Încă 21 de persoane au pierdut lupta cu noul Coronavirus, în ultimele 24 de ore

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, au decedat 21 de persoane infectate cu noul coronavirus. Bilanțul victimelor în țara noastră a ajuns la 3.760 de morți. Datele sunt prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.Ministerul Sănătății.

Deces 3740: Femeie de 73 ani, din r. Taraclia, internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă,  diabet zaharat.

Deces 3741: Femeie de 86 ani, din mun. Comrat, internată la SR Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3742: Bărbat de 71 ani, din mun. Comrat, internat la SR Comrat. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3743: Femeie de 65 ani, din r. Ceadîr-Lunga internată la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3744: Bărbat de 68 ani, din mun. Bălți, internat la SC Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, angiopatie diabetică.

Deces 3745: Bărbat de 69 ani, din r. Criuleni, internat la SR Criuleni. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3746: Bărbat de 72 ani, din r. Glodeni, internat la SR Glodeni. Comorbidități: hepatită cronică.

Deces 3747: Bărbat de 65 ani, din. Ceadîr-Lunga, internat la SR Ceadîr-Lunga. Comorbidități: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 3748: Bărbat de 70 ani, din mun. Bălți, internat la SC Bălți. Comorbidități: limfom non Hodgkin.

Deces 3749: Bărbat de 80 ani, din r. Edineț, internat la SR Edineț. Comorbidități: cardiopatie mixtă, fibrilație atrială cronică.

Deces 3750: Femeie de 69 ani, din r. Fălești, internată la SR Fălești. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, cardiopatie mixtă, fibrilaţie atrială cronică.

Deces 3751: Bărbat de 75 ani, din mun. Bălți, internat la SC Bălți. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, ciroză hepatică.

Deces 3752: Femeie de 72 ani, din r. Cimișlia, internată la SR Cimișlia. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 3753: Femeie de 50 ani, din r. Strășeni, internată la SR Strășeni. Comorbidități: obezitate, cardiomiopatie mixtă, diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 3754: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău, internat la Spitalul de Stat. Comorbidități: cardiopatie mixtă, encefalopatie mixtă.

Deces 3755: Bărbat de 85 ani, din r. Florești, internat la SR Florești. Comorbidități: diabet zaharat, boală cerebrovasculară.

Deces 3756: Bărbat de 79 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 3757: Bărbat de 60 ani, din r. Șoldănești, transferat de la SR Șoldănești la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, insuficiență venoasă cronică a vaselor membrelor inferioare, obezitate.

Deces 3758: Femeie de 64 ani, din mun. Cahul, transferată de la SR Cahul la IMU, cu insuficiență respiratorie acută.

Deces 3759: Bărbat de 63 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, angiopolineuropatie diabetică periferică a membrelor inferioare.

Deces 3760: Medicul chirurg Gheorghe Guzun, de 61 ani, care activa în cadrul Spitalului Raional Florești. Acesta a fost transferat din SR Florești la Institutul de Medicină Urgentă, pe 10 februarie.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în țara noastră a ajuns la 176.245.

În total, 161.220 persoane au fost tratate de Covid-19.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 20 februarie
Articolul anterior
Studiu: Vaccinurile de la Pfizer şi Moderna sunt eficiente şi în prevenirea infectării cu noul Coronavirus
Articolul următor