În Moldova scade drastic natalitatea! Vârsta medie a femeilor la prima naştere depăşeşte 25 de ani

De la an la an, în Republica Moldova scade tot mai mult natalitatea, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Migraţia, divorţurile şi alegerea familiilor de a avea mai puţini copii sunt câţiva dintre cei mai importanţi factori care duc la îmbătrânirea populaţiei, tendinţă, care potrivit specialiştilor se va menţine în următorii ani. Tot ei atrag atenţia că dacă nu vor fi luate măsuri urgente, bugetele de pensii ar putea intra în colaps, scrie odoras.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut s-au născut 30 730 de copii – cu aproape nouă mii mai puţini faţă de 4 ani mai devreme.

„Aici sunt factori interconexşi. Primul ar fi că generaţiile care sunt la vârsta de reproducere sunt mai mici numerice, dar avem şi fenomenul de tranziţie demografică, familiile se orientează la mai puţini copii. Avem şi fenomenul de divorţialitate, legat de trei decenii de migraţie”, susține Valeriu Sainsus, demograf.

Specialiştii cred că natalitatea va continua să scadă, iar din cauza acestei tendinţe, în 10 ani, numărul nou-născuţilor s-ar putea reduce cu peste 7 la sută. Iar mai exact, anual se vor naşte cel mult 23 de mii de copii.

 „La rândul său este cauzat de alt factor cum ar fi fertilitatea, se subînţelege numărul de copii pe care îi naşte o femeie pe perioada sa reproductivă. Şi iarăşi ne întroarcem la anii 80. Atunci indicatorul de fertilitate era de 2,5-2,7. Acum noi avem acest indicator de 1,1”, menționează Iurie Dondiuc, medic obstetrică-ginecologie, Institutul Mamei şi Copilului.


Situaţia materială precară a multor familii, e o altă cauză care duce la scăderea natalităţii.

În anul 2020, fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei. Un alt factor care duce la scăderea natalităţii, e legat de vârsta la care femeile hotărăsc să aibă copii. Vârsta medie a femeilor la prima naştere depăşeşte cu puţin 25 de ani.

Datele oficiale mai arată că 70 la sută din numărul total al familiilor înregistrate anul trecut, nu au copii.

„Efectul de bază al crizei demografice este că populaţia se reproduce, dar nu creează dividente demografice. Este compromisă dezvoltarea economică. Ceea ce constatăm noi este că copiii trenuiesc mai mult familiilor decât statului. Iată de ce ne dorim ca politicile de familie să fie mult mai accentuate”, susține Valeriu Sainsus, demograf.

Potrivit datelor oficiale, de la an la an, scade şi numărul copiilor născuţi într-o familie. Astfel, în 2020, jumătate dintre familii au un copil, 37% au doi copii şi doar 14 la sută cu trei şi mai mulţi copii.

Anul trecut, 134 de mii de copii mergeau la grădiniţă, cu aproape 10 procente mai puţin decât cu doi ani mai devreme.

Salariile bugetarilor vor fi achitate printr-un nou sistem: Autoritățile explică motivul întârzierilor

De la 1 ianuarie 2025, instituțiile publice folosesc sistemul online „Trezoreria”. Din această cauză, procesul de achitare a salariilor este în plină desfășurare și pot exista intârzieri, scrie tv8.md.

„Ne cerem scuze dacă au existat întârzieri sau neclarități pentru unele instituții în perioada de tranziție. Am alocat resurse umane suplimentare pentru a sprijini instituțiile și pentru ca plățile să fie efectuate fără probleme”, se arată în comunicatul Ministerului.

Conectarea instituțiilor la acest sistem și sesiunile de instruire au început în luna decembrie a anului trecut.

Un tânăr de 20 de ani s-a răsturnat cu un Volvo pe o stradă din Ialoveni

Un accident rutier a fost înregistrat astăzi pe strada Iurie Gagarin din orașul Ialoveni, în jurul orei 11:20, scrie ialovenionline.md.

Potrivit informațiilor, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui Volvo, nu a respectat prevederile Regulamentului Circulației Rutiere. Acesta nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului și s-a tamponat într-un obstacol, după care s-a răsturnat.

În urma impactului, nici o persoană nu a avut de suferit.

Șoferului a fost testat alcoolscopic, iar în urma testului s-a constatat rezultat negativ la alcoolemie.

Cazul a fost înregistrat și se documentează de polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un bărbat din Azerbaidjan, anunțat în căutare internațională de autoritățile din Baku, extrădat din R.Moldova

În dimineața zilei de 10 ianuarie 2025, polițiștii de frontieră au executat un mandat internațional de extrădare, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, a unui cetățean al Republicii Azerbaidjan, în vârstă de 47 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Persoana în cauză a fost reținută la Punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, la data de 18 octombrie 2024, în urma verificărilor care au indicat că acesta se află în baza de date internațională a BNC Interpol Baku, fiind căutat pentru arest și extrădare. După reținere, cetățeanul a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea procedurilor de extrădare.

Operațiunea a fost realizată în deplină conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale în vigoare, reafirmând angajamentul Poliției de Frontieră în cooperarea internațională pentru combaterea criminalității transfrontaliere.

Adela Popescu, mesaj pentru viitoarele sale nurori: ”Ați încurcat-o cu mine!”
Articolul anterior
Natalia Gordienko a luat premiul ,,Femeia anului” în Rusia
Articolul următor