Indiciile care arată că în Rusia urmează un nou val de mobilizare. Când ar putea da ordinul Vladimir Putin

Oficialii ruși continuă mobilizarea mascată, chiar în timp ce se derulează ciclul de conscripție de toamnă, ceea ce probabil va solicita și mai mult aparatul rusesc de generare de forțe militare, deja supraîncărcat, într-un mod care va fi atât în detrimentul recruților, cât și al mobilizaților, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare.

Canalele rusești de Telegram au discutat intens, vineri despre indiciile conform cărora Kremlinul se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare.

Acestea au distribuit o imagine a unui proiect de convocare primit de un cetățean din Sankt Petersburg, căruia i s-ar fi spus să se prezinte la mobilizare în ianuarie 2023, în ciuda anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind încheierea oficială a mobilizării parțiale la 31 octombrie.

Când ar putea da ordinul Vladimir Putin

În plus, bloggeri militari naționaliști au postat afirmații potrivit cărora mobilizarea generală va începe în decembrie sau ianuarie.

Un post de televiziune independent din Rusia a publicat vineri o investigație care arată că structurile și întreprinderile de stat continuă să își pregătească angajații pentru mobilizare, trimițându-i la diverse programe de formare și cursuri educaționale legate de mobilizare.

Un alt post de televiziune rusesc a remarcat că tribunalul militar al garnizoanei Odintsovo din regiunea Moscovei a confirmat din greșeală că mobilizarea continuă în ciuda anunțului oficial privind încheierea ei.

Instanța ar fi acuzat un soldat mobilizat că și-a bătut comandantul pe 13 noiembrie „în timpul îndeplinirii îndatoririlor sale de serviciu militar sau în legătură cu îndeplinirea acestor îndatoriri în timpul perioadei de mobilizare”, ceea ce indică faptul că instanța funcționează pe temeiul juridic că mobilizarea este încă în plină desfășurare.

Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie să semneze un decret care să pună capăt în mod oficial perioadei de mobilizare.

Presiune enormă pe sistemul de instruire rusesc

Continuarea eforturilor de mobilizare mascată și pregătirile pentru un alt val de mobilizare în combinație cu actualul ciclu de conscripție de toamnă adaugă probabil o presiune substanțială asupra unui aparat rusesc de generare a forțelor deja suprasolicitat.

După cum a evaluat anterior ISW, Putin a ordonat probabil încetarea mobilizării parțiale pentru a elibera capacitatea birocratică și administrativă necesară pentru generația de recruți de la 1 noiembrie.

Cu toate acestea, este evident că autoritățile ruse nu au oprit niciodată complet eforturile de mobilizare, ceea ce înseamnă că ruși mobilizați sunt forțați să treacă prin sistemul de pregătire în același timp cu recruții care trec prin propriul ciclu de pregătire.

Acest lucru va duce probabil la o instruire de o calitate și mai scăzută atât pentru cei nou-mobilizați, cât și pentru recruți, deoarece aceștia concurează pentru o capacitate de instruire insuficientă.

Un alt val de mobilizare în lunile următoare nu va face decât să înrăutățească situația și, probabil, să degradeze calitatea generală a trupelor rusești care vor fi direcționate către linia de front din Ucraina.

sursa

Doi tineri de 19 și 21 ani, cercetați penal după ce au furat o mașină din Stăuceni, au accidentat-o apoi au abandonat-o

Doi tineri de 19 și 21 ani, originari din raionul Fălești, sunt cercetați penal fiind suspectați de furtul unui Nissan în Stăuceni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Poliția a fost sesizată de către proprietară, care a comunicat că și-a depistat mașina abandonată și parțial accidentată, pe o stradă din Stăuceni.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de angajații Inspectoratului de poliție Rîșcani, s-a stabilit că cei doi bănuiți ar fi răpit automobilul pe timp de noapte. Acesta era descuiat și cu cheile în mecanismul de pornire. După ce l-au accidentat, suspecții au plecat într-o direcție necunoscută.

Ambii sunt cercetați penal în stare de libertate, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 3 la 5 ani.

Un nou serviciu digitalizat: Extrasul privind traversarea frontierei R. Moldova acum poate fi solicitat și online

Cetățenii pot accesa un nou serviciu electronic – Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova, dezvoltat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Digitalizarea acestui serviciu public reprezintă un pas important în modernizarea și eficientizarea activităților administrative și oferă cetățenilor posibilitatea de a obține online extrasul privind traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. De asemenea, implementarea noului serviciu electronic asigură obținerea rapidă a documentului solicitat și reduce semnificativ timpul de așteptare, contribuind astfel la facilitarea accesului la serviciile publice. 

