În estul Ucrainei se duc cele mai sângeroase lupte de la începutul războiului. ”Rusia nu-și numără oamenii”, susțin autoritățile ucrainene

Luptele pentru Bahmut și Soledar, din estul Ucrainei, sunt cele mai sângeroase de la începutul războiului. Asta spune un consilier al președintelui Zelenski.

Russia-Ukraine war at a glance: what we know on day 291 of the invasion |  Ukraine | The Guardian

Chiar și așa, Kremlinul nu se grăbește să-și declare victoria la Soledar, deși mercenarii din miliția Wagner au revendicat acest oraș de importanță strategică.

Între timp, Moscova speră să sporească eficacitatea operațiunilor sale militare din Ucraina, prin numirea unui nou comandant.

Apărătorii ucraineni au anihilat un grup de mercenari Wagner, urmăriți pas cu pas cu ajutorul dronelor, înainte de a deschide focul cu mitraliere grele.

”Omule, deschid focul și transmit coordonatele artileriei pentru poziția lor!”.

Russia says it is advancing around Ukraine's Soledar, acknowledges losses |  Reuters

Igor Konashenkov, Russian Defence Ministry spokesman: ”Unitățile aeropurtate au blocat Soledar din partea de nord și de sud a orașului. Iar forțele aeriene ale Rusiei lovesc pozițiile inamice. Trupele de asalt luptă în interiorul orașului”.

În cursul nopții, Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor din miliția Wagner, a anunțat că oamenii lui au intrat in Soledar, orașul cu mine de sare și un labirint de 200 de kilometri de tuneluri subterane, din estul Ucrainei.

Prin intermediul acestor imagini, a vrut să arate că rușii au preluat inclusiv controlul asupra clădirii administrative din centrul orașului, care este situat la 10 kilometri de Bahmut, alt obiectiv râvnit de ruși, de luni întregi.

În centrul orasului Soledar s-a format o baricadă unde ”se dau lupte urbane”, la temperaturi sub zero grade – a anunțat Prigojin, care a susținut și că rușii ar fi luat mulți prizonieri.

”Le ținem piept. Nu ne vom părăsi pozițiile”

Dmitri Peskov: ”Să nu ne grăbim și să așteptăm declarațiile oficiale. Avem o dinamică pozitivă în ofensivă. Succesul în acțiunile militare va fi atins atunci când vom atinge obiectivele stabilite de Comandantul Suprem (Vladimir Putin) în timpul operațiunii militare speciale, deși câștigurile tactice sunt foarte importante. Vin, la un preț destul de mare, însă, datorită eroismului fantastic al soldaților noștri”.

Armata ucraineană dezminte că forțele rusești ar fi încercuit și capturat orașul Soledar.

”Soldați ucraineni: Le ținem piept. Nu ne vom părăsi pozițiile. Vom lovi inamicul și nu îl lăsăm să avanseze niciun centimetru. – A fost un atac îndreptat spre poziția noastră?
– Da, da.
– Se pare că nu ne plac prea mult”.

Ucraina trebuie să fie „gata” la granița cu Belarus, a declarat, pe de alt parte, președintele Zelenski, care s-a întâlnit cu responsabili militari la Liov, în vestul țării.

Comandantul ucrainean Max, până anul trecut profesor de engleză, finalizează coordonatele pentru o nouă lovitură a brigăzii lui de artilerie, care și-a arătat deja eficicitatea în bătăliile de anul trecut pentru Kiev și Harkov. Ținta de acum este o clădire din Kremmina, din care rușii lansează atacuri împotriva forțelor ucrainene.

Ben Wedeman, corespondent CNN: ”Acest sistem de artilerie din epoca sovietică este cunoscut sub numele de Pion. Folosește obuze de 203 milimetri, cântărind 100 de kilograme fiecare. Îl folosesc atât rușii, cât și ucrainenii”.

Frigul îți îngheață oasele, iar asta îngreunează simțitor orice misiune.

Zelenski: ”Rusia nu-și cruță oamenii, nu-i cruță pe localnici și nu se dă în lături de la nicio acțiune criminală”

Ca să se apere împotriva dronelor rusești, ucrainenii folosesc o armă specială care scurtcircuiteaza bateriile dronei, lăsând-o fără energia care îi permite să zboare către ținta vizată.

Încărcat, armat și foc.

Proiectilul care ”seacă” de energie drona o întâlnește la aproape 18 kilometri depărtare. Apoi, prin radio, vine confirmarea că drona este anihilată.

Maksimilian, 43rd Artillery Brigade: ”Am distrus clădirea în care se ascundeau și nu cred că ne vor mai face probleme în viitor”.

Volodymyr Zelenskyy, Ukrainian President: ”Rusia nu-şi numără oamenii, nu-i cruţă pe localnici şi nu se dă în lături de la nicio acţiune criminală”.

