Încă o țară impune restricții cetățenilor români, începând cu data de 8 august

Ministerul Afacerilor Externe de peste Prut a anunțat oficial că România a fost inclusă de Elveția pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Acest lucru înseamnă că toți cetățenii români care vor intra pe teritoriul elvețian trebuie să intre în carantină sau autoizolare timp de 10 zile, indiferent dacă au un test negativ pentru Covid-19.

separator

Autoritățile elvețiene au anunțat care sunt noile condiții de intrare pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, măsuri care se aplică şi pentru intrarea pe teritoriul Principatului Liechtenstein. Aceste măsuri sunt valabile începând de sâmbătă, 8 august, ora 00:00.

Astfel, începând din 8 august, toate persoanele care s-au aflat în România în ultimele 14 zile trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locaţie adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după ce au intrat în Elveția. De asemenea, cei care intenționează să meargă în Elveția trebuie să contacteze autoritățile sanitare cu două zile înainte de intrarea pe teritoriul elvețian.

Persoanele care nu respectă carantina și izolarea pot fi sancționate cu amendă de până la 10.000 de franci elveției, echivalentul a 9.000 de euro, conform informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe.

Există însă și categorii de persoane excluse de la măsura carantinării. Este vorba despre transportatorii de marfă, persoanele care doar tranzitează Elveția (în acest sens, pot fi solicitate documente care să probeze afirmația), persoanele care doar au tranzitat România, angajații din sistemul medical, precum și persoanele care călătoresc în Elveția în scop profesional sau medical, pentru cel mult cinci zile, iar deplasarea nu suportă amânare.

În aceste condiții, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vine cu câteva recomndări: „Călătoriile sunt deja în cărți pentru multe destinații. Comisia Europeană monitorizează și ajută statele membre să ia decizii referitoare la măsurile necesare pentru a permite călătoriile. Mulți oameni cred că se gândesc sau deja au rezervat vacanțe. Trebuie să vă informați foarte bine înainte să luați o decizie unde să călătoriți vara aceasta. Realitatea este că nu putem prezice situația epidemiologică din fiecare stat membru. De exemplu, în Belgia, se emit recomandări în fiecare saptămână. Pentru săptămâna aceasta știm care e situația. Până săptămâna viitoare se poate schimba”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Astfel, pentru o bună informare, sfatul comisarului Adina Vălean este să consultați site-ul RE-open EU, care are și variantă în limba română. Aici găsiți informații despre situația dintr-o posibilă destinație pe care o alegeți, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.

De asemenea, puteți consulta aici lista pusă la dispoziție de MAE cu toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de COVID-19.

Un aparat de zbor fără pilot a încălcat spațiul aerian al Moldovei

Un aparat de zbor fără pilot a încălcat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de Ministerul Apărării. Potrivit sursei citate, zborul neautorizat a fost detectat și supravegheat de către sistemele de monitorizare a spațiului aerian din dotarea Armatei Naționale, transmite IPN.

Cazul a fost înregistrat puțin după miezul nopții. Aparatul de zbor  a avut următorul traseu: localitatea Pavlivca, Ucraina – comuna Carmanova- orașul Maiac- Grigoriopol. Ulterior a părăsit spațiul aerian al Republicii Moldova pe aceeași traiectorie.

Nu este primul caz când spațiul aerian al Republicii Moldova este survolat neautorizat. De la începutul războiului în Ucraina, mai multe rachete și drone au încălcat spațiul aerian deasupra Moldovei. Totodată, au fost cazuri când bucăți de drone au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ministerul Apărării are în dotare un radar antiaerian achiziționat în 2023, însă acesta este de rază medie și nu are capacitatea să detecteze dronele și toate tipurile de rachete.

