În Republica Moldova va fi instituit Registrul Național de Cancer

În Republica Moldova urmează să fie instituit Registrul Național de Cancer, care va reprezenta un sistem integrat în care vor fi înregistrate și prelucrate datele legate de incidența, prevalența și mortalitatea prin cancer la nivel național. Registrul urmează să fie gestionat de către Institutul Oncologic, transmite  ipn.md.

Potrivit autorităților, lipsa unui Registru de Cancer funcțional nu permite monitorizarea și evaluarea reală a situației cu privire la cancer în Republica Moldova, precum și luarea unor decizii informate de evidențe.

Registrul va asigura digitalizarea proceselor de colectare, validare, analiză, interpretare și diseminare a datelor despre sănătate cu privire la maladiile oncologice la adulți și copii.

De asemenea, având în vedere faptul că maladiile oncologice la copii sunt caracterizate prin elemente semnificativ diferențiate decât maladiile oncologice la adulți, Registrul Național de Cancer conține un modul separat destinat înregistrării, actualizării și interpretării datelor cu privire la maladiile oncologice la copii cu vârsta 0-19 ani.

Transnistria mai are gaze pentru 24 de zile

Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în aşa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, scrie safenews.md.

Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi.

În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care funcţionează acum pe bază de cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferenţa este completată de energia generată de hidrocentrala de la Dubăsari.

În partrea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral pentru ziua de miercuri, potrivit companiei de stat Energocom. „Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom, relatează NewsMaker.

Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituţionale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Vremea primăvăratică în miez de iarnă. Meteorologii anunță maxime de până la 15 grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru ziua de joi, 9 ianuarie, temperaturi de până la 15 grade Celsius, informează unica.md.

Astfel,în nordul țării temperaturile vor oscila între 0 și 10 grade Celsius.

În centru, minimele vor cobora până la 3 grade Celsius, iar maximele vor urcă până la 12 grade Celsius.

În sudul țării, termometrele vor indica între 5 și 15 grade Celsius.

Vladimir Zelenski promite să ajute Republica Moldova să depășească criza energetică 

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, promite să ajute Republica Moldova să depășească „provocările energetice” și să împiedice „Moscova să stârnească tensiuni sociale” în țara noastră. Este mesajul publicat de liderul țării vecine după discuția telefonică cu președinta Maia Sandu, scrie realitatea.md.

„O sarcină importantă la etapa actuală este să ajutăm Moldova să depășească provocările energetice și să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale. Situația energetică actuală din Moldova, în special pe malul stâng al Nistrului, este o încercare evidentă a Rusiei de a manipula și de a folosi resursele energetice împotriva autorităților din Republica Moldova.

Suntem pregătiți să sprijinim statul vecin. Sarcina urgentă este de a menține stabilitatea și de a crea condiții pentru poporul moldovean, astfel încât acesta să poată trăi în pace, să muncească pentru țara sa și să sprijine mișcarea noastră comună către Uniunea Europeană”, a scris Zelenski pe rețeaua X.

Amintim că, cei doi lideri, potrivit Președinției, au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni „agravarea crizei umanitare și a proteja populația afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”. 

Trei echipe de pompieri implicate pentru a stinge o casă cuprinsă de flăcări, la Sângerei
Articolul anterior
20 de tone de maculatură au ars în urma unui incendiu izbucnit într-un depozit
Articolul următor