Imagini de groază în Moscova! Capitala rusă a rămas pustie, după ce bărbații au plecat pe front sau au fugit de recrutare

În capitala Rusiei, cu 12 milioane locuitori, sunt considerabil mai puțini bărbați la restaurante, magazine și adunări sociale. Unii au plecat la izbucnirea războiului. Alții au fost chemați să lupte în Ucraina. O mare parte dintre ai au fugit pentru a nu fi recrutați.

Pe străzile din Moscova bărbații apar rar de când autoritățile au început să îi vâneze la guri de metrou, în clădiri de birouri, în blocuri și cafenele.

Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri că cel puțin 220.000 de ruși au fost înrolați în urma ordinului de mobilizare emis în luna septembrie. De atunci însă sute de mii de ruși au fugit peste hotare pentru a evita recrutarea – cel puțin 200.000 doar în Kazahstanul vecin, și alți zeci de mii în Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Israel, Argentina și Europa, relatează NYT.

Am senzația că este o țară a femeilor acum”, spune Stanislava, o fotografă în vârstă de 33 de ani, care spune că a avut nevoie de ajutor pentru a se muta, dar nici unul dintre prietenii ei nu mai era în țară.

Multe femei din Moscova au rămas singure după ce soții lor au fugit imediat ce au primit notificarea de încorporare sau chiar înainte de a primi una.

Liza, 43 de ani, a rămas în urmă după ce soțul său, avocat la o multinațională, a plecat într-o țară din vestul Europei după ce a fost convocat pentru a lupta în Ucraina. Liza a rămas în țară pentru că fiica lor merge la școală și părinții ei și ai soțului sunt în Rusia.

La un comisariat din nord-vestul Moscovei, soțiile, mamele și copiii și-au luat rămas bun de la cei dragi trimiși pe frontul din Ucraina.

Acești bărbați sunt ca niște jucării în mâinile copiilor. Sunt doar carne de tun”, spune Ekaterina, 27 de ani, care mărturisește că ar fi preferat ca soțul ei să fie închis câțiva ani decât să se întoarcă acasă într-un sicriu.

Afacerile au avut de suferit după plecarea bărbaților

Luni, primarul orașului a anunțat că la Moscova mobilizările s-au încheiat. Însă afacerile suferă deja după ce orașul s-a golit de bărbați. Numărul comenzilor cu o valoare medie de 1.500 de ruble (circa 25 de dolari) în restaurante la două săptămâni de la convocare au scăzut cu 29%.

Magazinele din centru sunt pustii și cu anunțuri de închiriat în geamuri. Vitrinele magazinelor care vindeau mărci occidentale sunt acoperite.

Îmi amintește de Atena din 2008″, a declarat Aleksei Ermilov, fondatorul frizeriei Chop-Chop, comparând Moscova cu capitala Greciei în timpul crizei financiare mondiale.

Ermilov spune că din cele 70 de frizerii din franciza sa cele din Moscova și Sankt Petersburg resimt cel mai mult absența bărbaților.

Putem vedea valul masiv de relocare mai mult în Moscova și Sankt Petersburg decât în alte orașe, parțial pentru că mai mulți oameni au mijloacele de a pleca de acolo”, a spus dl Ermilov.

Presa locală a relatat că prezența la unul dintre cele mai mari cluburi de striptease din Moscova a scăzut cu 60% și că există, de asemenea, mai puțini agenți de securitate disponibili, deoarece aceștia fie au fost mobilizați, fie au fugit.

În același timp, descărcările de aplicații de dating au crescut semnificativ în țările în care au fugit bărbații ruși. În Armenia, numărul de noi înregistrări pe o aplicație de dating, Mamba, a crescut cu 135%, a declarat un reprezentant al companiei pentru RBK, un post de știri financiare din Rusia. În Georgia și Turcia, rata noilor descărcări a fost de peste 110 la sută, în timp ce în Kazahstan a crescut cu 32 la sută.

Un oraș pustiit

„Toți tipii bine au plecat. Rezervorul s-a micșorat cu cel puțin 50 la sută”, a declarat Tatiana, o tânără de 36 de ani care lucrează în domeniul vânzărilor de tehnologie, care se afla cu prietenele sale la clubul social pentru femei din zona șic Stoleșnikov Lane.

În timpul verii, aleea era plină de tineri ruși care se distrau. Dar, într-o sâmbătă seara recentă, era în mare parte pustie.

Tatiana a spus că mulți dintre clienții ei au plecat, însă ea e decisă să rămână., pentru că slujba ei nu permite munca la distanță.

Dar alți moscoviți plănuiesc să plece. O altă membră a clubului de femei, Alisa, în vârstă de 21 de ani, a declarat că e proaspăt absolventă și încearcă să strângă suficienți bani pentru a pleca din Rusia odată ce prietenele ei își vor fi terminat studiile, astfel încât să poată închiria împreună o locuință în străinătate.

Nu văd niciun viitor aici, în Rusia, cel puțin nu cât timp Putin este la putere”, a spus ea.

Încerc să merg cu mașina peste tot, pentru că pot da somații pe stradă și lângă metrou”, a declarat Aleksandr Perepelkin, director de marketing și editor al Blueprint, o publicație de modă și cultură.

Perepelkin spune a rămas în Rusia pentru că simte că are o obligație față de cei peste 100 de angajați ai săi. Dar acum birourile sale îi amintesc de primele luni ale pandemiei de coronavirus, pentru că din oraș lipsesc atât de mulți oameni. El și partenerii săi de afaceri încă discută ce trebuie să facă.

