrează atunci când e nevoie. Nu simt nevoia de a se manifesta în celorlalți cu tot ceea ce știu și pot să facă, doar ca să demonstreze ca ei sunt cei mai buni.
9. Ca au avut sau nu au avut parte de educație scumpă sau au fost autodidacți. Nu vei ști acest lucru, până nu vei avea CV-ul lor în față.
10. Niciodată nu ar încerca să facă pe cineva să se simtă ridicol, mai puțin deștept. Au înavătat, că oricine face acest lucru, nu sfârșește decât a se simți el însuși ridicol.