Ierusalimul, victimă a războiului. De la milioane de turiști, la străzi pustii, magazine închise și terase goale

Războiul din Israel afectează puternic industria turismului din Țara Sfântă, orașe precum Ierusalim, ce se bazează foarte mult pe veniturile vizitatorilor, fiind acum aproape pustii.

Ierusalimul, de obicei capitala plină de viață a Israelului; cu turiști și pelerini, baruri și politicieni, a devenit pustiu pe fondul războiului din Gaza. Cartierele care sunt adesea pline de viață sunt nemișcate noaptea, fără trafic și fără copii care să se joace în locurile de joacă. Orașul a fost ținta rachetelor Hamas începând de sâmbătă, potrivit realitatea.net.

Cu școlile anulate, copiii sunt acasă. Numeroși bărbați au fost chemați în cadrul IDF, în timp ce rândurile sale se măresc cu 300.000 de oameni. Rămâne un oraș nu doar liniștit, ci și în așteptarea a ceea ce va urma.

În centrul Ierusalimului, multe magazine sunt închise. Majoritatea restaurantelor și cafenelelor, de exemplu, au fost închise marți. Pinati, faimosul local de humus de pe strada King George a fost închis. Aroma de peste drum a fost de asemenea închis. Deși Farmacia era deschisă, majoritatea celorlalte magazine erau închise. Singurul loc care era deschis era un local care vindea șaorma. Cu toate acestea, nu mai avea majoritatea salatelor care de obicei împodobesc „laffa” în care este rulată carnea.

Atmosferă sumbră

După colț, magazinul de delicatese Iwo era deschis, dar McDonalds era închis. Un prieten cazat la un hotel spusese că majoritatea hotelurilor din lanțul în care era cazat se închiseseră și că fusese trimis la un anumit hotel pentru că toate celelalte se închiseseră. Când soarele a început să apună, moment în care barurile și restaurantele ar fi fost de obicei deschise făcând afaceri în forță, străzile au devenit liniștite. Nu mai existau mașini. Parcările care, de obicei, sunt pline ochi, cu șoferi care se ceartă pentru locuri, erau goale. Strada Gershon Agron, unde se află clădirea istorică a consulatului american, era complet pustie de trafic. Restaurantul de vizavi era închis și întunecat. Parcul, unde oamenii se adună uneori, era gol.

Doar într-un singur cartier prin care am trecut cu mașina erau vizibili copii care se jucau afară și atunci doar pentru că erau adăpostiți de ambele părți de clădiri și puteau intra cu ușurință înăuntru dacă se auzea o sirenă. Străzile care de obicei sunt aglomerate de trafic aveau puține mașini. Șoferii de obicei agresivi din Ierusalim și taxiurile nu foloseau claxoanele. Toată lumea părea un pic la limită. La First Station, care a devenit un centru de baruri și restaurante și de oameni care se plimbă pe lângă vechile șine de cale ferată, un singur restaurant era deschis. M-am așezat cu un prieten pentru a mânca ceva. Mai erau doar alte două mese cu clienți.

La supermarketurile locale, rafturile s-au golit de unele produse, cum ar fi pâinea, bateriile, laptele și ouăle. Având în vedere că instrucțiunile le spun oamenilor să aibă camerele de siguranță aprovizionate pentru trei zile, oamenii au luat ce au putut. Mulți muncitori nu vin la serviciu. Un oraș de obicei plin de grupuri de turiști nu are niciunul. Multe zboruri sunt anulate. Oamenii care veniseră în vacanță sau pentru a-și vedea rudele trebuie să se chinuie să găsească zboruri de plecare, adesea cu legături prin țări pe care nu le aveau în vedere.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Denis Roabeș de la The Motans a dezvăluit adevăratul motiv pentru care a renunțat la ,,Vocea României”
Articolul anterior
O tânără din Moldova a întors toate scaunele la Vocea României
Articolul următor