În țara noastră se produce tot mai puțin

În prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, producția agricolă brută din Republica Moldova a scăzut cu 1%.

Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică, fără a oferi date specifice în termeni valorici. Potrivit estimărilor preliminare, în ianuarie-iunie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, producția vegetală brută în gospodăriile agricole de toate categoriile (întreprinderi agricole, gospodării țărănești (de fermier) și gospodării casnice) a crescut cu 2,7%, în timp ce producția animalieră – a scăzut cu 1,4%, scrie infomarket.md.

Potrivit BNS, pentru recolta anului 2023, gospodăriile agricole din toate categoriile au însămînțat 1583,3 mii de hectare sau cu 15,3 mii de hectare (1%) mai mult decît în 2022. Structura suprafețelor însămînțate cu culturi agricole pe categorii de producători arată că cea mai mare pondere revine întreprinderilor agricole, care au însumat 871,3 mii de hectare, sau 55% din totalul suprafețelor însămînțate. Gospodăriile țărănești (de fermier) au reprezentat 418,3 mii de hectare, sau 26% din suprafața însămînțată totală, iar gospodăriile casnice – 293,7 mii de hectare, sau 19%.

Întreprinderile agricole reprezintă în continuare majoritatea suprafețelor însămînțate cu sfeclă de zahăr (92% din suprafața totală însămînțată cu această cultură), rapiță și porumb pentru siloz și masă verde (86% fiecare), orz (77%), grîu (76%), floarea-soarelui (67%), graminee anuale (59%), soia (56%). Totodată, gospodăriile casnice și gospodăriile țărănești (agricole) dețin 97% din suprafețele însămînțate cu cartofi, 95% din suprafețele însămînțate cu pepeni, 93% din suprafețele însămînțate cu legume de cîmp, 83% din suprafețele însămînțate cu graminee perene, 71% din suprafețele însămînțate cu leguminoase pentru boabe, 70% din suprafețele însămînțate cu porumb boabe. Potrivit BNS, în ianuarie-iunie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în toate categoriile de exploatații agricole, în perioada ianuarie-iunie 2023, creșterea animalelor și păsărilor (vii) a scăzut cu 2,5%, însumînd 75,3 mii tone în termeni fizici.

Aceasta a fost o consecință a scăderii indicatorilor de producție (creștere) a animalelor și păsărilor de curte în gospodării cu 2,4% – pînă la 29,3 mii tone, precum și la întreprinderile agricole cu 2,5% – pînă la 46 mii tone. Producția de lapte de vacă în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut cu 0,6% – pînă la 138,9 mii de tone. În același timp, producția acestuia la întreprinderile agricole a crescut cu 11,6% – pînă la 20,8 mii de tone, iar în gospodării a scăzut cu 2,5% – pînă la 118,1 mii de tone. Producția de ouă în fermele de toate categoriile a crescut cu 1,9% – pînă la 321,2 milioane de bucăți, ca urmare a creșterii producției acestora în întreprinderile agricole cu 4,9% – pînă la 143,9 milioane de bucăți. În același timp, producția de ouă în gospodăriile casnice a scăzut cu 0,3% – pînă la 177,3 milioane de bucăți.

Grătieşti: O groapă de gunoi neautorizată a pus autorităţile la treabă. Au fost evacuate câteva tone de deșeuri

O groapă de gunoi neautorizată din comuna Grătieşti, municipiul Chişinău, a pus autorităţile locale pe treabă. După aproape trei săptămâni de la difuzarea unui material în presă, primăria a evacuat câteva tone de deşeuri din fâşia forestieră de la marginea localităţii şi a salubrizat zona, transmite TVR Moldova.

Au fost evacuate cinci maşini, cinci camioane de gunoi. Acum e totul curat. Măi oameni buni, şi voi cei mai puţini buni. Vă daţi seama că fâşiile acestea forestiere, plantaţiile acestea nu-s gunoişti publice. Nu pângăriţi vă rog natura. Imaginile cu terenul salubrizat ne-au fost expediate astăzi de primarul comunei Grătieşti, Olga Caraman, care ne-a informat că s-au cheltuit aproape 5 mii de lei din bugetul local. 

La sfârşitul lunii aprilie, o echipă TVR Moldova a descoperit, într-o fâşie forestieră de la marginea comunei, mormane de deşeuri. Pe o suprafaţă de zeci de metri pătraţi, erau împrăştiate peturi din plastic, cutii de vopsea, încălțaminte, pneuri, saci și pachete din polietilenă. 

Atunci, alesul local a declarat că aflat de la TVR Moldova despre această bombă ecologică şi a promis că va salubriza terenul.

Reabilitarea drumului Soroca-Arioneşti-Otaci: BERD a alocat 44.000.000 de euro

Două companii de constricții, din Republica Moldova și Turcia, vor reabilita tronsonul de drum Soroca-Arioneşti-Otaci care, conform unor estimări, este cel mai deteriorat din republică.

Pentru aceste lucrări Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 44.000.000 de euro. în prezent, lucrările la acest oboect important de infrastructură sunt în toi, transmite observatorul.md.

Vă reamintim că ceremonia de începere a lucrărilor a avut loc la 7 septembrie anul trecut, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Antreprenorii promit că lucrările vor fi finalizate în trei ani, iar responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor susţin că monitorizează mersul lucrărilor şi dau asigurări că, deocamdată, nu există abateri de la termenii contractuali.

Paștele Blajinilor! Tradiții și obiceiuri în aceste zile

Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de rohmani. Paştele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credinţa ortodoxă se pune accent şi pe cultul morţilor.

Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomene, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Legătura dintre pământeni şi Blajini se face, conform tradiţiei, la Paştele Rohmanilor, prin cojile de ouă pe care oamenii, recunoscători pentru rugăciunile şi faptele bune ale Blajinilor, le aruncă în ape curgătoare în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Paştilor. Plutind pe ape, ele vor ajunge pe Apa Sâmbetei, în lumea unde locuiesc aceste făpturi minunate, vestindu-i astfel că a sosit timpul să serbeze Paştele.

Până în Tarâmul Celălalt cojile de ouă ajung într-o săptămână, după care, printr-un miracol, ele redevin ouă întregi, cu care se hrănesc Blajinii, despre care se spune că mănâncă foarte puţin, un ou ajungând pentru 12 dintre ei. Datina cere ca aceste coji de ouă roşii să fie aruncate în ape curgătoare numai de fete neajunse la pubertate sau de femei bătrâne.

Se spune că Blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoşilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creştinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioşi, blânzi şi înţelepţi. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic.

De asemenea, există credinţe populare conform cărora blajinii sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele sau că sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezaţi. Ei trăiesc în lumea de dincolo, dar păstrează legătura cu lumea noastră, iar în Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite.
Ei sunt miloşi şi devotaţi lui Dumnezeu, dar nu ştiu să socotească. De aceea, la sat, femeile aruncă pe ape curgătoare coji de ouă înroşite, pentru ca să afle şi morţii că este Paşti, dar ei primesc vestea mai târziu, abia în Duminica Tomii.facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweet

Școlile profesionale pot cere finanțare pentru proiecte de infrastructură
Articolul anterior
Pedeapsă prea blândă pentru șoferul care a lovit o studentă pe o trecere de pietoni
Articolul următor