În rând cu Bahamas şi Panama. Rusia, în lista neagră a statelor offshore

Consiliul European a decis să includă Insulele Virgine Britanice, Costa Rica, Insulele Marshall și Rusia pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, supranumită şi lista neagră.

Russia says journalists and IT workers are exempt from military  mobilisation as men flee country | ITV News

Ca urmare a acestor completări, lista Uniunii Europene constă acum din 16 jurisdicții necooperante în scopuri fiscale, transmite Mold-street.com:

  • Samoa Americană
  • Anguilla
  • Bahamas
  • Insulele Virgine Britanice
  • Costa Rica
  • Fiji
  • Guam
  • Insulele Marshall
  • Palau
  • Panama
  • Rusia
  • Samoa
  • Trinidad și Tobago
  • Insulele Turks și Caicos
  • Insulele Virgine americane
  • Vanuatu

Consiliul a comunicat că regretă că aceste jurisdicții nu cooperează în chestiuni fiscale și le invită să își îmbunătățească cadrul legal pentru a rezolva problemele identificate.

„Solicităm tuturor țărilor enumerate să-și îmbunătățească cadrul legal și să lucreze pentru respectarea standardelor internaționale în materie de impozitare. În același timp, felicit călduros Macedonia de Nord, Barbados, Jamaica și Uruguay, deoarece și-au îndeplinit cu succes angajamentele și ar putea fi eliminate din documentul privind situația actuală”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei.

De ce a ajuns Rusia pe lista neagră a UE

Lista revizuită a UE a jurisdicțiilor fiscale necooperante include țări care fie nu s-au angajat într-un dialog constructiv cu UE privind guvernanța fiscală, fie nu și-au îndeplinit angajamentele de a implementa reformele necesare.Publicitate

Potrivit UE, aceste reforme ar trebui să urmărească respectarea unui set de criterii obiective de bună guvernanță fiscală, care includ transparența fiscală, impozitarea echitabilă și punerea în aplicare a standardelor internaționale menite să prevină erodarea bazei de impozitare și transferul profitului.

Grupul pentru codul de conduită, organismul Consiliului UE care pregătește actualizările listei, cooperează îndeaproape cu diverse organisme internaționale pentru a promova buna guvernare fiscală la nivel mondial.

Pentru Insulele Marshall, există îngrijorări cu privire la faptul că această jurisdicție care are o rată zero sau numai nominală a impozitului pe venitul corporativ, atrage profituri fără activitate economică reală (criteriul 2.2 al listei UE). În special, s-a constatat că Insulele Marshall nu asigură aplicarea cerințelor de prezenţă economică. Insulele Marshall au mai fost în listă, în 2018.

Insulele Virgine Britanice sunt enumerate deoarece sa constatat că nu sunt suficient de conforme cu standardul OCDE privind schimbul de informații la cerere (criteriul 1.2). Aceasta este prima dată când această jurisdicție este inclusă în listă.

Pentru prima dată de la înființarea listei, Costa Rica este inclusă deoarece nu și-a îndeplinit angajamentul de a desființa sau de a modifica aspectele dăunătoare ale regimului său de scutire a veniturilor din surse străine (criteriul 2.1).

Rusia este listată după ce grupul pentru codul de conduită a verificat noua legislație a Rusiei adoptată în 2022 în raport cu criteriile de bună guvernanță fiscală din cod și a constatat că Rusia nu și-a îndeplinit angajamentul de a aborda aspectele dăunătoare ale unui regim special pentru holdingurile internaționale (criteriul 2.1). În plus, dialogul cu Rusia în chestiuni legate de impozitare a fost oprit în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Consecinţele includerii Rusiei

Ministerul Finanțelor de la Moscova a explicat că în urma deciziei Uniunii Europene de a include Rusia pe lista neagră a jurisdicțiilor fiscale, împotriva Rusiei pot fi aplicate măsuri de natură administrativă și juridică, inclusiv monitorizarea mai strictă a tranzacțiilor dintre rezidenții UE și persoane ruse și auditul tranzacțiilor care implică persoane ruse

De asemenea, autoriztăţile ruse au menționat măsurile legale pe care UE le va putea aplica:

  • imposibilitatea contabilizării în scopuri fiscale de către contribuabilii-rezidenți ai țărilor UE a costurilor suportate în tranzacțiile cu persoane ruse;
  • aplicarea regulilor companiilor străine controlate (CFC) în raport cu persoanele – rezidente ale UE, care nu au putut aplica aceste reguli în temeiul legislației naționale;
  • aplicarea impozitelor la sursă asupra veniturilor plătite persoanelor ruse, care anterior erau scutite de impozitare;
  • restricție privind aplicarea pentru acționarii-rezidenți ai UE a regulilor de scutire de impozitare a profiturilor distribuibile primite de la persoane ruse.

De notat că Moscova a creat în 2018, două regiuni administrative speciale pe insulele Russky (Vladivostok) și Oktyabrsky (Kaliningrad), cunoscute și sub denumirea de „offshore rusesc”, pentru a atrage capital de la grupuri străine cu rădăcini rusești.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Turcia: Nouă oameni, scoși de sub dărâmături la opt zile de la cutremur
Articolul anterior
Imagini de la primul bal de caritate ”Îndrăgostiți de viață”, organizat în Capitală
Articolul următor