În Capitala celei mai sărace ţări din Europa, un loc de veci ajunge să coste şi cât o garsonieră. În cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău, sunt cavouri care costă şi şase mii de eur,o adică aproape o mie de euro metru pătrat, transmite Tvrmoldova.md.
Directorul „Combinatului Servicii Funerare”, susţine că terenul pe care au fost construite cavourile nu le aparţine şi a fost înstrăinat de fosta conducere.
Pe pietrele grele din beton sunt trecute şi numerele de telefon, pentru cei interesaţi de o locuinţă pe lumea cealaltă. Am sunat pentru a afla cât costă un cavou cu mai multe locuri, într-un cimitir public. Comerciant Cavouri: „Se Consideră de 9 locuri, 3 în stânga, trei în dreapta, şi o chestier de asta costă 6 mii de euro. Un cavou de-aista întreg. El e gândit pentru nouă persoane dar bine adică… oamenii bagă…
Cavoul pentru ce se face, pentru dinastie, pentru familie, pentru toate rudele. Îi pun acolo ca să fie împreună. Acum mulţi oameni deja, care din Cahul, care din Edineţ, nu mai umblă, ştiţi cum, îi dezgroapă pe părinţi, îi aduc încoace, ca să nu umble cu blajinii, încolo-încoace.”
Pe un site de anunţuri din Republica Moldova, am găsit câteva garsoniere care costă cam tot atât cât un cavou la cimitir.
Am mers şi la Combinatul Municipal Servicii Funerare pentru a întreba cine vinde locurile de veci, la preţuri de mii de euro. Directorul întreprinderii susţine că activitatea agentului economic este perfect legală şi se face în baza unui contract dintre Primărie şi antreprenor, semnat de fosta conducere, în urmă cu 13 ani.
Liudmila Boțan, director, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”: „Persoana care în 2008 a rezervat, a arendat acest teren, construieşte cavoruile şi solicită plata pentru construcţia cavoului, deci pentru serviciile care le oferă el.
Dar nu pentru terenul care ne aparţine. Terenul a fost achitat anterior. S-a făcut schimbul ăsta. El a instalat acele rezervoare de apă cu Robinet, şi în schimb i s-a oferit terenul în care el poate să-şi execute lucrările de construcţie pentru cavouri.”
Pentru muritorii cu venituri modeste, în cele zece cimitire din Chişinău sunt stabilite alte taxe pentru înmormântări şi rezervări. Nici acestea nu sunt pentru buzunarul tuturor.
Liudmila Boțan, director, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare”: „Dacă cimitirul Central, tariful pentru înhumarea curentă este de 1500, rezervarea este de 5500. La Sfântul Lazăr, înhumarea este de 1000 şi rezervarea 4 mii. La celelalte cimitire 700 de lei şi rezervarea 1500.” Citește mai mult aici.