Începe săptămâna albă. Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui

Duminică, 19 februarie, este ziua lăsatului sec de carne, iar de luni, 20 februarie, începe săptămâna albă. Timp de șapte zile creștinii renunţă la carne, dar consumă ouă, lapte, brânză şi peşte. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă.

separator

Postul Mare sau postul Sfintelor Paști este chiar cel mai aspru post pentru creștini și durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post. Lăsatul secului are loc în ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.Prima şi ultima săptămână a postului sunt cele mai stricte. Biserica interzice până şi consumul de ulei. Cei mai rezistenţi consumă în aceste săptămâni doar pâine nedospită cu apă.

În 2023, Paştele va fi sărbătorit în data de 16 aprilie.

Caz tragic la Drochia: O femeie însărcinată a murit acasă până la venirea medicilor

O femeie însărcinată dintr-un sat din raionul Drochia a decedat acasă. Tragedia s-a produs astăzi. Potrivit surselor Nordinfo, femeia avea 37 de ani, scrie nordinfo.md.

Familia femeii a solicitat ambulanța după ce gravidei i s-a făcut rău. Din nefericire, medicii ajunși la fața locului, au constatat doar decesul persoanei.

Cod GALBEN de polei pe întreg teritoriul țării

Meteorologii au emis un avertisment cod galben de polei pe întreg teritoriul R. Moldova. Avertizarea este valabilă în perioada 3 – 4 februarie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, pe drumuri se va forma polei, crescând riscul de accidente și alunecări.

Șoferii sunt îndemnați să fie prudenți și să adapteze viteza la condițiile de drum și fiți prudenți!

Parlamentul invită 100 de tineri din toată țara să participe la simularea procesului decizional al Uniunii Europene

În perioada 28-30 martie, Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a doua ediție a „Model European Union Moldova” (MEU Moldova), un eveniment care va aduna 100 de tineri din toată țara pentru a simula procesul decizional al Uniunii Europene. Participanții vor prelua roluri de europarlamentari, comisari europeni, consilieri politici și jurnaliști, având ocazia să dezbată și să negocieze propuneri legislative, să învețe cum se formează alianțe politice și cum se adoptă deciziile la nivel european, scrie godnews.md.

În ajunul sesiunii plenare, participanții vor avea ocazia să participe la ateliere de formare intensive, axate pe mecanismele instituționale ale UE, tehnici de negociere și discurs public.

Tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani care doresc să participe trebuie să completeze un formular de înscriere până pe 16 februarie.

Prima ediție a MEU Moldova, organizată în aprilie 2024, a fost un succes, reunind peste 80 de tineri care au propus 48 de amendamente legislative și au adoptat o rezoluție finală.

Kremlinul rămâne fără bani? Rusia vrea să taxeze companiile private din țară pentru cheltuieli militare
Articolul anterior
Al 9-lea bebeluș e pe drum! Soții Cârnaț au dat vestea cea mare
Articolul următor