Impresiile unui vlogger român care a vrut să vadă cum arată Moldova, cea mai săracă țară din Europa

Un vlogger din România, venit în Republica Moldova, a prezentat, într-un clip, centrul Chișinăului, a relatat statistici interesante despre țara noastră și a amintit despre mai multe evenimente istorice, care au avut loc pe aceste meleaguri. Cosmin Avram, însoțit de partenera sa, a făcut o plimbare lungă pe străzile capitalei, comentând mai multe aspecte care i-au părut interesante. „Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”, a menționat tânărul, în vloggul său, scrie SHOK.md.

„Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa”

„Am vrut să văd cum arată cea mai săracă țară din Europa, pentru că toată lumea spune asta, deși statisticile din 2023 arată că nu este așa. Moldova este peste Cosovo, recunoscut ca stat suveran de 97 de state membre ONU”, a menționat .

„Am găsit aceste trepte, care arată impresionant”

Cosmin Avram și-a început vloggul de pe scările din Parcul Valea Trandafirilor: „Am găsit aceste trepte, care arată impresionant, în apropiere de hotel, și am decis să încep acest clip aici. Pe lângă asta, am văzut că acest proiect este finanțat de Sectorul 1 al municipiului București”.

„Sunt multe ambasade pe această stradă, dar și clădiri abandonate”

„Vedem foarte multe clădiri restructurate. Chișinăul este și cel mai mare oraș al țării, aici trăiesc peste 636 de mii de persoane. Orașul datează din 1420, în mare parte a fost distrus în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial, dar și de un cutremur produs în 1940, fiind reconstruit de sovietici. Sunt multe ambasade pe această stradă, dar vedem și clădiri abandonate”, a observat vloggerul, plimbându-se pe strada Alexei Mateevici.

„Războiul din Ucraina a scos Moldova din anonimat”

„Să știți că războiul din Ucraina a scos Moldova din anonimat, pentru că una dintre cele mai sărace țări din Europa primește acum ajutor și atenția Occidentului”, susține Cosmin.

„Moldova este cunoscută, în Vest, mai mult ca o sursă exotică de vinuri ieftine”

„La mai bine de 30 de ani de când și-a câștigat independența față de URSS, Republica Moldova este cunoscută, în Vest, mai mult ca o sursă exotică de vinuri ieftine și poate ca una dintre cele mai sărace țări din vecinătatea UE. Acest lucru s-a schimbat pentru că 35 de de state inclusiv din UE, dar și SUA, Canada, Japonia și 15 instituții financiare s-au angajat să asigure Moldovei un ajutor de peste 100 de milioane de euro”, povestește vloggerul, pentru urmăritorii săi.

„Dacă nu am vedea scris în limba rusă, pe unele blocuri, nu am spune că am plecat din România”

„Dacă nu am vedea scris prin unele blocuri în rusă sau nu am auzi limba rusă din când în când, nu am spune că am plecat din România”, a constatat Cosmin.

„Chișinăul pare un oraș în plină dezvoltare, care vrea să intre în UE cu orice preț”

Vloggerul, alături de partenera sa, a făcut o plimbare și prin centrul Chișinăului. Ajuns în fața Teatrului Național Mihai Eminescu din centrul capitalei, acesta a menționat: „Până acum pare un oraș în plină dezvoltare, care vrea să intre în UE cu orice preț. Iată și Primăria, am găsit și Poșta, foarte multe magazine, unele chiar scumpe”.

„Sunt multe clădiri care mai păstrează urmele comunismului”

Cuplul a trecut și pe lângă sediul Procuraturii Generale și cel al Curții de Conturi: „Sunt multe clădiri ca și aceatsa, care mai păstrează urmele comunismului. Avem acolo în depărtare secera și ciocanul. Arată foarte frumos aceste clădiri”.

„Centrul și zonele turistice arată foarte frumos, spre deosebire de alte țări care sunt deja în UE”

„Centrul și zonele turistice arată foarte frumos, spre deosebire de alte șări care sunt deja în UE, pe care le-am vizitat și nu se prezentau atât de bine la prima vedere. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este foarte bine pus la punct, cu trotuar lat pe ambele părți, cu piste pentru biciclete și trotinete electrice. Sunt foarte multe magazine în care se vinde aur și bijuterii”, a constatat Cosmin.