Extrasul din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră cu privire la traversarea frontierei de stat poate fi solicitat atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice, cu sau fără autentificare digitală. 

Pentru a depune cerea de solicitare a extrasului este suficient de întreprins doar câțiva pași online: 
•    Accesați  Portalul Serviciilor Publice la adresa https://servicii.gov.md.
•   Selectați serviciul Extras din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră. https://servicii.gov.md/ro/service/021001121  și activați butonului „Solicită”  
• După accesarea butonului, veți fi redirecționat automat către pagina pentru depunerea cererii, disponibilă la adresa https://eservicii.gov.md/mai/igpf/cerere.
•   Completați câmpurile cu informația necesară și urmați instrucțiunile corespunzătoare.
Pentru recepționarea documentului există două modalități: 
•   Persoanele care dețin semnătura electronică au posibilitatea de a recepționa extrasul în format digital, prin intermediul portalului mcabinet.gov.md. 
•   Solicitanții care nu dețin o semnătură electronică valabilă pot ridica documentul pe suport de hârtie la sediul IGPF din mun. Chișinău, dar și la Direcțiile regionale ale IGPF aflate în municipiile Edineț și Cahul, și în orașele Ștefan Vodă și Ungheni.

Până la digitalizarea serviciului public Eliberarea extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră, cererea urma să fie semnată olograf și depusă personal de către solicitant exclusiv la sediul IGPF (mun. Chișinău, str. Petricani, 19). Și eliberarea documentului se efectua doar pe suport de hârtie, personal solicitantului (în baza actului de identitate) sau reprezentantului acestuia (cu prezentarea originalului procurii autentificate în modul stabilit), exclusiv la sediul IGPF din Chișinău. 

De asemenea, anterior serviciul menționat nu putea fi achitat online prin MPay, ci doar la bancă. Prin urmare, datorită digitalizării acestuia s-au diminuat cheltuielile solicitanților, deoarece achitarea serviciilor publice prin mpay.gov.md nu implică costuri suplimentare sau comisioane pentru beneficiar. 

Procesul de eliberare a extrasului din sistemul informațional integrat al Poliției de Frontieră a fost digitalizat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de AGE cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială. Noul serviciu electronic vine să asigure acces mult mai rapid la informații pentru cetățeni, dar totodată să eficientizele activitatea IGPF, prin optimizarea proceselor birocratice aplicate la examinarea cererilor și la eliberarea extraselor respective, inclusiv oferă posibilitatea de a direcționa resurse economisite spre îndeplinirea altor activități instituționale.

Conform datelor statistice, în primele șase luni ale anului curent, au fost examinate peste 2200 de cereri privind traversarea frontierei de stat de către persoane fizice și mijloace de transport. 

Pentru întrebări suplimentare sau clarificări legate de accesarea serviciului, apelați la următoarele date de contact:
Email: suport.fod@egov.md; nr. de telefon: 022-820-023
 

Reacția Poliției după acuzațiile Irinei Vlah că i-a fost împiedicată lansarea campaniei electorale

Poliția dezminte acuzațiile Irinei Vlah, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, precum că oamenii legii i-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, la Naslavcea.

”În legătură cu acuzațiile aduse Poliției de către un concurent politic, potrivit căruia i s-ar fi îngrădit dreptul de a-și lansa campania electorală, eveniment care urma să se desfășoare la Naslavcea, Poliția Națională condamnă aceste acuzații pe care le califică drept nefondate, manipulatorii și de denigrare.

Poliția nu a intervenit și nu a avut comunicare cu persoanele aflate acolo. Mai mult, îndemnăm concurentul electoral să-și argumenteze acuzațiile, cel puțin prin publicarea unor secvențe video sau fotografii cu polițistul care se pretinde că “ar fi îngrădit desfășurarea evenimentului”.

Solicităm actorilor politici să nu folosească nejustificat imaginea Poliției, să nu implice polițiștii în acțiuni politice și să nu denigreze instituția noastră pentru a obține dividende electorale.”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Antreprenoare din Republica Moldova, ce vor dezvolta afaceri prietenoase cu mediul, beneficiază de granturi din partea Guvernului Suediei
Articolul anterior
Vladimir Zelenski cere noi sancțiuni contra Moscovei: „Agresiunea rusă nu se opreşte nici măcar o singură zi, nici minciunile ruseşti”
Articolul următor