Marketingul este genul de afacere pe care o faci în timpuri normale”, nu în timp de război, a spus el dintr-o cafenea elegantă și spațiu de co-working. În cafenea erau aproape numai femei, inclusiv un grup care sărbătorea o zi de naștere.

sursa: www.adevarul.ro

Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret, departe de ochii lumii

Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost depus, astăzi, 14 noiembrie, la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran din București, care se află în vecinătatea Cimitirului Bellu, și a fost înmormântat în secret, departe de ochii lumii. Aici, afaceristul are un cavou cumpărat acum 30 de ani în care sunt înmormântați și membri ai familiei sale, scrie presa de peste Prut.

Asta după ce trupul său a fost dus la IML Brașov marți, în jurul orei 17:00, de unde i s-a făcut autopsia, urmând ca miercuri să plece spre București.

Miercuri după-amiază, un Mercedes albastru a preluat trupul lui Prigoană și a plecat spre București, unde a ajuns în jurul orei 18:00 și a depus corpul răposatului la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran.

Ceremonia funerară a fost privată, așa cum și-a dorit afaceristul, transmit fii afaceristului într-un comunicat.

„Profund îndurerați, anunțăm ca trupul neînsuflețit al tatălui nostru, Silviu Prigoană, a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Evanghelic Lutheran din București (șoseaua Giurgiului nr. 4). 

Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru restrâns, de familie, conform cu dorința tatălui nostru.

Mulțumim pentru mesajele de condoleanțe, susținere și empatie – pe care le-am primit în aceste zile și datorită cărora simțim că nu suntem singuri în acest moment greu.

Trecut în neființă în urma unui infarct miocardic, Silviu Prigoană lasă în urmă nenumărate fapte și amintiri luminoase, pe care noi, cei patru fii ai săi, vom încerca întotdeauna să le onorăm„, au transmis fii omului de afaceri, Honorius, Silvius Maximus și Eduard Prigoană.

Comisia pentru decernarea Premiului Național a desemnat laureații din acest an

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit, astăzi, într-o şedinţă, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, pentru a selecta câştigătorii ediției 2024. În acest an, au fost depuse 24 de dosare care vizează realizările din 2023 ale participanților în domeniile: artă, știință, literatură, cinematografie, cultură, medicină și sport, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șeful Executivului a subliniat aportul candidaților la dezvoltarea domeniilor în care aceștia activează, accentuând că oamenii care aduc o plusvaloare societății noastre trebuie să fie susținuți. „Este necesar să vorbim mai mult despre aceste realizări și să comunicăm cetățenilor despre valoarea noastră ca societate. Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

Membrii comisiei au examinat dosarele participanților și au desemnat câștigătorii concursului prin vot secret. Lista laureaților va fi făcută publică după aprobarea acesteia în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, vor fi anunțate detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului.

Anual, Guvernul decernează până la zece premii care includ diploma, medalia și recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei.

Camerele de supraveghere în trafic: Ce încălcări fixează și care e procedura de achitare a amenzilor

Este cunoscut faptul că aproape orice deplasare cu mașina e supravegheată de agenții de circulație cu ajutorul camerelor de monitorizare. Igor Postu, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier, a precizat la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1 că printre cele mai frecvente încălcări sancționate se numără depășirea vitezei, trecerea la roșu și neacordarea de prioritate pietonilor. Amenzile pot ajunge la 5000 de lei și includ, în unele cazuri, suspendarea permisului de conducere, scrie radiochisinau.md.

Potrivit lui Igor Postu, odată cu modificarea Codului contravențional, începând din iunie 2024, termenul de atragere la răspundere contravențională este de 18 luni. După primirea avizului despre încălcări, proprietarul automobilului are termen de 60 zile să se prezinte la organul de poliție.

Pentru a comunica datele în cazul în care s-a aflat o altă persoană terță la volan în momentul comiterii contravenției, respectiv la expirarea celor 60 de zile dacă proprietarul nu s-a prezentat și nu a comunicat date despre alte persoane terțe, se întocmește un proces verbal cu privire la contravenție proprietarului în lipsa acestuia și se expediază la domiciliu. Toate scrisorile și toate actele care sunt emise sunt expediate prin intermediul Poștei Moldovei cu aviz recomandat. Odată cu primirea amenzii respective, proprietarul este în drept să achite 50% din amenda stabilită de către agentul constatator sau în termen de 30 de zile să achite amenda în întregime. Un alt drept este să conteste în termen de 15 zile de la data recepționării”, a declarat Igor Postu.

În context, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier a informat că, pentru depășirea limitei de viteză, amenzile încep de la 600 de lei până la 5000 de lei, precum și suspendarea dreptului de a conduce pe un termen de la 60 la 90 de zile. Traversarea la culoarea roșie a semaforului percepe o amendă de 900 de lei și trei puncte de penalizare. Pentru neacordare de prioritate pietonilor – pentru prima dată se stabilește o amendă de 1800 de lei și cinci puncte de penalizare, iar dacă în decursul unui an de zile această contravenție se repetă, se suspendă dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.

Poliția recomandă conducătorilor auto să fie extrem de atenți la semnalele de circulație, trecerile de pietoni și limitele de viteză.

A fost batjocorită în copilărie, scuipată și înjurată pentru felul în care arăta, dar acum a devenit Miss: “Mulți copii care se regăsesc în trecutul meu dureros”
Articolul anterior
Cum se comportă Meghan Markle și prințul Harry cu angajații lor. O fostă secretară a rupt tăcerea: „Sunt ca o pereche de adolescenți”
Articolul următor