„Parcurile sunt îngrijite și arată foarte bine, dar nu toată Moldova arată așa și nici toată capitala”

Cei doi turiști au ajuns și în fața clădirii Guvernului RM, dar și a Parlamentului: „Vedem și steagul UE peste tot în oraș. În imediata apropiere a Parlamentului l-am găsit și pe domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare. Cred că e al treilea parc pe care îl văd în această zonă, toate sunt îngrijite și arată foarte bine. Cât de frumos arată fântâna arteziană, păcat că nu este apă. Am găsit foarte multe personalități din România în acest parc. Această zonă arată foarte bine, dar nu toată Moldova arată așa și nici toată capitala. Am venit cu mașina din România, străzile arată nu tocmai bine”.

„Moldova ar fi fost locuită cu până la 1,2 milioane de ani în urmă. Știați despre acest lucru?”

Cosmin Avram a vorbit și despre trecutul istoric al țării noastre, amintind despre mai multe evenimente însemnate.

„Se presupune că Moldova ar fi fost locuită cu până la 1,2 milioane de ani în urmă. Chiar sunt curios, știați despre acest lucru? În 2010 au fost dezgropate unelte din silex, despre care se crede că au o vechime cuprinsă între 800 de mii și 1,2 milioane de ani”, a relatat vloggerul.

„Prețurile nu sunt atât de mici. Este ciudat, pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa”

Cosmin Avram a promis că va reflecta și care este costul vieții în Moldova, în următoarele sale clipuri: „Din câte am văzut, prețurile nu sunt atât de mici cum m-aș fi așteptat. Este ciudat, pentru una dintre cele mai sărace țări din Europa”.

„Cum ne îndepărtăm de centru, lucrurile se schimbă și nu în bine”

„Cum ne îndepărtăm de centru, lucrurile se schimbă și nu în bine. Prin spatele blocurilor, trotuarele au nevoie de puțină atenție. Este curățenie și aici”, a observat vloggerul din România.

„Mașini parcate pe trotuare, nu ai pe unde să mergi prin anumite zone”

Acesta a constatat o problemă întâlnită frecvent și în România: „Lipsa locurilor de parcare și mașini parcate pe trotuare, nu ai pe unde să mergi prin anumite zone”.

„Seara, în oraș apare și traficul infernal. Străzile sunt blocate, pur și simplu”

„Cum vine seara, în oraș apare și traficul, care este infernal în centru. Străzile sunt blocate, pur și simplu”, a adăugat Cosmin.

„Se consumă foarte mult alcool aici. Moldova are cea mai mare cramă din Europa și cea mai mare colecție de vinuri din lume”

Vloggerul a menționat și unele statistici interesante:

„Știm cu toții că în această parte a Europei se consumă foarte mult alcool. Am găsit câteva date foarte interesante, publicate de OMS, care arată că un cetățean moldovean consumă în medie 16,8 litri de băuturi alcoolice”.

Pe vremea când făcea parte din URSS, Moldova era cea mai dens populată republică. Acum, lucrurile s-au schimbat, pentru că din păcate, și această țară rămâne fără tineri. Din 2007, potrivit statisticilor, numărul studenților din universități a scăzut de la 128 de mii la puțin peste 50 de mii.

Cea mai mare cramă din Europa se află în Cricova – are 80 de km pătrați și găzduiește 40 de milioane de litri de vin.

Mai este și podgoria de la Mileștii Mici, care are un complex de galerii cu o lungime de aproape 250 km. Tot acolo este și cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle.

R. Moldova este al 20-lea cel mai mare producător de vinuri din lume și al 14-lea cel mai mare exportator”.

„Gradul de urbanizare este mai aproape de țările din Africa de Vest decât de cele europene dezvoltate”

„Din păcate, Republica Moldova rămâne una dintre cele mai sărace state din Europa, iar gradul de urbanizare este mai aproape de țările din Africa de Vest decât de cele europene dezvoltate. Acest lucru se arată într-un clasament al ONU – gradul de urbanizare al Moldovei este puțin peste 42%”, a adăugat vloggerul.

Soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai, băiatul ucis în accidentul de la Nisporeni

„Soția primarului de Boldurești a fost profesoara lui Mihai”, afirmă mama băiatului omorât cu mașina de edilul aceleiași localități. Potrivit martorilor, prima s-ar fi aflat în mașină, la momentul producerii tragicului accident. „M-a sunat prietenul lui Mihai și mi-a spus să sun la salvare, că pe fiul meu l-a lovit o mașină – îi curge sânge din urechi, din gură și din nas. Ambulanța a venit foarte greu, într-o oră și jumătate”, spune mama sfîșiată de durere. Declarațiile cutremurătoare ale familiei si martorilor au fost făcute pentru info1.md, scrie unimedia.info.

„M-a sunat prietenul lui și mi-a spus: tanti Raia ia și sună la salvare, că pe Mihai l-a lovit o mașină, îi curge sânge din urechi, din gură și din nas. Am sunat la salvare, salvarea a venit foarte greu și când a ajuns, medicii mi-au spus că nu mai pot să-i facă nimic, el a decedat. Mai mult nu știu nimic că n-am fost la fața locului atunci, când am venit nu mi-au dat voie să mă apropii de el, dar l-am văzut cu capul de pietre și tot numai sânge era”, declară Raisa, mama băiatului decedat.

Potrivit rudelor și martorilor, ambulanța ar fi ajuns la locul accidentului peste o oră și jumătate de la solicitare, iar în urma impactului băiatul ar fi fost aruncat la 25 de metri distanță, dar ar fi rămas în viață, ulterior s-a stins.

„Nimeni nu m-a sunat și nu a venit la mine, nici Poliția nu mi-a spus absolut nimic. Soția primarului a fost profesoara lui Mihai”, a declarat printre lacrimi mama băiatului omorât.

Mihai, băiatul de 14 ani ucis de primarul de Boldurești, venea de la alergat cu prietenul său, un băiar din localitat, când a fost lovit mortal a intrarea în sat. „Am vrut să-l feresc. N-am apucat”, a declarat amicul băiatului omorât.

Primarul de Boldurești ar fi fost beat când l-a lovit mortal cu automobilul pe Mihai, băiatu de 14 ani, iar ulterior primul a fugit de la locul accidentului. Despre aceasta au declarat rudele victimei. „Era și soția în mașină, ei veneau cinstiți de la o zi de naștere din Nisporeni”, a declarat bunica copilului ucis.

Primarul de Boldurești, care ar fi lovit mortal cu mașina un băiat de 14 ani ar fi fost ajutat să ascundă ultimele crime de un procuror. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) susține că s-a autosesizat și subliniază că „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale”.

Primele declarații ale lui Dmitri Medvedev după moartea lui Navalnîi

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev a vorbit despre Iulia Navalnaya, care a anunțat că intenționează să continue cauza soțului ei, regretatul opozant rus Alexei Navalnîi. Într-un interviu pentru instituțiile media de stat, publicat pe 22 februarie, Medvedev a sugerat că Iulia Navalnaya ar fi „așteptat” moartea soțului pentru a-și construi propria carieră în politică, scrie NM.md.

Dacă tot ați adus vorba despre asta: uitați-vă la fața zâmbitoare și fericită a văduvei lui Navalnîi. Am impresia că ar fi așteptat acest eveniment, în toți acești ani, pentru a-și începe propria carieră politică. Și ea a spus deja acest lucru. E trist”, a declarat Medvedev.

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Pe 19 februarie, Comitetul de Investigații al Federației Ruse a informat avocații și mama lui Aleksei Navalnîi că trupul său nu va fi eliberat încă cel puțin 14 zile, până când expertiza nu va fi finalizată.

Între timp soția lui Navalnîi, a declarat că va continua lupta soțului său. Iulia Navalnaya a spus că soțul ei a fost ucis de Vladimir Putin și că știe „din ce motive exacte” s-a întâmplat acest lucru, și că în curând colaboratorii lui Navalnîi vor povesti despre acest lucru.

Ulterior, Iulia Navalnaya s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Charles Michel și a ținut un discurs în cadrul reuniuni a Consiliului Afacerilor Externe al UE, la Bruxelles. Echipa lui Navalnîi au declarat ulterior că soția liderului defunct al opoziției a îndemnat Consiliul Afaceri Externe al UE să nu recunoască rezultatele alegerilor prezidențiale, să nu echivaleze Rusia cu Putin și să ajute emigranții ruși care au plecat din țara de origine din motive politice.

