În Chișinău va fi construită încă o școală. Anunțul Ministrului Educației

Ministerul Educației va construi la Chișinău, cu sprijinul Băncii Mondiale, o școală. Acum este în căutarea unui teren pentru instituția de învățământ. Precizările au fost făcute de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Potrivit oficialului, în școlile din Chișinău se înregistrează un număr mare de elevi. Totuși, a adăugat ministrul, o școală nouă pentru o mie de copii „nu o să schimbe dramatic lucrurile”. 

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că la Chișinău „clasele sunt suprapline”. „Avem un număr foarte mare de copii în clasă. Aici această problemă nu o să se rezolve dacă nu o să existe voință politică, în primul rând la nivel local. Avem și instituții de învățământ cu o rată de utilizare a spațiilor foarte mică. Cred că aici primăria ar trebui să gândească cum poate să facă mai bine uz de toate spațiile pe care le deține”, a declarat Dan Perciun, conform Newsmaker.

Totodată, el a anunțat că în capitală va fi construită o nouă instituție de învățământ.

„Aici cred că va trebui să intervenim și noi. Urmează să gândim mai clar cum putem contribui din partea autorității publice centrale la rezolvarea acestei probleme. Bineînțeles că și primăria, în primul rând, trebuie să facă un efort mai mare. Noi urmează să construim o școală în municipiul Chișinău din proiectul Băncii Mondiale. Suntem acum în procesul de identificare a terenului, a locației, dar bineînțeles că o școală – chiar și o școală mare pentru o mie de copii pentru municipiul Chișinău – nu o să schimbe dramatic lucrurile. Aici este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor”, a conchis ministrul Educației.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în Italia

În perioada 20 – 24 mai, un grup de angajați ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova și reprezentanți ai programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova au efectuat o vizită de studiu în Italia pentu preluarea celor mai bune practici în acest domeniu.

Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, în vizită de lucru în ItaliaFoto: customs.gov.md

Pe parcursul vizitei, au fost studiate și analizate structura, principiile de funcționare și activitățile specifice ale departamentelor responsabile de analiza riscurilor și informații din cadrul Agenției Italiene a Vămilor și Monopolurilor.

Un aspect esențial a fost experiența de aplicare a analizei riscurilor care acoperă atât aspecte comerciale, cât și de securitate și siguranță, cu un accent deosebit pe instrumentele specifice utilizate în acest proces.

Experiența de organizare și de dezvoltare a funcțiilor de analiză a riscurilor în cadrul instituției vamale italiene, drept parte a administrației vamale a Uniunii Europene, sunt extrem de valoroase pentru adoptarea de către Republica Moldova a celor mai bune practici de control vamal și practici avansate de gestionare a riscurilor vamale. 

În cadrul aceleiași vizite, delegația a examinat modul în care departamentul italian gestionează informațiile conform regulamentelor privind protecția datelor, asigurând astfel alinierea activităților desfășurate cu experiența avansată din Uniunea Europeană. 

Această vizită de studiu este parte a eforturilor de consolidare a capacităților Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin oferirea perspectivei europene asupra proceselor vamale. În acest context, colaborarea strânsă cu Agenția Italiană a Vămilor și Monopolurilor va facilita implementarea unor experiențe eficiente, aliniate la standardele europene, contribuind astfel la îmbunătățirea securității și eficienței vamale în Republica Moldova.

Moldova va deveni membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni a statelor părți la Convenția cu privire la Drepturile Copilului, candidatura Republicii Moldova, Mariana Ianachevici, a fost aleasă în calitate de membră a Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului (CRC) pentru mandatul 2025-2029, care va începe de la 1 martie 2025.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Mariana Ianachevici a fost aleasă cu 113 voturi din partea celor 190 de țări care au participat la alegeri.

În cursa pentru nouă locuri vacante la CRC au concurat candidați din 17 state: Republica Moldova, Bhutan, Kenya, Georgia, Macedonia de Nord, Zambia, Malta, Mauritania, Belgia, Haiti, Chad, Ethiopia, Burkina Faso, Malawi, Nigeria, Benin și Burundi

„Alegerea Marianei Ianachevici la CRC reprezintă o dovadă a aprecierii și recunoașterii internaționale a experienței și expertizei candidatului din Republica Moldova în domeniul protecției drepturilor copilului, precum și a angajamentului ferm al țării noastre de a contribui la îmbunătățirea și eficientizarea metodelor de lucru, mecanismului de raportare și implementare a recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului”, se arată în mesajul MAE.

Ansamblul ,,Hecenii”, calificați în marea finală de la Românii au Talent

Ansamblul de dansuri populare „Hecenii”, din satul Heciul Nou, raionul Sângerei, s-a calificat în marea finală a concursului „Românii au talent”.

Ansamblul Hecenii s-a calificat în marea finală de la Românii au TalentImagine simbol

În cadrul ediției emisiunii din 24 mai, Ansamblul „Hecenii” au reușit din nou să impresioneze juriul și publicul care au votat pentru ca acesta să ajungă în finala marelui concurs, transmite Protv.ro.

„Doamne, cât de frumos a fost! Mi s-a făcut piele de găină! Simt bucuria pe care voi ați transmis-o. Meritați să fiți în finală”, a spus Andra.

Astfel, Ansamblul de dansuri populare Hecenii vor concura vinerea viitoare, 31 mai, în finala „Românii au Talent”, pentru marele premiu de 120.000 de euro.

Copaci doborâți și mașini distruse în Chișinău, din cauza vântului puternic
Articolul anterior
Mașinile vândute în UE vor avea o „cutie neagră”, din iulie. Aceasta va înregistra date ce vor ajuta la stabilirea vinovatului în cazul unui accident rutier
Articolul următor