Impresionant! O lună artificială va ilumina pe timp de noapte un oraș din China

Ar putea părea o idee demnă de filmele SF, însă oraşul Chengdu din China ar putea renunţa la iluminarea stradală pentru a o înlocui cu lumina unei luni artificiale.

separator
Planul implică lansarea unui satelit artificial pe orbita Pământului, care să poată fi poziţionat deasupra oraşului Chengdu. Acesta ar putea să radieze o lumină de opt ori mai puternică decât cea a lunii, similară cu cea de la amurg, care să nu fie foarte deranjantă.

Zona iluminată ar putea avea un diametru între 10 şi 80 de km, zona iluminată putând fi minuţios controlată.

Testarea acestui proiect este deja în stagiile finale, tehnologia ajungând din urmă ambiţia celor care au iniţiat proiectul. Lansarea acestui satelit urmează să aibă loc în 2020.

Această idee nu este tocmai nouă, în trecut fiind realizate mai multe experimente similare în Norvegia şi Rusia, fiind folosite oglinzi la altitudini mari pentru a ilumina zonele urbane întunecate, scrie go4it.ro.

Zeci de personalități de renume mondial îi cer lui Putin să-l elibereze pe Aleksei Navalnîi

Zeci de personalităţi celebre, între care scriitori şi actori, au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi şi să pună capăt a ceea ce ei au numit torturarea sa în închisoare.

Doi ani după gratii: Navalnîi, neînduplecat, spune că „întunericul va  dispărea”

Scriitorii laureaţi ai premiului Nobel Svetlana Alexievici, JM Coetzee, Herta Mueller, Orhan Pamuk, Olga Tokarczuk şi Mario Vargas Llosa figurează printre cei care au semnat acest apel.

Navalnîi, un fost avocat care s-a făcut cunoscut ridiculizând elita lui Putin şi denunţând o vastă corupţie în rândul acesteia, execută pedepse totalizând 11,5 ani de închisoare într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă care – potrivit lui – ar fi în întregime fabricate pentru a-l împiedica să-l sfideze pe Putin, idee pe care Kremlinul o respinge.

Autorităţile ruse afirmă că Navalnîi şi susţinătorii lui sunt extremişti având legătură cu agenţia de informaţii americană CIA, hotărâţi să încerce să destabilizeze Rusia. Acestea i-au interzis organizaţia, iar Navalnîi însuşi se confruntă cu noi acuzaţii care ar putea să-i adauge ani la pedeapsa actuală cu închisoarea.

Susţinătorii lui Navalnîi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea sa în ultimele săptămâni, afirmând că se tem ca el să nu moară în închisoare. Ei afirmă că el a suferit grave dureri la stomac şi o pierdere în greutate.

„El a fost trimis constant în izolare şi este închis într-o celulă din beton de mărimea unei cuşti, fără ventilaţie”, declară semnatarii scrisorii, dintre care fac parte de asemenea balerinul Mihail Barâşnikov, actorii Jude Law, Benedict Cumberbatch şi scriitorii Margaret Atwood, JK Rowling şi Salman Rushdie.

„Vizitele rudelor şi apelurile telefonice îi sunt interzise, întâlnirile avocat-client au fost anulate. În pofida febrei, el este obligat să rămână în picioare toată ziua”.

Semnatarii afirmă că îşi alătură vocile celor ale medicilor ruşi, care ceruseră îngrijiri medicale imediate pentru Navalnîi, şi celor ale avocaţilor ruşi şi ale unor deputaţi regionali, care cereau încetarea a ceea ce ei au numit „torturarea” lui Navalnîi.

Kremlinul a refuzat să comenteze tratamentul aplicat lui Navalnîi şi starea sănătăţii lui, afirmând că problema este de competenţa serviciului penitenciar, care a declarat în trecut că îi asigura toate îngrijirile medicale necesare, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Navalnîi a câştigat admiraţia opozţiţiei dezbinate din Rusia prin revenirea sa voluntară în Rusia în 2021 din Germania, unde fusese îngrijit pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat ca fiind o tentativă de otrăvire cu agent neurotoxic de tip militar Noviciok în Siberia.

Kremlinul a negat că ar fi încercat să-l ucidă şi a declarat că nu există nicio probă că ar fi fost otrăvit cu vreun agent neurotoxic, potrivit Reuters.

Atenție! Se atestă trafic sporit la punctul vamal Leușeni-Albița. Recomandările Poliției de Frontieră

PTF Leușeni-Albița înregistrează trafic intensiv de călători și mijloace de transport, pe sensul de ieșire din R. Moldova, intrare în România. În context, cele patru autorități de frontieră și vamale din Moldova și România activează în regim sporit pentru a degaja circulația transfrontalieră.

  • mai mulți angajați în prima linie de control;
  • folosirea la maxim a infrastructurii PTF Albița, fiind deschise mai multe artele de control;
  • aplicarea procedurii REVERS prin deschiderea suplimentară a benzilor de pe direcția opusă de deplasare.

Fluxul în PTF Leușeni – Albița este într-o continuă creștere, fiind cel mai solicitat punct de trecere a frontierei R. Moldova. În ultimele 24 de ore a înregistrat 11 640 traversări persoane, comparativ cu ziua de dinainte este o creștere de peste o mie traversări.

Călătorii sunt sfătuiți să aleagă și alte puncte de trecere din proximitate, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Cahul

Momentul în care racheta lansată de invadatorii ruși lovește blocul din Uman. Imagini foto și video

Au apărut primele imagini cu momentul producerii exploziei la blocul de locuit din orașul Uman, Ucraina, țintit noaptea trecută de o rachetă lansată de invadatorii ruși. În urma deflagrației s-a produs un incendiu, iar unda de șoc a pornit alarmele mașinilor din parcarea adiacentă.

Update: 17 killed in Russian missile strike on Uman

Imaginile au fost oferite de fostul primar al orașului Uman, Aleksandr Țerbii, care se află în prezent în Dnipro, unde își face serviciul militar după ce s-a înrolat ca voluntar încă de la începutul războiului, transmite www.deschide.md.

”Nu există cuvinte cenzurate care să descrie acest atac. Este durere, tristețe și lacrimi, pe care noi neapărat le vom răzbuna. Racheta a lovit cel mai populat cartier al oraşului. A lovit un bloc cu mai multe etaje. În apropiere nu există niciun obiectiv militar. La 100 de metri distanţă se află cea mai mare şcoală din oraş. Doar printr-o minune nu a nimerit această rachetă în şcoală. Oamenii dormeau. A fost o explozie înfricoşătoare. Oamenii tremurau, oamenii gemeau, oamenii ardeau de vii. Au fost îngropaţi sub dărâmături” ne-a declarat prin telefon Țerbii.

Între timp, a crescut numărul victimelor. 23 de persoane au murit, printre care patru copii. Numărul răniților este de ordinul zecilor. Autoritățile locale spun însă că bilanțul va crește, întrucât salvatorii continuă căutările sub dărâmăturile blocului.

Children among at least 23 killed in early-morning Russian strike on  Ukrainian apartment block | CNN
Russia kills at least 12 in Ukraine air strikes on Uman

Un incendiu a izbucnit într-o cafenea din centrul Capitalei. Foto
Articolul anterior
Cum e să faci dragoste cu un partener obez?
Articolul următor