Unul dintre creatorii noviciok-ului vorbește despre scenariul otrăvirii lui Navalnîi

Dacă este adevărat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire cu noviciok, este puțin probabil ca autoritățile ruse să predea corpul său familiei, susține unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat neurotoxina, relatează tvrinfo.ro.

În august 2020, agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au încercat să îl ucidă pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi folosind neurotoxina chimică noviciok.

Acum, în urma morții lui Navalnîi la 16 februarie, refuzul guvernului rus de a preda familiei sale cadavrul politicianului a dus la speculații ale jurnaliștilor (inclusiv ale lui Christo Grozev) că FSB l-ar fi putut ucide pe Navalnîi otrăvindu-l din nou cu noviciok.

Într-o declarație video publicată luni, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a părut să susțină această teorie.

Jurnaliștii de la publicația independentă Agentstvo au vorbit despre plauzibilitatea acestei versiuni cu Vil Mirzaianov, unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat otrava, relatează publicația Meduza.

Mirzaianov trăiește în Statele Unite din anii 1990.

Agentstvo: Cât timp pot rămâne noviciok și analogii săi în corpul unei persoane? Este posibil să se găsească urme la o lună după moartea persoanei?

Vil Mirzaianov: Noviciok poate rămâne în concentrații mici chiar și la o lună după ce o persoană a fost otrăvită.

Agentstvo: Există modalități prin care autoritățile ar putea manipula corpul pentru a elimina toate urmele de noviciok?

Vil Mirzaianov: Nu cred. Produsele de degradare [a substanței chimice] vor rămâne pentru totdeauna, deoarece nu mai există nicio scurgere naturală de urină sau fecale. Noviciok-ul în sine va rămâne, de asemenea, [în organism] pe termen nelimitat.

Agentstvo: În primul dvs. răspuns, ați spus că noviciok va rămâne în concentrații mici după o lună, iar în al doilea răspuns ați spus că noviciok poate rămâne în organism pe termen nelimitat după moartea unei persoane. Să înțelegem că concentrația scade în timp, dar neurotoxina este în continuare detectabilă chiar și la luni sau ani după ce a avut loc otrăvirea?

Vil Mirzaianov: Vorbesc bazându-mă pe experiența tratamentului lui [Serghei] Skripal în Marea Britanie (Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu noviciok în Salisbury, Anglia, în 2018 – n.r.). După ce viețile lor au fost salvate de antidot, concentrația de noviciok din corpul lor pur și simplu nu a vrut să scadă. Medicii au fost nevoiți să facă o intervenție chirurgicală pentru a distruge aproape mecanic noviciokul din ficatul lor și din alte organe. Nu mă așteptam la asta. Evident, moleculele de noviciok formează o legătură cu organele și dobândesc învelișuri protectoare care apoi împiedică degazarea. De aceea bănuiesc că poate persista pe termen nelimitat la un anumit nivel de concentrație. Cât despre cât timp, concret, nu știm încă. Poate că britanicii știu.

Agentstvo: Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a declarat că, înainte de a muri, Navalnîi a început să se simtă rău și și-a pierdut cunoștința aproape imediat. Cu toate acestea, mamei și avocaților lui li s-a spus că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”, ceea ce sugerează, potrivit fostului său medic, că inima sa a încetat să mai bată înainte de a avea timp să se simtă rău. Se potrivește vreuna dintre aceste descrieri cu simptomele otrăvirii cu noviciok? Dacă da, cât de mare ar fi putut fi doza?

Vil Mirzaianov: O concentrație mare poate provoca un stop cardiac instantaneu. Asta este ceva ce știm.

Agentstvo: Ar putea corpul unei persoane otrăvite să reprezinte un pericol pentru alții? Dacă da, pentru cât timp?

Vil Mirzaianov: Bineînțeles că da. Corpul unei persoane otrăvite va fi periculos dacă nu porți echipament de protecție. Dacă este adevărat că a fost otrăvit, este puțin probabil ca ei să-i predea corpul mamei sale.

Trafic sporit la ieșirea din țară, în vama Sculeni! Vameșii lucrează în regim sporit
Articolul anterior
Cele mai infidele zodii! Cine înșeală cel mai mult
Articolul următor