Închisoare pentru o postare pe Instagram despre război: o studentă rusă este amenințată cu 10 ani de detenție

O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC. Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram. Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul.

O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC. Olesya Krivtsova se află în arest la domiciliu în orașul nordic Arhangelsk. Studenta în vârstă de 20 de ani de la o universitate locală are o brățară electronică pe picior, iar poliția o poate urmări.

Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram, o rețea socială declarată extremistă de autoritățile ruse după invazia țării vecine din februarie anul trecut. Una dintre postări se referea în mod special la explozia podului din Crimeea din octombrie.

Am distribuit o poveste pe Instagram despre pod, vorbind despre cât de fericiți sunt ucrainenii pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat studenta rusă pentru BBC. Olesya a publicat, de asemenea, o postare de la prietenul ei militar. Și atunci a început drama, potrivit BBC.

Vorbeam la telefon cu mama mea când am auzit ușa de la intrare deschizându-se. Au intrat o mulțime de polițiști. Mi-au luat telefonul și mi-au ordonat să mă întind pe podea”, și-a amintit studenta de 20 de ani.

Olesya a fost acuzată că a justificat terorismul și a discreditat forțele armate ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare. Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul. Studenta rusă are un tatuaj pe piciorul drept care îl reprezintă pe președintele Vladimir Putin sub forma unui păianjen cu inscripția orwelliană Big Brother te urmărește”.

Cu toate acestea, Olesya nu a fost remarcată de Big Brother”, iar poliția ar fi acționat în urma unui raport al colegilor ei, notează BBC. Un prieten i-a arătat tinerei un chat de grup în care colegii de la universitate îi criticau comportamentul: Expunerea este datoria patriotului”, se arată într-un comentariu.

Cei care discutau pe chat au fost numiți ulterior în instanță ca martori ai acuzării. A trecut un an de când Kremlinul a ordonat așa-numita operațiune militară specială în Ucraina, așa cum numește invazia militară pe scară largă a țării vecine, subliniază BBC. La doar câteva săptămâni după atac, președintele Putin a făcut apel la publicul rus să separe adevărații patrioți de ticăloși și trădători”.

De atunci, în întreaga Rusie au fost raportate denunțuri în stil sovietic ale criticilor de război. Printre acestea se numără cazuri de studenți care își trădează profesorii, precum și denunțuri împotriva colegilor. Autoritățile ruse se așteaptă la un sprijin total și decisiv pentru ofensiva din Ucraina, iar criticile publice, inclusiv împărtășirea postărilor străine pe rețelele de socializare, sunt periculoase. Mesajul patriotic este convingător. Pe străzile din Arkhangelsk, există puțină simpatie pentru rușii judecați pentru comentarii împotriva războiului, notează BBC.

sursa

Un nou șoc pe piața bancară: Acțiunile Deutsche Bank au scăzut puternic vineri

Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu peste 13% vineri dimineață, în urma unei scumpiri puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene, scrie digi24.ro, citând CNBC.

Российский филиал Deutsche Bank подозревают в причастности к «молдавской  схеме» - NewsMaker

Acțiunile băncii germane au scăzut pentru a treia zi consecutiv și au pierdut acum mai mult de o cincime din valoarea lor în această lună.

Salvarea de urgență a Credit Suisse prin achiziționarea de către UBS ca urmare a prăbușirii Băncii Silicon Valley din SUA a declanșat îngrijorare în rândul investitorilor, amplificată și de deciziile de politică monetară luate de Rezerva Federală a SUA miercuri.

Autoritățile de reglementare elvețiene și globale, dar și băncile centrale au sperat că intermedierea vânzării Credit Suisse către rivalul său va duce la calmarea piețelor, dar investitorii rămân în mod clar sceptici că tranzacția ar fi suficientă pentru a limita problemele din sectorul bancar.

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Un virus se răspândește tot mai rapid printre copii. Primele semne la care părinții trebuie să fie atenți
Articolul anterior
În România, Boboteaza și Sfântul Ioan, 6 și 7 ianuarie, vor fi libere din 2024
Articolul următor