De dimineață, Hersonul a fost din nou sub bombardamentele rusești. Dar orașul din sud, aflat sub controlul ucrainenilor după 9 luni de ocupatie, părea aproape pustiu. Proiectilelele au căzut însă și în zone rezidențiale, unde au facut victime.

sursa

Pietoni amendați pentru traversarea neregulamentară

Pietonii sunt implicați, practic, zilnic în accidentele rutiere, care se produc pe drumurile naționale din țară. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) în unele cazuri de vină se fac cei care traversează neregulamentar strada.

Polițiștii continuă să împartă amenzi pentru traversarea neregulamentară

Cu scopul de a-i disciplina pe cei ce încalcă regulile de circulație, inspectorii de patrulare desfășoară operațiunea cu genericul „Pietonul”, transmite moldova1.md.

„ – De ce traversați strada neregulamentar? – Mă grăbesc. – Graba strică treaba, știți? Grăbește-te încet, cum s-ar spune”.

Majoritatea pietonilor, care au traversat strada neregulamentar au inventat scuze pentru acțiunile ilegale.

„Mă doare piciorul. Nu pot să cobor pe scări”.

„ – Am trecut deja. – Dar viața nu are prioritate? – M-am uitat că mașini nu sunt și am trecut”.

„Mă grăbesc. – Unde vă grăbiți? Dar viața nu are prioritate?”.

Unii pietoni și-au recunoscut vina, însă nu au vrut să discute.

„ – De ce treceți? – Mă scuzați, mă scuzați”.

„ – De ce nu treceți la zebră?”.

„ – Scuze”.

Pentru a responsabiliza participanții la trafic și cu scopul de a reduce numărul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor, oamenii legii au inițiat operațiunea „Pietonul”.

„Când vizibilitatea este foarte scăzută șoferii ar putea să nu observe pietonul și să nu reușească să staționeze la timp. Pietonii care traversează strada neregulamentar riscă o sancțiune de la 300 până la 450 de lei, iar conducătorii auto care nu cedează trecerea legală a pietonilor riscă o sancțiune de la 900 până la 1.500 cu aplicarea a trei puncte de penalizare”, a declarat Natalia Golovco, ofițer de presă INSP.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului au avut loc 59 de accidente rutiere. Zece persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost traumatizate, urmare a accidentelor rutiere în care au fost implicați.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

O americancă a fost reţinută şi amendată de un tribunal din Rusia miercuri, după ce a plimbat un viţel în Piaţa Roşie din Moscova, despre care a spus că îl cumpărase pentru a îl salva de la sacrificare, au anunţat mass-media ruse, citate de Reuters.

O americancă, arestată în Rusia după ce a plimbat un vițel prin Moscova

Alicia Day, în vârstă de 34 de ani, a fost amendată cu 20.000 de ruble (285 de dolari) pentru că a stânjenit accesul pietonilor în cadrul unui protest neautorizat, transmite Digi24.ro.

Ea a fost condamnată şi la 13 zile de „arest administrativ” în urma unei acuzaţii separate: nesupunere faţă de ordinele poliţiştilor. „Am cumpărat viţelul pentru ca el să nu fie mâncat”, a declarat Alicia Day, citată de agenţia de presă TASS. 

Înregistrări video distribuite în presa de stat rusă o arată pe americancă în timp ce dezvăluia că a angajat un şofer pentru a aduce viţelul în Piaţa Roşie cu ajutorul unui vehicul.  

„Am vrut să îi arăt un loc frumos din ţara noastră frumoasă”, a declarat ea. 

Ambasada americană, contactată de Reuters, nu a făcut deocamdată declaraţii pe această temă. Alicia Day locuieşte într-o suburbie a oraşului Moscova, după ce a sosit în Rusia cu ajutorul unei vize turistice, precizează agenţia de presă RIA. 

În trecut, ea a susţinut acţiuni similare de protest şi în alte ţări, notează Agerpres. În 2019, cotidianul britanic Daily Mail a raportat că Alicia Day a „salvat” un porc de la sacrificare în vestul Angliei, pe care l-a denumit „Jixy Pixy”, l-a adus la Londra cu taxiul şi l-a plimbat prin oraş şi prin restaurante.  

A trebuit să îl predea însă unei fundaţii care militează pentru bunăstarea animalelor după ce proprietarul micului apartament pe care îl închiriase a descoperit că porcul trăia în acea locuinţă.

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

Surpriză matinală pentru călătorii unei rute de troleibuz din Capitală: În fața acestora a apărut chiar naistul Constantin Moscovici!
Articolul anterior
Șofer din Capitală, la un pas de a spulbera un pieton. Ce mesaj i-a transmis trecătorului
Articolul următor