Începe săptămâna albă. Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui

Astăzi, începe săptămâna albă. Timp de șapte zile creștinii renunţă la carne, dar consumă ouă, lapte, brânză şi peşte. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă.

separator

Postul Mare sau postul Sfintelor Paști este chiar cel mai aspru post pentru creștini și durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post. Lăsatul secului are loc în ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.Prima şi ultima săptămână a postului sunt cele mai stricte. Biserica interzice până şi consumul de ulei. Cei mai rezistenţi consumă în aceste săptămâni doar pâine nedospită cu apă. În acest an, Paştele va fi sărbătorit în data de 8 aprilie.

Mii de români din diaspora, adunați la Berlin, pentru a susține o familie ai cărei copii au fost luați de autorități

Mii de români s-au adunat astăzi în fața Porții Brandenburg din Berlin pentru susținerea familiei Furdui, ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului din Germania, în aprilie 2021.Potrivit organizatorilor, în Berlin au ajuns peste 70 de autocare de români. De asemenea, la protest au participat mai mulți politicieni români, printre care fostul ministru al Apărării din România, Gabriel Leș.

Mii de români din diaspora, adunați la Berlin, pentru a susține familia Furdui ai cărei copii au fost luați de autorități

Manifestanții au cerut întoarcerea în familie a celor cinci din cei șapte copii care sunt încă în custodia autorităților germane (doi dintre copii au fost lăsați să se întoarcă în familie). 

Cu puțin timp în urmă, familia Furdui a primit vești bune. Unul dintre cei cinci copii, fetița lor Naomi, a fost trimisă acasă de autorități.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, copilul cel mare al familie Furdui, aflat în custodia Jugendamt, a fugit în România. 

„David și Naomi au spus în repetate rânduri că vor să se întoarcă acasă, asistenții sociali și tutorii nu le-au permis să facă acest lucru și au vorbit de rău despre părinții lor. Fiind cuprins de disperare în urma acestor discuții cu tutorele și alti reprezentanti ai Jugendamt, David a gândit un plan să scape și a fugit în România la rude.

A considerat inadmisibil ca la 17 ani să fie ignorată dorința lui de a se întoarce acasă. Acum este fericit că poate să-și continue viața departe de Jugendamt”, a declarat Paraschiva Bloju, mătușa copiilor, potrivit Adevarul.ro.

Doi români din Germania au rămas fără cei şapte copii, după ce micuţii au fost luaţi de Protecţia Copilului

Toți cei 7 copii ai unei familii de români din Germania au fost luați de Protecția Copilului după ce fiul cel mare le-a spus profesorilor de la școală că sora lui mai mică este supusă violențelor fizice de către părinți.

Petru și Camelia Furdui au primit vizita unor reprezentanți ai Protecției Copilului din Germania pe 26 aprilie 2021, care i-au ridicat pe cei patru copii care erau acasă în acel moment. Tot atunci, părinții au fost anunțați că ceilalți 3 copii vor fi preluați direct de la școală.

Camelia şi Petre Furdui sunt doi români care s-au cunoscut in Spania și s-au stabilit în Germania după căsătorie. Cuplul are șapte copii, cel mai mic fiind în vârstă de un an, iar cel mai mare având vârsta de 15 ani.

Senatorul Titus Corlățean a adresat o interpelare prim-ministrului Florin Cîțu și ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu prin care cere „intervenția urgentă” a autorităților române în acest caz. Acesta susține că angajații Protecția Copilului nu a oferit motivele reținerii copiilor și au apelat la „o serie de argumente verbale constrângătoarepentru voința părinților”.

Senatorul a prezentat și acuzația pe fondul căreia s-a demarat acțiunea: „Demersul are legătură cu fiul cel mare David de 15 ani și citez: o stare de nemulțumire a acestuia față de părinți”.

Mama copiilor neagă acuzațiile și susține că procedurile legale nu au fost respectate de autorități și a solicitat intervenția autorităților din România.

Partidul Alianța Renașterea Națională susținea, într-un comunicat de presă, că cei șapte copii au fost despărțiți în trei grupuri:

„Durerea familiei a fost amplificată și de faptul că minorii au fost dispersați în trei grupuri diferite, inclusiv copilul de un an care a fost dat în plasament. Dezaprobăm și tacticile ilegale pe care autoritățile germane le-au folosit să separe copiii de la părinții lor”. 

În jurul acestui caz s-a adunat o comunitate numeroasă care îi susține pe cei doi părinți. Pagina de Facebook „Sustinem familia Furdui” este apreciată de 1331 de persoane. Aici, oamenii cer să se facă dreptate familiei. 

