În Moldova ar putea fi introduse noi restricţii anti-COVID-19

În Republica Moldova ar putea fi introduse noi restricții anti-COVID-19 din cauza că vaccinarea are loc prea lent.

A fost vaccinată 15 la sută din populația Republicii Moldova, cu ambele doze. Totodată, doar 30 la sută dintre angajații din educație sunt imunizați. Vaccinarea colectivă de 70 la sută, planificată pentru noiembrie în Republica Moldova, nu va fi atinsă, a anunțat marţi Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă, scrie albasat.md.

Responsabila de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că cea mai înaltă rată de imunizare se înregistrează în rândurile persoanelor vârstnice, cea mai mică rată de vaccinare fiind în rândurile tinerilor. În același timp, cea mai joasă rată de imunizare a populației se atestă în Găgăuzia, de mai puțin de 10 la sută, iar cea mai înaltă rată de imunizare este în municipiul Chișinău, 23 la sută din populația capitalei fiind vaccinată împotriva noului coronavirus.

Svetlana Nicolăescu a atenționat că 99 la sută dintre pacienții care se află în secțiile de terapie intensivă cu COVID-19 nu au fost imunizați împotriva virusului. Potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, în spitale sunt internate 313 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 65 sunt în stare extrem de gravă, 11 pacienți fiind conectați la aparate de respirație asistată.

Săptămâna trecută numărul cazurilor noi de COVID-19 și a cazurilor de deces, asociate cu COVID-19, a fost în creștere, în comparație cu săptămâna precedentă. Totodată, unele localități sunt în cod roșu de alertă COVID-19, a menționat secretarul de stat.

Tot săptămâna trecută, Republica Moldova a intrat în cod portocaliu de alertă COVID-19, iar aceasta înseamnă că e nevoie de instituirea a noi măsuri de protecție. În viitorul apropiat, va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, ce ar putea introduce noi restricții în acest sens, a subliniat Svetlana Nicolăescu.

Veaceslav Guțu, coordonator al campaniei naționale de imunizare anti-COVID-19, medic-epidemiolog, a specificat că doar 0,08 la sută dintre persoanele vaccinate au făcut COVID-19, iar 90 la sută dintre aceste persoane au avut o singură doză de vaccin, din două, cât e nevoie.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Pavel Stratan a postat pe reţele o primă fotografie cu soția
Articolul anterior
Patru indivizi ajuns pe mâna justiţiei după ce au pus în circulaţie 10 mii $ falşi
Articolul următor