Închisoare pentru o postare pe Instagram despre război: o studentă rusă este amenințată cu 10 ani de detenție

O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC. Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram. Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul.

O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC. Olesya Krivtsova se află în arest la domiciliu în orașul nordic Arhangelsk. Studenta în vârstă de 20 de ani de la o universitate locală are o brățară electronică pe picior, iar poliția o poate urmări.

Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram, o rețea socială declarată extremistă de autoritățile ruse după invazia țării vecine din februarie anul trecut. Una dintre postări se referea în mod special la explozia podului din Crimeea din octombrie.

Am distribuit o poveste pe Instagram despre pod, vorbind despre cât de fericiți sunt ucrainenii pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat studenta rusă pentru BBC. Olesya a publicat, de asemenea, o postare de la prietenul ei militar. Și atunci a început drama, potrivit BBC.

Vorbeam la telefon cu mama mea când am auzit ușa de la intrare deschizându-se. Au intrat o mulțime de polițiști. Mi-au luat telefonul și mi-au ordonat să mă întind pe podea”, și-a amintit studenta de 20 de ani.

Olesya a fost acuzată că a justificat terorismul și a discreditat forțele armate ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare. Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul. Studenta rusă are un tatuaj pe piciorul drept care îl reprezintă pe președintele Vladimir Putin sub forma unui păianjen cu inscripția orwelliană Big Brother te urmărește”.

Cu toate acestea, Olesya nu a fost remarcată de Big Brother”, iar poliția ar fi acționat în urma unui raport al colegilor ei, notează BBC. Un prieten i-a arătat tinerei un chat de grup în care colegii de la universitate îi criticau comportamentul: Expunerea este datoria patriotului”, se arată într-un comentariu.

Cei care discutau pe chat au fost numiți ulterior în instanță ca martori ai acuzării. A trecut un an de când Kremlinul a ordonat așa-numita operațiune militară specială în Ucraina, așa cum numește invazia militară pe scară largă a țării vecine, subliniază BBC. La doar câteva săptămâni după atac, președintele Putin a făcut apel la publicul rus să separe adevărații patrioți de ticăloși și trădători”.

De atunci, în întreaga Rusie au fost raportate denunțuri în stil sovietic ale criticilor de război. Printre acestea se numără cazuri de studenți care își trădează profesorii, precum și denunțuri împotriva colegilor. Autoritățile ruse se așteaptă la un sprijin total și decisiv pentru ofensiva din Ucraina, iar criticile publice, inclusiv împărtășirea postărilor străine pe rețelele de socializare, sunt periculoase. Mesajul patriotic este convingător. Pe străzile din Arkhangelsk, există puțină simpatie pentru rușii judecați pentru comentarii împotriva războiului, notează BBC.

sursa

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Un virus se răspândește tot mai rapid printre copii. Primele semne la care părinții trebuie să fie atenți
Articolul anterior
În România, Boboteaza și Sfântul Ioan, 6 și 7 ianuarie, vor fi libere din 2024
Articolul următor