Începe a opta ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău

Șapte dintre cele mai importante filme din ultimul an, realizate de o nouă generație de cineaști, un focus de trei filme dedicat marelui actor Dorel Vișan, două pelicule clasice de Malvina Urșianu, un film de aventuri pentru copii și mai multe scurtmetraje studențești de arhivă vor putea fi văzute la a opta ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va începe joi și se va încheia duminică.

Evenimentul se va desfășura la Cineplex-Loteanu şi Cinema Odeon, unde publicul va descoperi, în proiecții cu intrare liberă, cele mai de succes filme românești recente, premiate la mari festivaluri precum Cannes, Veneția sau San Sebastian şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi pelicule clasice, transmite tvrmoldova.md.

De asemenea, spectatorii vor putea întâlni o serie de invitați – regizori, scenariști, actori, directori de imagine, producători şi critici de film din România.

În secțiunea FILME NOI, vor fi prezentate “Metronom” (2022), de Alexandru Belc, proiectat la gala de închidere, “Crai nou” (2021), de Alina Grigore, “Imaculat” (2021), de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, “Miracol” (2021), de Bogdan George Apetri, “Marocco” (2021), de Emanuel Pârvu, “Balaur” (2021), de Octav Chelaru, şi “Om Câine” (2022), de Ștefan Constantinescu. 

Invitații acestei secțiuni sunt actorul şi regizorul Emanuel Pârvu, regizorii Alexandru Belc, Monica Stan şi Octav Chelaru, producătoarea Gabriela Suciu şi directorul de imagine Adrian Pădurețu.Publicitate

Dorel Vișan, unul dintre cei mai mari actori români, va fi invitatul special al ediției. ZFR îi dedică un FOCUS de trei filme, la împlinirea vârstei de 85 de ani: “Senatorul melcilor” (1995), proiectat la gala de deschidere, şi “Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi “O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

Secțiunea RETRO îi va aduce un omagiu regizoarei Malvina Urșianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Trecătoarele iubiri” (1974) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1980). Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susține de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri şi de azi, despre importanța criticii de film şi despre marile festivaluri.

Din program nu putea lipsi o proiecție dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinții lor vor putea vedea „Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri regizat de Liviu Mărghidan.

ZFR continuă şi în acest an parteneriatul de tradiție cu Universitatea Națională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, prin proiectarea unui calup de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat ARHIVA ACTIVĂ. 

Filmele din programul ediției a opta a ZFR vor fi introduse de criticul Ionuț Mareș, care va modera şi discuțiile cu invitații.

Programul şi alte informații pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci orașe din Republica Moldova – Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecția de la Chișinău. Data şi programul pentru fiecare dintre cele cinci localități vor fi anunțate la încheierea ediției din Capitală.

ZFR Chișinău este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.

Parteneri: Arhiva Națională de Filme din România și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la București.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Procesul eurointegrării nu va fi unul similar pentru Republica Moldova și Ucraina. Explicațiile europarlamentarului român Siegfried Mureșan
Articolul anterior
Ministrul Justiției către Șor: „Nu mor caii când vor câinii”. Ce crede Litvinenco despre protestele din ultima perioadă
Articolul următor