Potrivit informațiilor furnizate de acest grup, părinții au reușit să vorbească cu o parte dintre copiii lor la telefon după o săptămână în care nu au mai știut nimic despre ei. De asemenea, cei doi au apelat la un avocat pentru reprezentarea în procesul care se desfășoară astăzi.

„Pleacă, Xi Jinping!”. Proteste de amploare în China, manifestațiile fără precedent au cuprins toată țara

Protestele izbucnesc în toată China, inclusiv la universităţi şi în Shanghai, unde sute de oameni au scandat „Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”, într-o demonstraţie fără precedent de sfidare faţă de politica strictă şi din ce în ce mai costisitoare a ţării zero-Covid, relatează CNN, preluată de Digi24.

Protestele s-au intensificat după un incendiu mortal produs la un bloc de apartamente din regiunea de vest a ţării, Xinjiang, care s-a soldat cu moartea a 10 persoane şi rănirea altor nouă joi. Furia a crescut după ce a apărut un videoclip care părea să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime.

Protestele au izbucnit în oraşe şi la universităţi din toată China sâmbătă şi duminică devreme dimineaţa, potrivit videoclipurilor distribuite pe reţelele sociale şi relatărilor martorilor.Videoclipuri difuzate pe scară largă pe reţelele sociale chineze arată sute de oameni din centrul oraşului Shanghai aprinzând sâmbătă lumânări pentru a deplânge morţii din incendiul din Xinjiang.

Mulţimea a ridicat ulterior foi albe de hârtie albă – în ceea ce este în mod tradiţional un protest simbolic împotriva cenzurii – şi a scandat: „Am nevoie de drepturile omului, avem nevoie de libertate”.

În mai multe videoclipuri văzute de CNN, oamenii au putut fi auziţi strigând ca liderul Chinei Xi Jinping să „demisioneze”. Mulţimea a mai scandat „Nu vreau test Covid, vreau libertate!” şi „nu vreau dictatură, vreau democraţie!”

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul naţional al Chinei şi The Internationale, un standard al mişcării socialiste, în timp ce ţin pancarte cu care protestează faţă de măsurile excepţional de stricte ale Beijingului împotriva pandemiei.

Protestele au izbucnit și în capitala Beijing. Un student de la prestigioasa Universitate din Peking a declarat pentru CNN că, atunci când a ajuns la locul protestului, în jurul orei 1 dimineața, ora locală, erau aproximativ 100 de studenți, iar agenții de securitate încercau să acopere un slogan de protest pictat pe perete.

„Spune nu blocării, da libertății. Nu testului Covid, da mâncării”, scria cu vopsea roșie pe perete, reluând sloganul unui protest care a avut loc pe un pasaj din Beijing în octombrie, cu doar câteva zile înainte de o întâlnire cheie a Partidului Comunist la care Xi și-a asigurat un al treilea mandat în putere.

„Deschideți ochii și priviți lumea, politica zero-Covid este o minciună”, se arată în sloganul de protest de la Universitatea din Peking.

Studentul a spus că agenții de securitate au acoperit ulterior sloganul cu vopsea neagră.

Ulterior, studenții au fost dispersați de profesori și agenți de securitate.

În provincia estică Jiangsu, zeci de studenți de la Universitatea de Comunicații din China, Nanjing s-au adunat să-i plângă pe cei care au murit în incendiul din Xinjiang. Videoclipurile îi arată pe tineri ridicând foi de hârtie albă și telefoanele mobile luminând. Într-un videoclip, un oficial universitar îi avertiza pe studenții: „Veți plăti pentru ceea ce ați făcut astăzi”.

„Si tu, la fel și țara”, i-a răspuns un student.

Vameșii au ridicat un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule

Un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule, transportate în lipsa actelor de proveniență legală, a fost depistat de Echipele Mobile ale Serviciului Vamal.

Cazul a fost înregistrat la 26 noiembrie, în apropiere de satul Grigoreuca.

Controlului vamal în linia a doua a fost supusă unitatea de transport de model Volkswagen Golf, condusă de un bărbat din Republica Moldova, în vârstă de 29 de ani.

În rezultatul controlului, a fost depistat un lot comercial de încălzitoare automatizate pentru vehicule, transportate în lipsa actelor de proveniență legală.

Un tânăr din Bălți a emoționat publicul până la lacrimi, în cadrul show-ului «Ты – супер!»
Articolul anterior
Cum să speli ușor geaca de iarnă. Iată câteva sfaturi utile!
Articolul următor