Începe săptămâna albă. Creștinii se pregătesc pentru postul Paștelui

Duminică, 19 februarie, este ziua lăsatului sec de carne, iar de luni, 20 februarie, începe săptămâna albă. Timp de șapte zile creștinii renunţă la carne, dar consumă ouă, lapte, brânză şi peşte. Sărbătoarea Sfintelor Paști este precedată de unul dintre cele patru posturi mari de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă.

separator

Postul Mare sau postul Sfintelor Paști este chiar cel mai aspru post pentru creștini și durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel, și cel mai lung post. Lăsatul secului are loc în ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.Prima şi ultima săptămână a postului sunt cele mai stricte. Biserica interzice până şi consumul de ulei. Cei mai rezistenţi consumă în aceste săptămâni doar pâine nedospită cu apă.

În 2023, Paştele va fi sărbătorit în data de 16 aprilie.

Transportatorii anunță încheierea protestelor: ”Sperăm că vom fi auziți”

APOTA comunică că astăzi, 28 februarie, a recepționat un mesaj din partea reprezentanților Parlamentului prin care sunt îndemnată să prezinte propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere. Acestea urmează a fi prezentate pe numele președintelui Parlamentului Igor Grosu și președintelui Comisiei Economie, buget, finanțe Radu Marian, scrie stiri.md.

„Din mesaj reiese că propunerile noastre inițial vor fi analizate pe platforma Parlamentului, după care vom fi anunțați despre pașii următori”, susține președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, transmite Știri.md. 

Așadar, potrivit lui Oleg Alexa, mesajul recepționat astăzi, 28 februarie, a fost discutat de către transportatori. Totuși, el spune că transportatorii s-au așteptat la un mesaj mai clar și mai ferm, „cel puțin că principiile din legislația europeană vor fi implementate necondiționat”. 

„Siguranța rutieră, protecția mediului, implementarea principiului accesului liber și universal la serviciile de transport public, neadmiterea excesului și a deficitului de curse etc. trebuie să fie puse la baza noilor reglementări ce urmează a fi adoptate de Parlament”, se arată în declarație. 

Potrivit opiniei majorității transportatorilor, săptămâna viitoare va fi prezentat proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere. În acest sens, transportatorii își exprimă speranța că intenția conducerii Parlamentului este una serioasă și ei vor fi auziți. 

Iar pentru a demonstra că au fost și sunt deschiși pentru un dialog constructiv și urmăresc doar scopul de a obține modificări legislative în spiritul legislației domeniului transporturilor din Uniunea Europeană, transportatorii anunță că mâine, 29 februarie, vor ieși la muncă și vor efectua rutele regulate. 

„Afirmăm că acest protest putea fi ușor de evitat, dacă o discuție reală privind legislația în domeniul transporturilor începea mai devreme”, mai susțin reprezentanții APOTA. 

Totodată, ei afirmă că cerința privind adaptarea legislației din domeniul transporturilor la cea europeană și excluderea din legislația națională a tuturor prevederilor antieuropene, a celor care promovează scheme și interese de grup rămâne valabilă și fermă.

„De aceea ne exprimăm speranța că cel puțin la acest subiect nu vom fi nevoiți, în curând, să reînnoim protestele. Vom face publice proiectul de modificare a CTR pe care îl vom depune la Parlament, și vom face publice toate acțiunile legate de acest proiect, inclusiv a eventualelor ședințe, consultări publice etc.”, au conchis reprezentanții APOTA, în frunte cu președintele Asociației, Oleg Alexa. 

O femeie, filmată cum traversează strada neregulamentar împeună cu copilul

O femeie a fost filmată în timp ce traversează strada cu un copil, împingându-l prin fața mașinilor, la doar câțiva metri de trecerea de pietoni, scrie unimedia.info.

Momentul faptei a fost filmat de o cameră de bord a unei mașini, iar iamginile video au fost publicate pe un canal de Telegram.

Când va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert în Moldova și care sunt beneficiile lui

În Republica Moldova va fi introdus sistemul de avertizare MD-Alert, similar celui din România, RO-Alert. Astăzi a fost lansată, prima etapă, cea de realizare a proiectului de fezabilitate. Sistemul va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmare a populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor, scrie tvrmoldova.md.

„Aşa funcţionează sistemul RO Alert din România, sistem pe care şi-l doreşte şi R.Moldova.
Conform tehnologiei, într-o situație excepțională, populația ar putea recepționa un mesaj de avertizare pe telefonul mobil, indiferent de operator, într-un timp foarte scurt.”

„Pentru unele dezastre naturale ar fi şi pentru alte situaţii neplăcute, pentru ca oamenii să fie pregătiţi din timp.”

„E necesară, întrucât trăim într-o zonă atât de activă seismic. Suntem aici alături de munţii Vrancea şi ce mai avem pe aici.”

Studiul de fezabilitate urmează a fi realizat in următoarele 12 luni, perioada în care se vor obţine toate documentele necesare pentru a construi sistemul.  

VICTOR GORCA, şef, Direcţia înştiinţare, sisteme informaţionale şi comunicaţii, IGSU:  Vom avea un studiu de fezabilitate, vom avea o documentaţie tehnică de proiect, vom avea nişte documente de licitaţie pentru a achiziţiona următorul sistem. Din experienţa altor ţări, din moment ce există finanţare, implimentarea sistemului poate dura până la un an şi jumătate.

VLADISLAV COJUHARI, secretar general adjunct, Ministerul Afacerilor Interne: Implimentarea acestui sistem de avertizare timpurie este deosebit de important pentru un standart a priori pentru noi ca ţară, ca să fim racordaţi la acele principii şi standarde europene.

Proiectul este finanţat 92 % de Uniunea Europeană şi 8% de Republica Moldova.

ALEXANDRU OPREA şef, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: Conştientizăm această necesitate, nu de anul trecut sau de anul acesta. Noi o conştientizăm de foarte mult timp. Problema era că nu aveam acoperire financiară pentru a putea trece la etapele de implimentare. Uite că acum cu ajutorul Uniunii Europene şi îi mulţumesc pe această cale, am putut să trecem la primul pas practic pentru a putea avea şi în Republica Moldova, un sistem eficient.

Potrivit studiilor, la nivel mondial este un trend ascendent al dezastrelor. Dacă la începutul anilor 1940 se înregistrau în medie opt dezastre pe an, în ultimul deceniu este o medie de 300 de dezastre, adică o creştere de 40 de ori.

Kremlinul rămâne fără bani? Rusia vrea să taxeze companiile private din țară pentru cheltuieli militare
Articolul anterior
Al 9-lea bebeluș e pe drum! Soții Cârnaț au dat vestea cea mare
Articolul următor