În Moldova, au fost înregistrate oficial 51 cazuri de reinfectare cu Covid-19

La un an de la declanşarea pandemiei, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică anunţă că a înregistrat 51 de cazuri de reinfectare cu noul tip de coronavirus.

Pe internet însă subiectul este dezbătut pe larg. Neoficial, ar putea fi mult mai multe cazuri de reinfectare cu virusul pandemic.

Unele persoane au scris că au trecut chiar şi de trei ori prin chinurile Covid-19. O tânără care a dorit să rămână în anonimat a fost inclusă de două ori în statistica persoanelor infectate. Femeia spune că ea şi cei doi copii ai săi s-au infectat în luna martie având o formă uşoară, apoi în iunie s-au reîmbolnăvit toţi trei, scrie www.publika.md.

„Eu m-am reinfectat la sfârşitul lunii iunie, iar copiii fiind în România la bunica s-au reinfectat şi ei, deci am avut surse diferite de infecţie. A doua oară a fost mai dificil, temperatura ajungea la 40 de grade, mi-a dispărut mirosul şi gustul şi sincer mirosul nici până astăzi nu mi-a revenit la 100 de procente. Sunt unele particule pe care le simt, iar altele nu.”, a spus fosta pacientă cu COVID-19. 

O altă femeie spune că s-a infectat cu noul coronavirus pentru prima oară în luna august şi a suportat o formă mai dificilă, dezvoltând o bronșită. Apoi, în noiembrie s-a îmbolnăvit iar, sursa de infectare fiind soţul ei, însă a avut norocul să facă o formă mai uşoară.

„Consecinţele le simţim acum şi eu şi soţul pentru că am deranjat toate bolile pe care le-am avut.”, a spus fosta pacientă cu COVID-19.

Potrivit epidemiologilor de la ANSP, cele mai multe cazuri de reinfectare s-au înregistrat în Chişinău, iar la Edineţ au fost cinci reîmbolnăviri. În Cahul este vorba despre patru astfel de cazuri. În restul raioanelor s-au înregistrat câte două sau câte unul.

Emilian Crețu le-a arătat urmăritorilor săi factura care i-a venit pentru consumul de gaze

Emilian Crețu a dezvăluit ce sumă va trebui să achite pentru consumul de gaze în casa în care locuiește în prezent. Suma spre plată nu este deloc una mică, iar actorul a declarat că nu a solicitat compensație din partea statului.

Suma pe care trebuie să o achite depășește 27.000 de lei. Aceasta include si plata din luna precedentă, care nu a fost achitată, întrucât Emlian a fost plecat timp de trei săptămâni în Bali.

„Am fost în Bali trei săptămâni. Am dat căldura la minim, o liniuță. Mi-a venit 14.300. Decembrie și ianuarie: 27.194 de lei și 64 de bani. Și compensație 948, pentru că nu am scris cerere. Nu, normal”, spune comediantul într-un filmuleț publicat pe Instagram.

Intalnire neasteptata! Pe cine a surprins Emilian Cretu in timpul plimbarii  sale prin Bali: „Am mai gasit o maimutica” - VIDEO

Uniunea Europeană a notat conform căror indicatori Moldova o depășește

Delegaţia UE la Chişinău consideră că, conform mai multor indicatori, Moldova se află chiar într-o poziţie mai bună decât UE.

DOC/ Cum evaluează Comisia Europeană nivelul de pregătire al R. Moldova  pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Astfel, dacă în UE sunt 38,7 medici la 100 de mii de locuitori, atunci în Moldova sunt chiar 47,5, însă aici nu este vorba despre calitatea îngrijirilor şi tratamentului medical, transmite Infotag.

Dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 20-24 de ani, 56,5% studiază la universităţile din ţară, faţă de 35,2% în ţările UE. În plus, ponderea tinerilor în populaţia ţării este de 18,4%, faţă de 17% în UE. 

În acelaşi timp, speranţa de viaţă în Uniunea Europeană este cu 10, 6 ani mai mare decât în Moldova (80,4, respectiv, 69,8 ani); Acces la internet – 92% şi 66,8%; femeile care lucrează – 63,4% şi 43,8%. Pădurile ocupă 41,1% din teritoriul UE, în timp ce în Moldova – 11%. 

Delegaţia UE a precizat că a comparat datele Biroului naţional de statistică şi Eurostat pentru anul 2020.

Familiile cu venituri mici din nordul țării au primit gratuit lemne oferite de România

Frig afară, frig și în casele mai multor bătrâni, care nu-și permit din puținul pe care îl au să își asigure necesarul de foc. Așa că orice mână de ajutor este ca o gură de aer pentru ei. Este și cazul a 20 de familii din comuna Cubolta, raionul Sângerei, care au beneficiat de lemne pentru foc, oferite țării noastre de România.

Bătrânii din nordul țării, recunoscători pentru lemnele din România

Oamenii sunt recunoscători Guvernului țării vecine pentru ajutor, transmite tvn.md.

„Foarte bine, e bine ca să aibă, mai sunt și mai rău decât mine, e greu, dar așa… – Lemnul acesta o să vă ajungă ca să ieșiți din această iarnă? – Nu știu, este puțin, dar așa cum este…”

„Eu sunt bucuroasă că mi-au adus. Dacă nu-i cu ce face focul acum și e frig, și am bărbat invalid, am nepoți invalizi, iată sunt aici alături. Sunt una singură care îi țin pe ei, îi ajut. Sunt mulțumită de tot deja, să-i țină Dumnezeu și să-i îndrepte pe toți, să aibă viață bună înainte.”

„Nu mă pot ridica deloc, n-am picioare. – Cine vă ajută? – Niște băieți mai vin, îmi aduc și de mâncare. O să aibă cine să vă ajute, să taie lemnele? – Vin băieții, aduc, da.”

În comuna Cubolta au fost înregistrate 300 de cereri din partea localnicilor care au solicitat autorităților lemne pentru foc. Din lotul primit din România, în localitate au beneficiat 20 de familii.

„Problema lemnelor a început de când a venit toamna. Sigur că unica scăpare sau unica șansă poate ar fi suportul din exterior și aici extrem de mult mulțumim Guvernului României, fraților de peste Prut, pentru aportul și munca, că au și ei ale lor greutăți, și din puținul pe care-l au se împart cu noi și pentru asta trebuie să le scoatem căciula în față, să le mulțumim. În prima etapă, sperăm că vor mai fi… Cel puțin, beneficiază persoanele țintuite la pat și veteranii de război.”

Precizăm că lemnele au fost achiziționate de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) în volum de 2.100 m.c. Masa lemnoasă din România este distribuită gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 de ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

Tatiana Țîbuleac, câștigătoarea unui important premiu european pentru ediția în limba spaniolă a romanului ,,Vara în care mama a avut ochii verzi”
Articolul anterior
Un bătrân de 105 ani din Cluj s-a vaccinat contra Covid-19
Articolul următor