În piețele din țară, cartofii au început să se ieftinească

Începând cu săptămâna trecută, prețurile angro la cartofi au început să scadă pe piața moldovenească. Produsul s-a ieftinit în medie cu 14%, până la 6 lei/kg (0,33 dolari/kg), scrie noi.md.

Drept urmare, prețul mediu al cartofilor locali pentru prima dată în acest sezon a scăzut, deși nu prea mult, dar sub nivelul mediu al prețului pentru acest produs din vara-toamna anului trecut, relatează EastFruit. Operatorii pieței agricole din țară nu exclud posibilitatea ca procesul de ieftinire a cartofilor să continue un timp oarecare. După cum a anunțat EastFruit, la începutul lunii septembrie, prețul cartofilor în Moldova s-a menținut la un nivel relativ înalt din cauza unei recolte scăzute de cartofi, a activării sezoniere a cererii pentru acesta, precum și a lipsei importurilor tradiționale de acest produs din Ucraina. Cu toate acestea, mai apoi, potrivit comercianților, a început importul de cartofi ucraineni pe piața moldovenească care a contribuit la scăderea prețului pentru acest produs.

Recoltarea cartofilor în Moldova încă nu a luat sfîrșit. Cu toate acestea, o parte semnificativă din cartofii tîrzii este depozitată, iar livrările direct pe piață a produselor scad treptat. Ceea ce lasă și mai mult spațiu pe piață pentru cartofii importați – atît de calitate premium, cît și de calitate scăzută. Astfel, este important de menționat faptul că prețul cartofilor de calitate scăzută este în prezent de două ori mai mic în Ucraina (0,16 USD/kg) decît în Moldova. Operatorii de pe piață menționează că „Ucraina ar fi putut exporta un volum mai mare de cartofi pe piața moldovenească dacă comercianții nu ar fi avut probleme cu reîncărcarea”. În luna septembrie a acestui an, aproape toate legumele de pe piața moldovenească sunt mai scumpe decît în Ucraina. Teoretic, doar prunele și strugurii moldoveni pot fi considerați o opțiuni de reîncărcare pentru exportul pe piața ucraineană.

Zeama moldovenească, în topul celor mai bune supe din lume
Articolul anterior
#unicLifeHacks: aceste sfaturi te vor ajuta să-ți alegi ușor pantofii de tip loafers
Articolul următor