În livezile din țară e în toi recoltarea migdalelor

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile din primăvară şi vară, fermierii vor culege mai puţine fructe în acest an. Nucile de migdal sunt surse bogate de proteine, acizi grași omega 3, iar un kilogram costă cel mult 250 de lei, scrie tvrmoldova.md.

Simion Cerneanu are o livadă de migdale în satul Drăguşeni, raionul Străşeni. În acest an, se aşteaptă la o recoltă mai mică faţă de toamna trecută.

SIMION CERNEANU, agricultor: Nu este o cultură profitabilă. Un an rodesc iar doi sau trei nu rodesc din diferite pricini. Îngheţurile de primăvară aduc cele mai mari daune. Anul acesta nu au fost îngheţuri, dar a fost frig şi nu s-au dezvoltat migdalele. O să avem cred că de vre-o şase ori mai puţine decât în anul trecut.

Cea mai mare parte a recoltei de migdale este pentru export.

SIMION CERNEANU, agricultor: Soiurile sunt cu coaja nici dură, nici subţire şi maşinele de procesat nu le pot procesa. Din acest motiv suntem nevoiţi să le usăm cu coaja asta verde împreună şi după manual să le curăţim. Acestea de anul trecut le-am exportat în Uzbekistan majoritatea şi puţin în Azerbaidjan. Cele care au mai rămas şi nu am putut forma un camion, avem utilaj de procesat, facem miez şi le vindem pe piaţa internă.

În pieţele din Republica Moldova, preţul unui kilogram de migdale ajunge la 250 de lei. Sunt însă şi migdale de import, din Statele Unite ale Americii sau Spania, mai ieftine

„Kilogramul ajunge la 250 de lei. – S-au scumpit comparativ cu anul trecut? – S-au ieftinit cu aproape un dolar. Înainte luam cu nouă dolari, iar acum cu opt.”

„Preţurile sunt mari dar nevoie cumpărăm. Ce să face? Trebuie să mâncăm şi vitamine. – ce cantitate cumpăraţi de obicei? – Cam 200-300 de grame.”

„Nu-mi plac. Eu cumpăr producţia moldovenească. Acestea sunt aduse nu se ştie de unde. Nu am mare plăcere de producţie străină.”

Migdalele pot fi consumate crude sau coapte. Potrivit nutriţioniştilor, acestea au numeroase beneficii pentru organism – sunt bogate în fibre, ajută la digestie şi pot trata diverse afecţiuni ale pielii.

SERGIU MUNTEANU, medic nutriţionist: În primul rând sunt hipoalergenice în comparaţie cu alte tipuri de nuci şi nucuşoare. Adică proteina din aceste nuci nu provoacă reacţii alergice excesive şi la foarte multă populaţie în comparaţie cu arahidele de exemplu care sunt foarte şi foarte alergene. Are şi o proteină calitativă şi omega trei, are foarte multe vitamin şi minerale ca magneziu, fosfor. Adică este foarte benefic pentru sănătate.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova sunt peste 400 de hectare de livezi de migdali. Deşi statul subvenţionează plantarea acestora cu până la 15 mii de lei pentru un hectar, suprafaţa livezilor s-a diminuat în ultimii ani.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Din păcate suprafaţa sau patrimonial migdalului pe teritoriul Republicii Moldova este în descreştere. Asta se datorează faptului că sunt soiuri învechite.

„Noi am păstrat această cultură în politica de subvenţionare. Subvenţionăm circa 25 % din costurile de investiţie. Costurile de investiţii ar lfi circa până la 60 de mii de lei în funcţie de costul materialului săditor. Subvenţia este de 15 mii de lei la hectar.”

Anual, fermierii basarabeni culeg până la 500 de tone de migdale. Cea mai mare parte ajunge în străinătate.

Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, îi felicită pe cetățeni cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a transmis un mesaj de felicitare pentru cetățenii moldoveni cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Ambasadorul SUA, mesaj de Paști: Vă dorim o sărbătoare plină de armonie

În imaginile video publicate pe pagina de Facebook a Ambasadei, diplomatul apare alături de soția sa, ambii purtând cămăși tradiționale.

„Cu prilejul Paștelui, vă dorim o sărbătoare plină de armonie și bucurie alături de cei dragi. În aceste vremuri deloc ușoare, fie ca spiritul sărbătorilor pascale să aducă pace, bunăvoință și înțelegere peste tot în lume. Din partea noastră, a lui Michelle, a lui Annie și a mea, vă transmitem cele mai sincere urări și un Paște binecuvântat”, a spus ambasadorul.

Volodimir Zelenski, pus de Moscova pe lista persoanelor căutate

Rusia a deschis o acțiune penală împotriva președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, și l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenția de presă rusă TASS, citând Ministerul rus de Interne, transmite Reuters.

Informația apare fără alte detalii în baza de date a MAI rus, transmite digi24.ro.

De la debutul conflictului cu Ucraina din februarie 2022, Rusia a emis mandate de arestare pe numele mai multor politicieni ucraineni și europeni, dar și împotriva procurorului Curții Penale Internaționale care a emis anul trecut un mandat de arestat pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru crime de război.

Minunea s-a produs! La Ierusalim s-a aprins Focul Haric

Lumina Sfântă s-a aprins la ora 14:19 în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va fi trimisă în țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova.

Minunea s-a produs: Focul Haric s-a aprins la Ierusalim

Patriarhul Theophilos III a ieșit din Sfântul Mormânt cu două mănunchiuri de lumânări aprinse, fiecare mănunchi având 33 de lumânări. Lumina Sfântă a fost împărțită clerului și credincioșilor adunați în biserica din Ierusalim, transmite unimedia.info.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 și 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se coboară din cer.  Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. 

De obicei, aceștia sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.  De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Satul fără locuitori. O localitate din Găgăuzia a rămas pustie
Articolul anterior
Maia Sandu s-a întâlnit cu celebra actriță Kristin Davis care a juat în serialul ”Sex and the City”
Articolul următor