În Capitală a fost deschis un centru de reabilitare medicală pentru copii cu autism

Un nou centru de reabilitare medicală pentru copii cu autism a fost deschis la Chișinău, cu sprijinul financiar al Ambasadei Cehiei în Republica Moldova. Centrul oferă servicii de diagnostic și evaluare, servicii de logopedie, servicii de kinetoterapie, evaluări psihologice și instruiri pentru părinți, informează IPN.

„În afară de evaluări psihologice necesare pentru a identifica ce abilități au copiii și la ce nivel sunt, mai avem și serviciul de instruire a părinților. Timp de două săptămâni, părintele vine cu copilul în centrul nostru. Psihologul clinician îl instruiește în terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată, îl învață pe părinte cum să comunice cu copilul lui”, a menționat Olga Guzun, directorul Centrului „SOS Autism”.

Potrivit ei, în Republica Moldova sunt puțini specialiști care se ocupă de terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată. „Dar și specialiștii care sunt se învață unii pe alții, neavând acreditarea și studiile necesare. De aceea, a fost pus scopul să se ridice calitatea terapiei. Recent, cinci specialiști au absolvit cursul internațional de analiză comportamentală aplicată în autism, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu ajutorul Republicii Cehe”, a spus ea.

Olga Guzun recomandă părinților cu copii care nu se dezvoltă conform vârstei să se adreseze la Centru pentru a trece un test de diagnostic al autismului la copil.

„Avem niște medici profesioniști care știu să aplice aceste teste. Uneori, oamenii vin ca să excludă niște lucruri. În cazul în care s-a adeverit că există autismul, medicii o să includă copilul în lista de așteptare pentru terapie. Lista de așteptare este foarte lungă, căci capacitatea Centrului nostru este limitată, comparativ cu necesitățile”, a menționat șefa Centrului.

La momentul actual, Centrul este frecventat de 45 de familii din Moldova și 16 copii ucraineni. Directorul executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, a declarat că „acest Centru este cartea de vizită a Asociației.  

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Un băiat de 12 ani din Marea Britanie a reușit să adune 90.000 de euro pentru copiii ucraineni
Articolul anterior
Șefa statului a discutat cu ministra Afacerilor Externe, Educației și Sportului a Principatului Liechtenstein, Dominique Hasler
Articolul următor