În anul 2024 avem cea mai mare rată de ocupare a forței de muncă a femeilor din ultimii 6 ani

În anul 2024 avem cea mai mare rată de ocupare a femeilor din ultimii 6 ani. În primul trimestru al acestui an, rata de ocupare a femeilor a ajuns la 40.8% comparativ cu 34.3% în 2019. În prezent avem cu 47 de mii mai multe femei pe piața muncii față de anul 2019 și cu 62.8 mii mai multe femei față de anul 2021. Ocuparea a crescut pentru toate grupele de vârstă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Acest lucru a fost posibil datorită mai multor programe de suport pentru ocuparea forței de muncă promovate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). ANOFM oferă suport persoanelor care doresc să se încadreze în câmpul muncii prin instruiri, consultanță, asistență în căutarea și aplicarea la un loc de muncă.

Pe lângă aceasta, numărul absolut de femei ocupate este mai mare decât în anul 2014 (și decât în fiecare an până în prezent) chiar dacă populația a scăzut cu aproximativ 376 955 de persoane. De asemenea, rata tinerelor care nu sunt ocupate, nu sunt în educație și nu participă la nici un fel de cursuri (tinerele NEET) este cea mai mică din ultimii 6 ani, aceasta a scăzut cu 10 puncte procentuale comparativ cu anul 2019. Inegalitățile de gen în ocupare au scăzut în jumătate comparativ cu anul 2019.

Mă bucur să văd în fiecare trimestru rezultate din cei în ce mai bune și apreciez mult efortul și munca depusă de colegii mei de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Să celebrăm aceste rezultate și să muncim mult mai hotărât pentru a crea mai multe oportunități tuturor femeilor și fetelor din Moldova”, a menționat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale.

Guvernul a creat mai multe măsuri de susținere și încurajare a femeilor pentru a-și echilibra armonios viața profesională și cea personală:

  • Introducerea și extinderea concediului paternal;
  • Mai multe opțiuni pentru utilizarea concediului de îngrijire a copilului;
  • Programul de extindere a creșelor și a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, renovarea grădinițelor;
  • Mai multă flexibilitate pentru organizarea muncii pentru femeile gravide, femeile care au născut de curând și celor care alăptează;
  • Oferirea subvențiilor de către ANOFM pentru dezvoltarea afacerilor locale și crearea a noi locuri de muncă în comunitate;
  • Alte măsuri de sprijin familial.

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

Meghan Markle, acuzată că încearcă s-o imite pe Prințesa Diana
Articolul anterior
Pastile pentru slăbit: Adevărul despre eficiența și siguranța lor
Articolul următor