Taxa de 10 lei lunar pentru salubrizare în municipiul Chișinău rămâne în vigoare

Taxa de 10 lei lunar pentru salubrizare în municipiul Chișinău rămâne în vigoare. Potrivit primarului Ion Ceban, decizia aprobată de consilierii PAS și PSRM nu anulează taxa. „Nimic absolut nu s-a schimbat în această privință și, chiar dacă  s-ar fi schimbat, oricum taxa este percepută pentru anul precedent de gestiune, nici măcar nu vorbim de anul în curs”, a menționat edilul, citat de IPN.

Ion Ceban susține că, dacă va fi nevoie, se va merge și în instanța de judecată.

„Pe unii consilieri PAS și socialiști nu i-am văzut să se revolte că facturile la gaz, care au crescut cu 3000, 4000 de lei, dar i-a deranjat 10 lei taxa pentru salubrizare. Scopul a fost în continuare cumva să blocheze activitatea Primăriei”, a menționat Ion Ceban.

Taxa pentru salubrizare în municipiul Chișinău, în mărime de 10 lei lunar sau 120 de lei anual, a fost anulată la ședința CMC din 28 ianuarie, cu votul a 26 de consilieri: 19 consilierii ai fracțiunii PAS, 6 consilierii ai PSRM și consilierul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda.

Consilierii celor două fracțiuni vizate, PAS și PSRM, au menționat că decizia aprobată este legală și că orice tentativă a Primăriei Chișinău de a bloca acest proces este un abuz administrativ.

În 2024, statul a achitat peste 162.000 de euro în urma condamnărilor la CEDO

Republica Moldova a achitat anul trecut 162 200 de euro ca urmare a condamnărilor la CEDO. Iar timp de 27 de ani, de când Republica Moldova a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, statul a achitat reclamanților aproape 23 de milioane de euro. Datele au fost analizate de către Centrul de Resurse Juridice, care a prezentat nota analitică „Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2024”, informează ipn.md.

Daniel Goinic, directorul Programului drepturile omului, a menționat într-o conferință de presă la IPN că suma despăgubirilor plătite de stat din 1997 și până în 2024 ar fi fost suficientă pentru a reforma sistemul penitenciar.

„Să construim un penitenciar nou, să administrăm eficient activitatea penitenciarelor din țară sau să achităm câteva sute de mii de pensii sau salarii medii pe economie”, a precizat Daniel Goinic.

Urmare a celor 616 hotărâri pronunțate timp de 27 de ani au fost constatate 812 violări. Cel mai frecvent Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea articolului 6 din Convenție – dreptul la procesul echitabil.

 „Articolul 6 ține nemijlocit de activitatea judecătorului. Tot ce se întâmplă în judecată este dreptul la proces echitabil în perspectiva standardelor Convenției. Avem 251 de violări sau 30% din numărul total”, a menționat Daniel Goinic.

Un alt drept frecvent încălcat este dreptul la libertate și siguranță. Este faza urmării penale. Și anume, activitatea polițiștilor, procurorilor, CNA și alte organe de drept. Cât privește încălcarea articolului care prevede interzicerea relelor tratamente și a torturii, în linii mari ține de condițiile proaste de detenție.

„Pentru nimeni nu este secret că Penitenciarul nr. 13 este o problemă imensă pentru societatea moldovenească, în special pentru deținuți, unde drepturile lor sunt încălcate. Și aceasta din cauza condițiilor proaste de detenție, servicii medicale proaste etc.”, a menționat expertul.

În anul 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat 363 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova, cu 44% mai puține decât în 2023. Totodată, anul trecut au fost pronunțate 17 hotărâri pe cauzele moldovenești, cifra fiind în descreștere cu 30% față de anul 2023.

În 2025, se împlinesc 15 ani de când CRJM analizează și publică sinteza condamnărilor Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Trei bebeluși nou-născuți, salvați din calea exploziei din Beirut! Asistenta a ieșit cu ei în brațe
Articolul anterior
Lichidare de stoc la Walkmaxx – Reduceri de până la -75%!
Articolul următor